Ένωση Vs Πάνθηρες: Η θέση των γονιών των 4 αθλητριών

Κοινή δήλωση μετά τη δικαστική νίκη στο ΑΣΕΑΔ που επιτρέπει στα παιδιά τους να μεταγραφούν από τη μια ομάδα στην άλλη

Τη δική τους θέση σε ότι αφορά το γνωστό θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ που δικαιώνει τις 4 πρώην (πλέον) αθλήτριες της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, και τις επιτρέπει να μεταγραφούν στους Πάνθηρες, καταθέτουν με κοινή τους δήλωση οι γονείς των κοριτσιών.

Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι οι γονείς δεν είναι εχθροί αλλά συνεργάτες των σωματείων και ότι οι τακτικές των ψεύτικων υποσχέσεων το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανήλικων παιδιών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά την πρόσφατη περιπέτεια που είχαμε με τα παιδιά μας Αργυρού Ηλιάνα, Κελεμένη Σοφία, Σπανίδου Μαρία, Τσινεκίδου Μαλαματένια, με την αναγκαστική προσφυγή μας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) για την ελεύθερη αποδέσμευση μας από την ομάδα της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας προς την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Πάνθηρες Καβάλας θεωρούμε υποχρέωση μας να προβούμε σε μια ανακοίνωση-ενημέρωση.

Οι γονείς δεν είναι εχθροί είναι συνεργάτες, χορηγοί μικροί και μεγάλοι, μεταφορείς-οδηγοί, και με άλλες ιδιότητες τα τελευταία χρόνια αποτελούν και μέλη στις διοικήσεις είτε σαν παράγοντες είτε ακόμη και σαν προπονητές.

Οι πρακτικές των ψεύτικων υποσχέσεων, εγωισμών, παραπληροφόρησης, και απειλών ανήκουν στο μεσαίωνα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δηλητηριάζουν τις ψυχές όλων μας και ιδιαίτερα των ανήλικων αθλητών-παιδιών μας. Σήμερα τα δικά μας παιδιά αύριο τα δικά σας παιδιά και ίσως και των δικών σας παιδιών-αθλητών.

Η ελευθερία της βούλησης του παιδιού, ιδιαίτερα σε έναν τομέα που σχετίζεται άμεσα με την ψυχαγωγία και την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη, αποτελεί το θεμέλιο λίθο, ώστε να μη μετατρέπεται ο ανήλικος αθλητής σε όμηρο των διοικητικών αποφάσεων και θύμα των αθλητικών και προσωπικών συμφερόντων.

Προστατεύονται βάση του αθλητικού νόμου, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παραμένουμε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για ενημέρωση πληροφόρηση.
Οι γονείς των ανήλικων αθλητριών:
Αργυρός Κωνσταντίνος, Τσιουρλή Μαρία,
Εκατοδράμη Φωτεινή,
Κελεμένης Χρήστος, Καραλή Γεωργία,
Σπανίδης Μωυσής, Σιδηράκη Ελισάβετ».

Τι γίνεται όταν η προηγούμενη ομάδα δεν αφήνει το παιδί να πάει σε καινούργια;

Οι περισσότεροι γονείς, όταν εγγράφουν το παιδί τους σε έναν αθλητικό σύλλογο και κυρίως όταν συναινούν στην έκδοση αγωνιστικού δελτίου στον ίδιο σύλλογο, αγνοούν την δεσμευτικότητα αυτών των κινήσεων τους. Αυτήν την αντιλαμβάνονται μονό όταν οι το ίδιο το παιδί εκδηλώσει την πρόθεση να μετακινηθεί σε άλλο σωματείο της αρέσκειας του. Τότε για πρώτη φόρα αντιλαμβάνονται ότι αυτό που θεωρούσαν αυτονόητο δηλ. η ελευθερία της επιλογής ομάδας, μονό αυτονόητο δεν είναι και ότι το παιδί τους δεσμεύεται από την ομάδα στην όποια «έβγαλε» για πρώτη φορά δελτίο. Χρειάζεται λοιπόν η συναίνεση του προηγούμενου σωματείου για μπορέσει το παιδί να μεταγραφεί σε άλλο. Συχνά αυτή η συναίνεση δεν είναι δεδομένη και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν δίνεται ποτέ από τα σωματεία ή δίνεται κατόπιν οικονομικών ανταλλαγμάτων που συχνά απαιτούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικής κατάστασης που περιγράφω είναι είτε τα παιδιά να παραμένουν σε ένα σωματείο που δεν τα εκφράζει είτε ακόμα χειρότερα να διακόπτουν την άθληση. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι συνέπειες για ένα ανήλικο αγόρι ή κορίτσι, είναι σημαντικότατες αφού αναγκάζεται είτε να κάνει κάτι με τρόπο που δεν το ικανοποιεί είτε να σταματήσει χωρίς τη θέληση του να κάνει αυτό που αγαπάει.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) σύμφωνα με την πάγια νομολογία του, δικαιώνει τους ανήλικους αθλητές που προσφεύγουν σε αυτό με αίτημα την αποδέσμευση τους από την προηγούμενη ομάδα τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου έχει γίνει αποδεκτό πως αποφάσεις που δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση αναγκών προστατευομένων από το Σύνταγμα όπως είναι τα άρθρα 5 παρ. 1 και 16 παρ. 9, τα οποία προστατεύουν το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στον αθλητισμό, είναι αντισυνταγματικές, δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του αθλητή και του αθλητισμού και ούτε προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Πως όμως φτάνει κανείς ενώπιον του ΑΣΕΑΔ;

Σύμφωνα με την φετινή εγκύκλιο μεταγραφών της Ομοσπονδίας, αιτήσεις μεταγραφών αθλητών άνευ συγκατάθεσης Σωματείου πρέπει να υποβάλλονται αυστηρά στο διάστημα μεταξύ 15-25 Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα ο αθλητής πρέπει να έχει βρει την ομάδα στην οποία θέλει μετακινηθεί και να υποβάλει αίτημα μεταγραφής για «σπουδαίους λόγους». Δηλαδή ένα έντυπο μεταγραφής, υπογεγραμμένο από τους γονείς, συνοδευόμενο από ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναφέρονται οι «σπουδαίοι λόγοι» για τους οποίους επιθυμεί ο αθλητής να αλλάξει ομάδα. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και συνήθως εντός του μήνα Ιουλίου, η Επιτροπή Μεταγραφών της Ομοσπονδίας καλεί τους γονείς του αθλητή και το πρώην σωματείο, σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης. Στην περίπτωση που αυτή δεν βρεθεί, η Ομοσπονδία απορρίπτει το αίτημα μεταγραφής με συνέπεια ο αθλητής να παραμένει αναγκαστικά στην παλιά ομάδα του. Εντός προθεσμίας 8 ημερών από την έκδοση της προηγούμενης απόφασης, οι γονείς του αθλητή μέσω δικηγόρου, μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης αυτής και την αποδέσμευση του αθλητή. Οι προσφυγές αυτές, ιδίως για τους ανηλίκους, γίνονται δεκτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία και ο αθλητής, με απόφαση του Συμβουλίου, μεταγράφεται στην ομάδα της επιλογής του.

Αυτό που προέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία που περιέγραψα είναι να τηρηθούν με ευλάβεια οι προθεσμίες που αναφέρονται. Εφόσον γίνει αυτό, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Τόσο οι γονείς όσο και ο αθλητής θα βιώσουν την δικαίωση για κάτι που ενώ θεωρούσαν αυτονόητο κατέληξαν να το διεκδικούν δικαστικά.