Ένας… διαδικτυακός πρωταθλητής από την Καβάλα με τη «φανέλα» της Σάλκε

Ο “Forg1ven247”, κατά κόσμον Κωνσταντίνος-Ναπολέων Τζωρτζίου μιλάει για τη νέα μορφή «αθλητισμού» η οποία αποκτάει ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό ανά τον κόσμο

Με την πάροδο των χρόνων η τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή μας και τη καθημερινότητά μας. Πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα συμβούν πραγματοποιούνται καθημερινά, με την εξέλιξη να είναι ραγδαία.

Ανεπηρέαστοι δε θα μπορούσαν να μείνουν οι κλάδοι της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού, οι οποίοι ενώθηκαν στο βωμό των e-sports. Τι είναι όμως e-sports; Πρόκειται για ηλεκτρονικά παιχνίδια, που αποτελούν μια νέα μορφή «αθλητισμού», στην οποία το ρόλο των αθλητών έχουν οι παίκτες videogames που συναγωνίζονται σε δημοφιλή παιχνίδια μέσω υπολογιστών ή παιχνιδομηχανών.

Είναι μια νέα, ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία στον χώρο των σπορ που έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας φανατικό κοινό ιδιαιτέρως στη γενιά των “Millennials”, των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000.

Η άνθιση των E-sports ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010, με τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ να πρωτοστατούν. Τα στάδια που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα τουρνουά σε παγκόσμια κλίμακα σημειώνουν sold out, ενώ εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξή τους μέσω live streaming (Youtube, Twitch, MLG.tv κ.α.) και μέσω τηλεόρασης (ESPN, TBS).

Οι παίκτες αναγνωρίζονται πλέον επίσημα ως αθλητές, επενδύονται τεράστια ποσά ως χορηγίες, χιλιάδες θεατές γεμίζουν στάδια για να παρακολουθήσουν αγώνες, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί καλύπτουν με ζωντανές μεταδόσεις τους αγώνες των παιχνιδιών και ακόμα και σχολές λειτουργούν μαθαίνοντας στους ενδιαφερόμενους το πώς να παίζουν.

Fortnite, League of Legends (LoL), Call of Duty: WWII, Counter-Strike: Global Offensive και Gears of War αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά E-sports, με τα οποία ασχολούνται χιλιάδες παίχτες επαγγελματικά και εκατομμύρια ερασιτεχνικά.

Ένας από τους πλέον διάσημους Έλληνες παίχτες e-sports στην Ελλάδα είναι ο Καβαλιώτης, Κωνσταντίνος-Ναπολέων Τζωρτζίου, o ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο “Forg1ven247” και ανήκει στο ρόστερ της ομάδας παιχνιδιού “League of Legends” της Σάλκε 04, της πασίγνωστης γερμανικής ομάδας με το πλούσιο ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Το ThessToday.gr μίλησε με τον Κωνσταντίνο για τα e-sports στην Ελλάδα, την καριέρα του, τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά και για τους στόχους που θέτει για το μέλλον.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο thesstoday και στον Ναπολέοντα Παπαδόπουλο

Ε: Κωνσταντίνε, αρχικά πες μας δύο λόγια για σένα. Για την καριέρα σου στα E-sports, με ποιο παιχνίδι ασχολείσαι επαγγελματικά, πού αγωνίζεσαι και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι. Κάτι σαν σύντομο βιογραφικό…
Α: Είμαι 27 χρονών και κατάγομαι από την Καβάλα. Έπαιζα videogames από πολύ μικρή ηλικία, κάπου 7-8 χρονών. Έπαιζα ημι-επαγγελματικά Counter-Strike 1.6 μέχρι τα 19 μου όπου και «μετακόμισα» στο League of Legends. Ήταν το πρώτο «δωρεάν» παιχνίδι τότε. Όλη σχεδόν η παρέα μου τότε μετακόμισε σε αυτό. Κάπου στα Χριστούγεννα του 2011 έπαιξα για πρώτη φορά το παιχνίδι, αφότου το «σνόμπαρα» για σχεδόν δύο χρόνια. Επαγγελματικά ξεκίνησα στα τέλη του 2013 με την ομάδα Copenhagen Wolves, με την οποία διεκδικήσαμε και νικήσαμε τα ερασιτεχνικά προκριματικά (πρακτικά αήττητοι για ένα χρόνο), για να διαγωνιστούμε στη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης, το League of Legends Championship Series Europe. Αυτήν τη στιγμή ανήκω στο ρόστερ της Σάλκε 04, ομάδας που διαγωνίζεται στο LEC (πλέον Franchised).

Ε: Πώς αισθάνεσαι που αγωνίζεσαι για έναν ιστορικό αθλητικό σύλλογο όπως η Σάλκε;
Α: Έχει σίγουρα ένα παραπάνω ενδιαφέρον από το να αγωνίζεσαι απλά σε μια ομάδα που την ελέγχει και «τρέχει» ο οποιοσδήποτε από το «υπόγειό» του. Ακόμα και το αφεντικό έχει αφεντικά για παράδειγμα. Πάντα ήθελα να παίξω, έστω και για λίγο καιρό, σε μια ομάδα που κατευθύνεται από ένα μεγάλο αθλητικό σύλλογο, είτε είναι αυτή τη στιγμή η Σάλκε, είτε είναι για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ. Σίγουρα δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό πάντως, αλλά ούτε αδιάφορο.

Ε: Με μια σύντομη έρευνα είδαμε πως ομάδες E-sports διαθέτουν, πέρα από τη Σάλκε, ιστορικά αθλητικά σωματεία όπως η Γουέστ Χαμ, η Βόλφσμπουργκ και η Κοπεγχάγη. Πώς είναι να αγωνίζεσαι σε ομάδες όπως αυτές, που έχουν εκατομμύρια φιλάθλους και τεράστια ιστορία;
Α: Πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν πάρει τα δικαιώματα του σήματος, δεν έχουν κάποια περαιτέρω τριβή με τους πραγματικούς αθλητικούς συλλόγους, είτε έχουν παρουσία σε παιχνίδια που δεν χαρακτηρίζονται ως μεγάλα ή βαρύνουσας σημασίας. Επίσης, οι φίλαθλοί τους και το κοινό τους σπανίως γνωρίζει ή είναι οικείο με το τι είναι αυτή η ομάδα, πόσο μάλλον τα E-Sports.

Ε: Πόσο διαδεδομένα είναι στην Ελλάδα τα E-sports; Τι συμβαίνει στο εξωτερικό;
Α: Συνήθως σε χώρες με δύσκολο με υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι πιο διαδεδομένα αυτά τα παιχνίδια. Στην Ελλάδα, λόγω της κουλτούρας με τα net-cafe είναι διαδεδομένο σε μικρές ηλικίες εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια (ενώ παλαιότερα θεωρούνταν υποκουλτούρα). Πλέον βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι, χωριό, πόλη, υπολογιστή κλπ. Είναι και κοντά στην κουλτούρα μας σαν χώρα και σαν άνθρωποι. Στο εξωτερικό το βλέπουν πιο ψυχρά και σωστά κατά την γνώμη μου. Είναι για αυτούς άπλα ένας από τους τρόπους για να περάσει η ώρα, όχι ο τρόπος.

Ε: Υπάρχουν ελληνικές ομάδες E-sports που λαμβάνουν μέρος σε τουρνουά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Α: Αυτή τη στιγμή νομίζω όχι, υπάρχουν σίγουρα σε κάθε παιχνίδι πανελλήνια τουρνουά άλλα όσον αφορά το League of Legends αυτή τη στιγμή υπάρχει το τουρνουά “Greek Legends”, που στο εξωτερικό δεν το έχουν σε υπόληψη λόγω ανύπαρκτου ανταγωνισμού και θεωρείται πρωτάθλημα «τρίτης ταχύτητας» και για άλλους λόγους.

Ε: Πιστεύεις ότι είναι καθαρά θέμα ταλέντου ή και εξάσκησης, για να μπορέσει να πετύχει κανείς στο συγκεκριμένο τομέα;
Α: Περισσότερο θέμα ταλέντου και λιγότερο θέμα εξάσκησης. Αρκετοί λένε “Hard work beats talent”. Προσωπικά κατά τα σχεδόν 20 χρόνια που είμαι γύρω από επαγγελματικές σκηνές, χωρίς ταλέντο «δεν πας ούτε μέχρι το περίπτερο».

Ε: Γενικά ακούγονται πολλά για τα συγκεκριμένα παιχνίδια και τα προβλήματα εθισμού που προκαλούν. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Α: Προφανώς και ισχύει. Το να είσαι στον υπολογιστή για οποιαδήποτε δουλειά θέλει μέτρο όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Αν «αφομοιωθείς» και αφοσιωθείς, δεν θα πάρεις χαμπάρι ότι για παράδειγμα, μετά από σχολείο ή τη δουλεία, πέρασες ολόκληρη τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, είναι κι από τα πιο φθηνά μέσα διασκέδασης και προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτό που ζεις στην καθημερινότητά σου. Όμως για κάθε ακραίο μειονέκτημα, υπάρχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Απλά θέλει έλεγχο, από τους γονείς στα παιδιά μέχρι τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ε: Οι απολαβές ενός παίχτη E-sports που αγωνίζεται επαγγελματικά είναι ικανοποιητικές;
Α: Παλαιότερα σίγουρα όχι. Πλέον αν αγωνιστείς για αρκετά χρόνια μπορείς να βρίσκεσαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο οικονομικά, αρκεί βέβαια να μην κάνεις ακραία ζωή και σπατάλες. Βέβαια όλες οι χώρες έχουν αρχίσει ήδη και χτυπάνε φορολογικά (κοντά στο 40% και παραπάνω) αυτό το «σκοτεινό και άγνωστο» για αυτές σημείο.

Ε: Κλείνοντας, ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον σε προσωπικό επίπεδο;
Α: Διαγωνίζομαι όσο πάει διότι δεν με ενδιαφέρουν θέσεις όπως Manager ή Coach αφότου σταματήσεις να παίζεις. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δυστυχώς δεν ελέγχεις. Έχω φτάσει σε μια ηλικία που αν και είμαι ακόμα παραπάνω από ικανός για να διαγωνίζομαι, έχουν μπει άλλες προτεραιότητες στη ζωή.

*Πηγή: thesstoday.gr Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος