«Πρέσβης» της Ανακύκλωσης από την Καβάλα ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «μπροστάρης» στη δράση «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Καπνεργάτη

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη δράση ανακύκλωσης «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, τον δήμο Καβάλας, την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), την ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του ομίλου του ΣΚΑΪ και αφορούσε στην ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες.

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί, μετά το τέλος της δράσης, το Δασαρχείο Καβάλας, συνοδεία των τριών βουλευτών Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργο Παπαφιλίππου, καθώς και μελών του τοπικού κόμματος και να συζητήσει το θέμα των Δασικών Χαρτών, ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με κεντρικό θέμα την πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρουσία, μεταξύ άλλων και της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και του δημάρχου Δράμας και προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ Χριστόδουλου Μαμσάκου.

Συνέντευξη Τύπου για τη δράση από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Από αριστερά: Γιώργος Παπαφιλίππου, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κορίνα Χιώτη-Πρασά, Χριστόδουλος Μαμσάκος, Σωκράτης Φάμελλος, Δήμητρα Τσανάκα, Δημήτρης Παπασωτηρίου, Κώστας Μορφίδης, Βασίλης Λιόγκας

Σ. Φάμελλος: «Να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας»

Ο κ. Φάμελλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και δη στην ανακύκλωση και ευρύτερα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε μια καλύτερη κοινωνία και να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον  σε καλύτερη κατάσταση». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί «και η πολιτική δέσμευση που αναλαμβάνουμε όλοι – βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, τεχνοκράτες και πολίτες – είναι ότι αυτά που θέλουμε να γίνουν, γίνονται, γιατί αυτό που μας ταλανίζει η αναξιοπιστία των θεσμών και των δράσεων».

Σημείωσε επίσης, ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, «όμως ξέρουμε ότι η προσπάθεια πρέπει να αγγίξει το διπλάσιο, για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους στόχους που έχει βάλει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης και το κάτι παραπάνω που θέλει η Ευρώπη».

«Το περιβάλλον μπορεί να υποστηρίξει μια νέα Οικονομία στην Ελλάδα», δήλωσε από την Καβάλα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος

«Η πολιτεία θα είναι δίπλα στους δήμους»

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «η πολιτεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι δίπλα στους δήμους που έχουν την βασική αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να συμβάλουμε όχι μόνο υποστηρικτικά, αλλά και θεσμικά, ώστε να μειώσουμε την ποσότητα των αποβλήτων, να προλάβουμε την παραγωγή των επικίνδυνων αποβλήτων και να εξοικονομήσουμε πόρους, προχωρώντας σε σύγχρονα έργα».

Τόνισε, επίσης, ότι η ίδια κοινωνία, ήτοι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αυτή που μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική πολιτική για την ανακύκλωση και να επωμιστεί την ευθύνη για το περιβάλλον. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει και στη θεσμική αναθεώρηση της πολιτικής της ανακύκλωσης και στο νομοθετικό πεδίο, έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι πόροι που συλλέγονται από τους παραγωγούς.

Ο αν. Υπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι δράσεις για το περιβάλλον δεν γίνονται από υποχρέωση προς τους νόμους, «αλλά κυρίως για το γεγονός ότι το περιβάλλον αποτελεί την βάση της παραγωγικής δύναμης της χώρας μας και το περιβάλλον είναι αυτό που μπορεί να υποστηρίξει μια νέα οικονομία στην Ελλάδα και η ανακύκλωση είναι αυτή που μπορεί να δώσει πόρους σ’ αυτή την οικονομία, υψηλή γνώση, αλλά και εργασία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ανακύκλωση μπορεί να γίνει και το σήμα κατατεθέν για την λειτουργία των δήμων, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα σήμερα, πληρώνει δύο πρόστιμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το ένα για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και το άλλο για τα επικίνδυνα απόβλητα «σε μια περίοδο κρίσης και δημοσιονομικής έλλειψης», όπως είπε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ Χριστόδουλος Μαμσάκος

Χ. Μαμσάκος: «Η ανακύκλωση ξεκινάει από τα παιδιά»

Ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ συνεχάρη τον δήμο Καβάλας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση της εκδήλωσης, λέγοντας ότι «η ανακύκλωση ξεκινάει από τα παιδιά, τα οποία περνάνε τα μηνύματα και μέσα στο σπίτι».

