Λαϊκή Συσπείρωση υπέρ Οικοδόμων

Λίγες μέρες μετά την παράσταση της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Νομού Καβάλας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης δηλώνει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στα μέλη του Σωματείου και καλεί τη Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα σε μια σειρά ενεργειών που μπορούν να στηρίξουν τον κλάδο: «Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστέκεται το Σωματείο Οικοδόμων στον αγώνα που δίνει για την επιβίωσή των μελών του οικοδόμων που μαστίζονται από την ανεργία που ξεπερνά το 90%. Ο κλάδος των οικοδόμων βρέθηκε στην μεγαλύτερη, στην πιο βαθιά δίνη των απολύσεων και των άλλων γενικευμένων ανατροπών που βρέθηκαν συνολικά οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους από την καπιταλιστική κρίση εδώ και 7-8 χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται δίπλα στους οικοδόμους που με αιχμή τη Διοίκηση του Σωματείου τους κινητοποιούνται και αγωνίζονται για μεροκάματα αξιοπρεπή, για τήρηση όλων εκείνων των νόμων και διατάξεων που έχουν απομείνει ακόμη, σε ότι αφορά τα δικαιώματα ασφάλισης τους και ενσήμων. Η συμπαράσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχει σχέση με τα ψεύτικα και παραπλανητικά “λόγια συμπάθειας και κατανόησης” που ακούστηκαν από τα χείλη της διοίκησης του Δήμου, αλλά και των άλλων δημοτικών παρατάξεων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., οι οποίοι, ενώ από τη μια δηλώνουν πως είναι δίκαιος ο αγώνας των οικοδόμων και τα αιτήματά τους, από την άλλη όμως στηρίζουν την πολιτική που τους καταστρέφει. Πολιτική που περνάει μέσα από το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν έχει σχέση η συμπαράστασή μας με τη στάση της διοίκησης του Δήμου που ενώ στα λόγια συμπαραστέκεται στο δίκιο των οικοδόμων, όμως από την άλλη δηλώνει με έμφαση, ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα την πολιτική των “έργων” στο δήμο με εργολαβίες όπως ορίζουν οι νόμοι της κυβέρνησης και όχι με αυτεπιστασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να κάνει ο Δήμος έργα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν για την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών των δημοτών, τα οποία θα έφερναν προσωρινή ανακούφιση στη επιβίωση των οικοδόμων. Τέτοια έργα που θα μπορούσαν να γίνουν με αυτεπιστασία και να δώσουν δουλεία σε πολλούς οικοδόμους αλλά και σε άλλους κλάδους είναι:

Αντισεισμικός σχεδιασμός, δηλαδή τι κτίρια έχουμε για δημόσια χρήση είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, τι αντοχές έχουν, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα, δηλαδή έλεγχος και αποκατάσταση των αντοχών στο σεισμό, των δημόσιων κτηρίων σε πρώτη φάση.

Αντιπλημμυρικός σχεδιασμός με άμεσα έργα, που έπρεπε χρόνο με το χρόνο να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για όλο το δήμο, με ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές.

Έργα στο Περιγιάλι. Τώρα που ξεκίνησε η είσπραξη της εισφοράς σε χρήμα των έργων υποδομής από τους ιδιοκτήτες στο Περιγιάλι, να ξεκινήσουν με πρόγραμμα τα έργα αυτά άμεσα.

Παλιό Νοσοκομείο. Άμεσα να ξεκινήσουν οικοδομικές  και άλλες εργασίες αποκατάστασης του παλιού  Νοσοκομείου, για την δημιουργία φοιτητικών εστιών, προκειμένου να καλυφτούν  οι μεγάλες ανάγκες για  τη στέγαση άπορων φοιτητών.

Αναπαλαιώσεις-Συντηρήσεις. Να γίνουν έργα αναπαλαίωσης- συντήρησης των ιστορικών συνοικιών της Παναγίας, Πεντακοσίων και Χίλιων, καθώς και των ιστορικών καπναποθηκών της πόλης.

Τέτοια έργα θα μπορούσαν να γίνουν με την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και στην διεκδίκηση τέτοιων έργων πρέπει να αγωνιστεί και η διοίκηση του Δήμου για να είναι συνεπείς στις διακηρύξεις συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους οικοδόμους.

Καλούμε τους οικοδόμους της πόλης και των χωριών, τους εργαζόμενους συνολικά του νομού να απαντήσουν αγωνιστικά στην κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας σε όλους τους κλάδους που γίνεται με τις ευλογίες κυβέρνησης, κομμάτων ευρωμονόδρομου, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης που ταυτίζονται με αυτή την πολιτική».