Πέντε μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας του ΕΟΣ Καβάλας 1933 συμμετείχαν στο «Caver’s Fest 2025», που πραγματοποιήθηκε, από Παρασκευή 16 ως την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 στα Άγραφα.
Το «Caver’s Fest» είναι μια πρωτοβουλία του οργανισμού «Nose For A Cause» και του Σωτήρη Κουντουρά με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας και της ανάγκης προστασίας των βουνών, των σπηλαίων και της φύσης. Ως βάση της διοργάνωσης επιλέχθηκε το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων «Καραμανώλη».
Την Παρασκευή 16/05/2025 μέλος του «ΕΟΣ Καβάλας 1933» παρουσίασε στους συμμετέχοντες στο «Caver’s Fest», τα αποτελέσματα της επιστημονικής-εξερευνητικής αποστολής «Amorgos Cave Expedition 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό τον Οκτώβριο του 2024, στην οποία συμμετείχαν και δύο σπηλαιολόγοι-σπηλαιοεξερευνητές του «Ε.Ο.Σ Καβάλας 1933».
Το Σάββατο 17/05/2025 τα μέλη του συλλόγου μαζί με σπηλαιολόγους, από τον ΣΠ.Ο.Κ ( Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης) και τη Βουλγαρία επισκέφθηκαν-εξερεύνησαν το σπήλαιο «Καϊμακιά».
Το σπήλαιο «Καϊμακιά», σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οφείλει την ονομασία του σε έναν βοσκό, τον «Καϊμακιά», ο οποίος κρυβόταν στο σπήλαιο μαζί με την οικογένειά του, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με καταρρίχηση 40-50 μέτρων περίπου, μέσω μιας πλαγιάς κάθετης/ή με πολύ μεγάλη κλίση, με τη χρήση σπηλαιολογικού εξοπλισμού.
Το σπήλαιο είναι ένας υπόγειος καρστικός αγωγός (υπόγειο ποτάμι) δύο επιπέδων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός κάθετου τμήματος (βαράθρου) ύψους 10 περίπου μέτρων. Το σπήλαιο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο σπηλαιοδιάκοσμο. Στο ανώτερο επίπεδό του, είναι χαρακτηριστική η παρουσία κροκάλων, διαφόρων μεγεθών, λόγω της ροής του νερού, ενώ το κατώτερο επίπεδο, είναι στενότερο, με μικρότερες διαστάσεις και χαρακτηριστικές γλυφές στους καστανόχρωμους ασβεστόλιθους και μάρμαρα.
Και τα δύο επίπεδα καταλήγουν σε «σιφώνια». Το νερό από το «σιφώνι» του κατώτερου τμήματος εξέρχεται τελικά από την πλαγιά, δημιουργώντας έναν όμορφο, ορμητικό καταρράκτη, ο οποίος και τροφοδοτεί με νερό το «ρέμα Μπούνου».
Την Κυριακή 18/05/2024, σπηλαιολόγοι-σπηλαιοεξερευνητές από τον «ΕΟΣ Καβάλας 1933», την Κρήτη και την Πελοπόννησο επισκέφθηκαν-εξερεύνησαν το βάραθρο «Δρακότρυπα του Μπάμπη», ένα μικρό βάραθρο, με στενή είσοδο, αξιόλογο σπηλαιοδιάκοσμο και συνολικό βάθος 20 περίπου μέτρων.