Όσον αφορά τα πεπραγμένα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ σχετικά με την ανακύκλωση, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση μπλε κάδων και στους 22 δήμους της Περιφέρειας, αλλά και στα 5 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Παρεμπιπτόντως, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ, την ΕΕΑΑ, το αρμόδιο υπουργείο και ιδιαίτερα τον Βασίλη Λιόγκα «που ήταν από την αρχή δίπλα μας».

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα τόνισε στον αν υπουργό Σωκράτη Φάμελλο ότι η κοινωνία της Καβάλας θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ, όταν έρθει η ώρα

Δ. Τσανάκα: «Η τοπική κοινωνία θα υποδείξει τους χώρους για τη ΜΕΑ»

Ο κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει κάποια σχέδια για την Καβάλα και θα τα θέσει υπόψη της δημάρχου «κι όταν θα χρειαστεί να ανοίξουμε το θέμα (σ.σ.: Για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων), είναι σίγουρο ότι πρώτα θα κάνουμε συζήτηση με την τοπική κοινωνία». Σ’ αυτό συναίνεσε και η κ. Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι «η ίδια η κοινωνία θα υποδείξει τον χώρο, δεν θα κοιτάξουμε την βολή μας και έχουμε ήδη ζητήσει από την κοινωνία της Καρβάλης να μας υποδείξει χώρους».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Μάρκετινγκ της ΕΕΑΑ Δημήτρης Παπασωτηρίου εξήρε τον δήμο Καβάλας «ο οποίος τα τελευταία 2 χρόνια τα πάει πολύ καλά στον τομέα της ανακύκλωσης».

Η Πλατεία Καπνεργάτη «ντύθηκε» στα μπλε για να υποδεχθεί τη δράση της Ανακύκλωσης

Ένας… παιχνιδότοπος ανακύκλωσης η πλατεία Καπνεργάτη

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε την πλατεία Καπνεργάτη, στην οποία είχε στηθεί ένα σκηνικό με θέμα τον μπλε κάδο και τον μπλε κώδωνα, είχαν τοποθετηθεί επιδαπέδια ενημερωτικά banners, κάδοι και κώδωνες στον χώρο της δράσης, ενώ η ΕΕΑΑ, με τη χρήση περιπτέρου και ειδικά κατασκευασμένα παιχνίδια, ενημέρωσε τους εκατοντάδες μαθητές, αλλά και τους πολίτες, σχετικά με τη λειτουργία της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στον Μπλε Κάδο παίζοντας σε κουίζ της Ανακύκλωσης.

Από αριστερά: Ζήσης Μπόνιας, Κορίνα Χιώτη-Πρασά, Σωκράτης Φάμελλος, Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Οι συμμετέχοντες κέρδισαν μικρά συμβολικά δώρα, αλλά είχαν και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην κλήρωση δύο ποδηλάτων. Ακόμα, ειδικά για το γυαλί, ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τον μπλε κώδωνα.

Ο «βετεράνος» των κρουστών Νίκος Τουλιάτος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν κομμάτια «γυάλινης μουσικής»

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οργανώθηκε και το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης που απευθύνονταν σε παιδιά δημοτικού σχολείου, υπό τους ήχους της συναυλίας «Γυάλινη Μουσική», μια παράσταση με μουσικά όργανα κατασκευασμένα από γυάλινες συσκευασίες με τον γνωστό δεξιοτέχνη των κρουστών Νίκο Τουλιάτο και την ομάδα του, να αυτοσχεδιάζουν και να δίνουν το ρυθμό μέσα από γυάλινα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα.