«Χρυσά Χριστούγεννα» στην Καβάλα με πάνω από 93 εκδηλώσεις σε 33 σημεία

Μουσική, θέατρο, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και παράδοση, απλώνονται στην πόλη από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου – «Μαζεμένα» τα έξοδα για τις Χριστουγεννιάτικες δράσεις

Με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Ελευθερίας την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου στις 19:00, ξεκινάνε οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Καβάλα με τίτλο «Χρυσά Χριστούγεννα» και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιανουαρίου με τα «Σάγια».  Ο τίτλος των εκδηλώσεων είναι αποτέλεσμα της «Χρυσής Χρονιάς» για την Καβάλα, όπως δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, προσμετρώντας επιτυχίες της Καβάλας, όπως η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και οι επιτυχίες της πρωταθλήτριας του σκάκι Σταυρούλας Τσολακίδου. «Η Χρυσή Χρονιά για τον δήμο μας κλείνει με τις Χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο, όπως οφείλαμε, τα παιδιά, ώστε να απολαύσουν ξέγνοιαστες και όμορφες γιορτές. Για μια ακόμα φορά συνεργαστήκαμε με τοπικούς φορείς και συλλόγους. Αξιοποιήσαμε όλες τις δομές του δήμου, αλλά και το πολύ αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό που έχει η περιοχή μας και τους ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό. Έτσι, χάρη στον εθελοντισμό, τη διάθεση προσφοράς, το μεράκι των ανθρώπων του δήμου, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, του Δημοτικού Ωδείου, του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, του Νομικού Προσώπου “Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη-Προσχολική Αγωγή Καβάλας”, της ΠΕ Καβάλας, της “Action Team” και της “ΠΝΟΗΣ”, η Καβάλα φέτος θα έχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εορταστικό χρώμα, όχι μόνο για τους Καβαλιώτες που θέλουνε να μείνουν στην πόλη, αλλά και για τους επισκέπτες μας», όπως δήλωσε η ίδια, συγχαίροντας, παράλληλα, την αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Κορίνα Χιώτη-Πρασσά για τις πρωτοβουλίες της και ιδιαίτερα για το παιχνίδι του Λαβύρινθου, ενώ τόνισε ότι η Καβάλα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες πόλεις, αναφορικά με τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, καλώντας του πολίτες να συμμετέχουν στις 93 και πλέον εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, σημείωσε με τη σειρά της ότι φέτος υπάρχουν πολλές και φρέσκες ιδέες «και για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις γίνονται σε 33 σημεία της ΠΕ Καβάλας», όπως είπε η ίδια, ενώ υπενθύμισε ότι την Παρασκευή θα παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 22:00. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εκτός από αυτήν που θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, όπου το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και ο Ροταριανός Όμιλος Καβάλας «Νεάπολις», σε συνεργασία με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιάσουν φιλανθρωπικό Gala Όπερας, με τα έσοδα να διατίθενται για την αγορά μηχανήματος υπερήχων καρδιάς για την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ για τους ενήλικες και 8 ευρώ για τους μαθητές. Επίσης, στις 21 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, τα έσοδα από τη θεατρική παράσταση «Ο Πρίγκιπας και ο Ζητιάνος» που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα διατεθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και μια γιορτή για τα παιδιά των 200 απολυμένων υπαλλήλων των Λιπασμάτων Καβάλας. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αλληλεγγύη» Ευαγγελία Δρακονάκη, πληροφόρησε ότι 14-16 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ, θα πραγματοποιηθεί  το «Εργαστήρι του Αι Βασίλη» στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι των Σταθμών θα επιμεληθούν και τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο πρόεδρος του ΔΩΚ Χαράλαμπος Κουφατζής, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ωδείου, καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές, με την μουσική να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Από αριστερά: Πέτρος Πετρόπουλος, Ηλίας Καλανταρίδης, Αναστασία Ιωσηφίδου, Δήμητρα Τσανάκα, Ευαγγελία Δρακονάκη, Χαράλαμπος Κουφατζής

Χωρίς παγοδρόμιο φέτος η πλατεία

Όσον αφορά την φετινή απουσία του παγοδρομίου στην πλατεία Ελευθερίας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης, σχολίασε αρχικά ότι «κάποιοι κακόμαθαν», πριν αναφερθεί στο ιστορικό της υπόθεσης: «Κάναμε πρόσκληση για όσους έχουν παγοδρόμια να μας καταθέσουν τις προσφορές τους. Διαπιστώσαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι είχαν κακομάθει και δεν καταβάλανε κανένα τίμημα στον δήμο Καβάλας, με όλο το κόστος από τη λειτουργία του παγοδρομίου να επιβαρύνει τα ταμεία του δήμου. Δεν είχαμε καμιά τέτοια διάθεση να μπούμε σε αυτό το “τρυπάκι”. Όποιος κερδίζει από μια δραστηριότητα, θα πρέπει να αποδίδει κάποιο μέρος στον δήμο. Δεν ήρθαμε σε συμφωνία και έτσι δεν βλέπετε φέτος το παγοδρόμιο. Αντιθέτως, στον Δημοτικό Κήπο, όπου θα τοποθετηθούν κάποια παιχνίδια την περίοδο των εορτών, ο δήμος θα εισπράξει ένα εύλογο τίμημα από τον ιδιώτη ο οποίος χρησιμοποιεί τον χώρο και θα δούμε για πρώτη φορά ο δήμος Καβάλας να παίρνει κάποια χρήματα από αυτούς που τοποθετούν αυτά τα παιχνίδια».

Το κόστος των εκδηλώσεων

Όσον αφορά το κόστος των εκδηλώσεων, ο κ. Καλανταρίδης πληροφόρησε ότι ο δήμος Καβάλας δεν προέβη σε σπατάλες, αλλά σε πάγιες δαπάνες, όπως είναι η συντήρηση του παλαιότερου εξοπλισμού (22.400 ευρώ), οι κατασκευές στολιδιών (24.900 ευρώ), η κατασκευή παιχνιδιών (15.000 ευρώ) και η κατασκευή οικίσκων (8.000 ευρώ). Από την πλευρά της η κ. Ιωσηφίδου, τόνισε ότι η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» έχει προϋπολογίσει το ποσό των 108.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι θα διατεθεί εξ ολοκλήρου όλο το ποσό.