Περί ΑΟΚ, εγγυητικής επιστολής, επενδυτή και μετόχων…

Δεδομένα, διαπιστώσεις και προβλέψεις για το «καραβάκι» εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον ΑΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στις 16.00 της Παρασκευής 6/8/21, για την οποία πολλοί είναι αυτοί που δικαίως αναρωτιούνται σε τι θα βοηθήσει την ομάδα, υπάρχουν κάποια πράγματα, που έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ, αλλά και από επαφές με νομικούς που είτε γνωρίζουν εκ των έσω την υπόθεση, είτε την παρακολουθούν στενά ο «θεατές». Αυτά τα δεδομένα θα παρουσιαστούν, χωρίς πολλές λεπτομέρειες (που εν πολλοίς κουράζουν) προκειμένου οι φίλοι της ομάδας που αγωνιούν για το μέλλον της, να γνωρίζουν την κατάσταση και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο σύλλογος που προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο.

  • Κατ’ αρχάς, η προθεσμία για την υποβολή της εγγυητικής επιστολής έχει λήξει, και γι’ αυτόν τον λόγο ήταν μονόδρομος για την ΕΕΑ να μην εκδώσει πιστοποιητικό συμμετοχής στη SL2 για τον ΑΟΚ.
  • Ακόμα κι αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί ο τρόπος (ακόμα και με κλειστή Βουλή) να δοθεί αυτή η παράταση για την οποία τόσος λόγος γίνεται. Οι πιθανότητες για θετική έκβαση της προσπάθειας δεν είναι πολλές, ωστόσο η προσπάθεια γίνεται και δεν αφορά μόνο τον ΑΟΚ αλλά και άλλες ομάδες της κατηγορίας που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα.
  • Σε ότι αφορά την εγγυητική. Είναι μεν απαραίτητη η παρουσία της στον φάκελο κάθε ομάδας, αλλά δεν αποτελεί ένα από τα «βαριά χαρτιά» του! «Βαριά χαρτιά» θεωρούνται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, καθώς και «καθαρότητα» σε ότι αφορά τις οφειλές προς ποδοσφαιριστές και τρίτους.
  • Η εγγυητική στην ουσία αποτελεί την απόδειξη ότι ένα ποσό (στην προκειμένη περίπτωση 150 χιλ. ευρώ) είναι δεσμευμένο για ένα χρονικό διάστημα (18 μήνες) και αν σ’ αυτό προκύψουν χρέη της εταιρίας θα καλυφθούν απ’ αυτήν. Αν όχι, στο τέλος της περιόδου, τα χρήματα «επιστρέφουν» στην εταιρία.
  • Επειδή ακριβώς δεν είναι «βαρύ χαρτί» η ΕΕΑ αλλά και τα υπόλοιπα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, επιδεικνύουν ελαστικότητα αν υπάρξει κάποιου είδους πρόβλημα μ’ αυτήν. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο Θεσπρωτός που εκ παραδρομής είχε στο φάκελο του εγγυητική διάρκειας 12 αντί για 18 μηνών, δεν πήρε την αδειοδότηση, αλλά πήρε από την Επιτροπή παράταση 2 εβδομάδων για να λύσει το πρόβλημα.
  • Ο Θεσπρωτός όμως κατέθεσε τα χρήματα! Αν λοιπόν και ο ΑΟΚ έστω και εκπρόθεσμα κάνει το ίδιο, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τον «σκόπελο», εξ αιτίας αυτής της ελαστικότητας της ΕΕΑ. Λέγεται μάλιστα ότι αν στον ΑΟΚ είχαν προνοήσει, εντός προθεσμίας, να πάρουν έστω και ένα αντίγραφο κατάθεσης της εγγυητικής (το οποίο αποτελεί στην ουσία την έναρξης της διαδικασίας για τη δέσμευση των χρημάτων) η ομάδα θα ήταν τώρα σε πολύ καλύτερη μοίρα.
  • Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι ο Καναδοιρανός επενδυτής έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν εμπιστεύεται τους 3 μετόχους, θα μπορούσε να κάνει μια κίνηση ματ, καταθέτοντας αυτά τα χρήματα, κάνοντας έτσι έμπρακτα το βήμα για την απόκτηση της ΠΑΕ. Αν γινόταν αυτό, η «άλλη πλευρά» δεν θα είχε επιχειρήματα για να τον αντικρούσει…
  • Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα κι αν (ο μη γένοιτο) διαλυθεί η ΠΑΕ και παίξει σε Γ’ Εθνική ή τοπικό, ο επενδυτής δε θα χάσει αυτά τα χρήματα, αφού θα του επιστραφούν άμεσα.
  • Σε ότι αφορά τους μετόχους. Κατά γενική ομολογία έκαναν εξαιρετική και αξιέπαινη δουλειά αυτά τα 8 χρόνια που βρέθηκαν στο «τιμόνι» της ομάδας, όμως σ’ αυτές τις τελευταίες ημέρες αμαύρωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά την καλή εικόνα που είχαν φτιάξει.
  • Οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις, η ατυχέστατη διαχείριση της υπόθεσης (ακόμα και σε ότι έχει να κάνει με την επικοινωνιακή πολιτική της) τους έχουν φέρει στην κυριολεξία στη «γωνία» και είναι στο «στόχαστρο» της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων.
  • Το γεγονός ότι είναι αυτοί που έβαζαν χρήματα στην ομάδα, μπορεί να τους καθιστά «αφεντικά», δεν μπορεί όμως να μη δέχονται τις απόψεις και την κριτική των άλλων. Άλλωστε ο ΑΟΚ, όπως και κάθε άλλη ομάδα, δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση. Είναι ένα ιδιαίτερο «μαγαζί» και ο κόσμος έχει και πρέπει να έχει λόγο. Αν τον απαξιώνεις, τότε μοιραία θα τον βρεις απέναντι σου και η διχόνοια θα είναι προ των πυλών…
  • Αν τελεσφορήσει θετικά η υπόθεση με τον Χαντιτάτζι, όλα τα παραπάνω θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, μιας και η ομάδα θα περάσει σε άλλη εποχή. Αν όμως παραμείνει στα χέρια των 3 μετόχων (τις τελευταίες ώρες γίνεται μια σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση), τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην πόλη και στις εξέδρες του γηπέδου, ακόμα κι αν η ομάδα συμμετάσχει στη SL
  • Όλη αυτή η υπόθεση και η διαχείριση της από τους 3 μετόχους, έχει «τραυματίσει» τον ΑΟΚ, όπως επίσης τον έχουν «τραυματίσει» οι αποχωρήσεις του προπονητή, του γενικού αρχηγού και βασικών ποδοσφαιριστών.
  • Και άντε να πιστέψουμε ότι ο Ανυφαντάκης που τους κατηγόρησε για παλινωδίες, βιάστηκε να πάρει την απόφαση για να αποχωρήσει (όπως είπαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν). Ο Γιώργος Μανάφης που μετά από 7 χρόνια παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Αρχηγού, βιάστηκε κι αυτός; «Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» και όποιος δεν το καταλαβαίνει, απλά δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στο «καραβάκι»!