Σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η αναβάθμιση του Πηλοθεραπευτηρίου των Κρηνίδων

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 28.11.2016: Βράβευση του πρωταθλητή Kick Boxing Παναγιώτη Τσοχαταρίδη αλλά και πολλή συζήτηση για το κόστος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

Με τη βράβευση του Παναγιώτη  Τσοχαταρίδη, πρωταθλητή Ελλάδας για 7 φορές στο kick boxing και τρίτου στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2016. Η δήμαρχος Καβάλας παρέδωσε στον καβαλιώτη πρωταθλητή έναν σταυρό «για τον φυλάει από το κακό» και μια γκραβούρα των Φιλίππων.

Αμέσως μετά  η Δήμητρα Τσανάκα –για να προλάβει τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων– είπε εξαρχής ότι θα ερωτηθούν και θα συμφωνήσουν προηγουμένως οι τοπικές κοινωνίες όσον αφορά το χώρο όπου θα δημιουργηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα καλέσει τους ειδικούς επιστήμονες και τον διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ για αναλυτική ενημέρωση του σώματος.

Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν θέματα προ ημερησίας διατάξεως, ενώ ο πρόεδρος του Γιώργος Γραμμένος τόνισε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν 2 ακόμη συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 12 και 19 Δεκεμβρίου.

Στο πρώτο τακτικό θέμα, αυτό της 27ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του δήμου εκφράστηκαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση για το λόγο ότι μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης  αποφασίστηκε με γνώμονα τη χρηματοδότηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ από τον δήμο.

Σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην αναβάθμιση του Πηλοθεραπευτηρίου των Κρηνίδων. «Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ προχωρά στον εκσυγχρονισμό του Πηλοθεραπευτηρίου, αλλάζοντας τον φορέα χρηματοδότησης, με σκοπό να λειτουργεί σε ετήσια βάση. Σε άλλη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί η δανειοδότηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με 1 εκατομμύριο ευρώ και 500.000 από ίδια κεφάλαια. Ανεβάσαμε τον προϋπολογισμό στα 2 εκατομμύρια και αναζητήσαμε πρόγραμμα χρηματοδότησης.  Από τον πρώτο μήνα  στη διοίκηση προσπαθούσαμε να βρούμε άλλον φορέα χρηματοδότησης. Τελειώσαμε όλες τις μελέτες και σε αυτή τη φάση είμαστε σε ωριμότητα να υποβάλλουμε την πρότασή μας. Η Διαχειριστική Αρχή θέλει απόφαση της διοίκησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η οποία να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο», είπε η πρόεδρος της Επιχείρησης Αναστασία Ιωσηφίδου, προσθέτοντας ότι «θα γίνει με τον δήμο προγραμματική σύμβαση, επειδή δεν έχει  η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Τεχνική Υπηρεσία. Ακολουθήσαμε όλα τα θέματα με τη Διαχειριστική Αρχή πριν ανεβάσουμε την πρότασή μας, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση δάνειο. Έτσι ακολουθήσαμε όλες τις συμβουλές της Διαχειριστικής Αρχής. Ο δήμος δεν θα έχει καμία επιβάρυνση, θα βοηθήσει μόνο στο τεχνικό σκέλος».

Το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε η κ. Ιωσηφίδου προκάλεσε την αντίδραση του συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης Θόδωρου Μουριάδη και του επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλη Παππά, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον της, με τη δήμαρχο μάλιστα να… συμφωνεί  με τους ενιστάμενους δημοτικούς συμβούλους και να εγκαλεί την κ. Ιωσηφίδου για το «εγώ» που χρησιμοποίησε!

Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των ΚΑΠΗ με το θέμα να ψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

Και άλλα χρήματα για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

108.000 ευρώ είναι η πρόβλεψη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου. Ο κ. Μουριάδης ρώτησε αν εκτός από αυτό το ποσό υπάρχει και άλλη επιπλέον χρηματοδότηση από τον δήμο και αν ενημερώθηκαν όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων προκειμένου να  λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις. Μάλιστα, η δήμαρχος είπε ότι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα ενημέρωσε την ίδια χθες το μεσημέρι για μια πρόταση  που έχει να καταθέσει για κάποιες εκδηλώσεις το χωριό.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης, ο δήμος θα χρηματοδοτήσει την επιδιόρθωση του φωτισμού, την κατασκευή 4 ξύλινων σπιτιών και ένα μαθητικό εργαστήρι, ενώ η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Κορίνα Χιώτη-Πρασά υπογράμμισε ότι ενημέρωσε όλους τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να καταθέσουν τις προτάσεις τους , αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν όλοι έγκαιρα και στις προθεσμίες που δόθηκαν.

«Είναι πάρα πολλά τα χρήματα, είναι αδιανόητο στην εποχή μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια σπατάλη, δίνουμε το δικαίωμα σε πολλούς συμπολίτες να λένε ότι σπαταλούμε τα χρήματα. Θέλω να δούμε στο τέλος και το είδος των εκδηλώσεων που θα κάνουμε», είπε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος.

«Δεν είμαστε αρνητικοί να γίνονται εκδηλώσεις, αλλά εκεί που σας κρίνουμε είναι ότι αυτά τα χρήματα τα παίρνετε πάλι από τους καβαλιώτες», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας.