Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας: Επιστροφή στην Α2 Εθνική!

Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ δίνει την άνοδο στην ομάδα της Καβάλας, ως δεύτερη από το Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής

Αυτό που συζητιόταν τις τελευταίες ημέρες ως επικρατέστερο σενάριο για την εικόνα της Α2 Εθνικής κατηγορίας την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα γίνει πραγματικότητα! Κι αν αυτό επισημοποιηθεί τότε η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας θα επιστρέψει στη δεύτερη τη τάξη Εθνική κατηγορία, ως 2η στον Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής, πετυχαίνοντας έτσι τον μεγάλο στόχο που είχε θέσει από την αρχή της πολύ περίεργης (έτσι όπως εξελίχθηκε) αγωνιστικής περιόδου.

Από τη στιγμή που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΚ επικύρωσε τις βαθμολογίες, κάτι που σήμαινε ότι έληξε και τυπικά η σαιζόν, προχώρησε στην διάρθρωση των κατηγοριών και των ομίλων για την αγωνιστική περίοδο 2020-21. Η Α2 θα αποτελείται από 18 ομάδες, με 2 ομάδες να προβιβάζονται στη Basket League (Μεσολόγγι και Διαγόρας Δρυοπιδέων) και 4 να προβιβάζονται από τη Β’ Εθνική, ενώ καμία δεν θα υποβιβαστεί. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η Επιτροπή εισηγείται και σύμφωνα με την Ειδική Προκήρυξη του Πρωταθλήματος, ο πρώτος και ο δεύτερος του 1ου και ο πρώτος και ο δεύτερος του 2ου Ομίλου: Πανερυθραϊκός ΑΣ, ΓΣ Αμαρουσίου, ΠΑΣ Γιάννινα, ΕΚ Καβάλας αντίστοιχα ανέρχονται στην Α2 Εθνική κατηγορία ανδρών. Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 12 της Ειδικής Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα στην Γ’ Εθνική κατηγορία ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2020 -2021.

Η Επιτροπή εισηγείται ότι ομάδα που θα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής ή θα αποχωρήσει ή δεν θα αποδεχτεί άνοδο με σχετική πτώση σε κατηγορία δεν θα αντικατασταθεί από άλλη ομάδα για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021».

Αναλυτικά οι 18 ομάδες της σεζόν 2020-2021 της Α2 έχουν ως εξής:

  1. ΑΕ Ψυχικού
  2. ΑΣ Απόλλων Πατρών
  3. ΑΣ Καρδίτσας
  4. Ολυμπιακός ΣΦΠ
  5. ΓΣ Ελευθερούπολης
  6. ΑΟ Αγρινίου
  7. ΣΑΑΚ Ανατόλια
  8. ΓΣ Δάφνη Δαφνίου
  9. Οίαξ Ναυπλίου
  10. ΑΟ Τρίτων
  11. ΑΟ Παγκρατίου
  12. ΑΠΣ Φίλιππος Βεροίας
  13. ΑΣΑ Κόροιβος
  14. ΑΟ Αμύντας
  15. Πανερυθραϊκός ΑΣ
  16. ΠΑΣ Γιάννινα
  17. ΓΣ Αμαρουσίου
  18. ΕΚ Καβάλας

Πρωτάθλημα με 10 ομάδες από Αθήνα και Πελοπόννησο

Η χαρά στο στρατόπεδο της Ένωσης, για την άνοδο, είναι δεδομένη ωστόσο υπάρχει και ο προβληματισμός για το γεγονός δεν πέρασε η εισήγηση για 2 ομίλους στην Α2. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα πρωτάθλημα με 18 ομάδες, οι περισσότερες από της οποίες είναι από την Αθήνα, ή γενικότερα από τη Νότια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από την Αθήνα θα είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ 7 ομάδες (Ψυχικό, Ολυμπιακός, Δάφνη, Τρίτων, Παγκράτι, Πανερυθραϊκός και Μαρούσι). Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν οι τρεις ομάδες της Πελοποννήσου (Απόλλων Πατρών, Κόροιβος και Οίακας Ναυπλίου). Με λίγα λόγια δηλαδή η Καβάλα θα χρειαστεί να δώσει τα μισά και παραπάνω εκτός έδρας παιχνίδια της χρονιάς μετά από μεγάλα ταξίδια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδα μετακίνησης.

Οι ομάδες που θα είναι «γεωγραφικά» κοντά, εκτός από τον ΓΣ Ελευθερούπολης, θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης (Ανατόλια) και ο Φίλιππος Βέροιας.

Προβάδισμα ανόδου στην Α2 για τους Πάνθηρες στα κορίτσια

Η χαρά για την Καβάλα, μετά την εισήγηση της ΕΕ της ΕΟΚ ενδέχεται να είναι διπλή, γιατί δεν περιλαμβάνει μόνο την άνοδο της Ένωσης στους άνδρες, αλλά και των Πανθήρων στις γυναίκες. Κι αυτό γιατί οι Πάνθηρες μαζί με τους ΑΕ Σαντορίνης, ΓΣ.Έσπερος, ΓΕΑ Άμιλλα 2000, Οίακας Ναυπλίου, Φίλιππος Βέροιας, ΣΚ Ιερισσός ’99 και Απόλλωνας Καρδίτσας φαίνεται να έχουν προβάδισμα ανόδου στην Α2 Εθνική, αφού ήταν μόνοι πρώτοι στην κορυφή της κατάταξης στο σημείο της διακοπής. Επισήμως δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα, ωστόσο οι πιθανότητες είναι πολλές για τα κορίτσια της ομάδας της Καβάλας να κάνουν το μεγάλο άλμα.