Υπερήφανη η Καβάλα για το Διεθνές Τουρνουά Open Σκακιού

Συνέντευξη τύπου στην Μεγάλη Λέσχη εν όψει της έναρξης του 30ου τουρνουά παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη και του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη

Για μια διοργάνωση που τιμά όλα αυτά τα χρόνια την πόλη και για την οποία οι Καβαλιώτες είναι υπερήφανοι έγινε λόγος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Καβάλας. Ο λόγος για το μεγάλο διεθνές τουρνουά Open σκακιού που φέτος θα διοργανώσει ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας για 30η φορά, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Βασίλης Θεοδωρίδης: Απρόσμενα μεγάλη η συμμετοχή των σκακιστών από Ελλάδα και εξωτερικό

Αρχικά στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Βασίλης Θεοδωρίδης, αφού μίλησε για την ανάγκη πλέον ο θεσμός να περάσει στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά το διοργανωτικό κομμάτι, αναφέρθηκε στον «ευχάριστο πονοκέφαλο» που υπήρξε στους διοργανωτές από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε για συμμετοχή στους αγώνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «πέρσι καταφέραμε να σώσουμε το τουρνουά και να το κάνουμε περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (147)  και φέτος πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια μικρή αύξηση. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, παρά τις δυσκολίες στα ταξίδια λόγω της πανδημίας, αλλά και από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Ίσως οι σκακιστές βαρέθηκαν αγωνίζονται διαδικτυακά και θέλουν να επιστρέψουν στις δια ζώσης αναμετρήσεις…»!

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα κέρδη της Καβάλας από τους αγώνες λέγοντας ότι «το σκάκι είναι ιδιαίτερο άθλημα μιας και δεν έχει θεατές. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι στην Καβάλα δεν θα έρθουν απλά και μόνο 300 και πλέον σκακιστές. Θα έρθουν και οι οικογένειες τους που για μια εβδομάδα θα βρίσκονται στην πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ και μετά τους αγώνες ορισμένοι θα παραμείνουν για τουρισμό. Μιλάμε δηλαδή για 800 και πλέον άτομα».

Κώστας Αντωνιάδης: Στην Καβάλα θα χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου σκάκι

Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε ότι «από την Κυριακή 1 Αυγούστου και για μια εβδομάδα στην Καβάλα θα χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου σκάκι. Πρόκειται για ένα άθλημα που κάνει υπερήφανους του Καβαλιώτες, όπως υπερήφανους τους κάνει και η μεγάλη αυτή διοργάνωση. Από τη μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των διοργανωτών και να προχωρήσουμε πλέον απ’ εδώ και πέρα σε πιο επαγγελματικά πρότυπα σε ότι έχει να κάνει με την ίδια την διοργάνωση».

Θόδωρος Μουριάδης: Το σκάκι στηρίζεται αλλά και στηρίζεται από την Καβάλα

Όσο για τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, αφού συνεχάρη τον Σκακιστικό Όμιλο για το ότι κατάφερε να διοργανώσει τους αγώνες σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τόνισε ότι η Καβάλα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη του σκάκι ανέφερε ότι «το σκάκι στηρίζεται αλλά και στηρίζει την Καβάλα, η οποία αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από τον σύλλογο και θα είναι δίπλα του, μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ, για να αναλάβει αυτός πλέον το διοργανωτικό κομμάτι αφήνοντας στον Όμιλο μόνο το αθλητικό».

Ο κ. Μουριάδης ανέφερε επίσης ότι σύντομα οι δύο ισόγειο χώροι της Μεγάλης Λέσχης θα ανοίξουν προκειμένου εκεί να κάνουν προπονήσεις τα παιδιά του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας.

*** Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι το «σπάσιμο» των αγώνων σε δύο σημείο έγινε λόγω των αποστάσεων που απαιτεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και ότι στην αίθουσα «Ν. Μάρτης» θα αγωνιστούν οι 20 περίπου GM που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση και στο φουαγιέ η Γ’ κατηγορία, ενώ η Β’ θα αγωνιστεί στην Μεγάλη Αίθουσα.