Δ. Τσανάκα: Εργάστηκε πολύς κόσμος για το Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης

Για μεγάλη παρακαταθήκη της διοίκησης Σιμιτσή κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Καβάλας

Ικανοποιημένη για την ένταξη του δήμου Καβάλας στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δηλώνει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Την ίδια ώρα  αντιδρούν οι δήμοι-έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Η δήμαρχος Καβάλας εξηγεί πως επειδή το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, συνεπώς όποιος βρισκόταν απ’  έξω θα διαμαρτύρονταν. «Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι εδώ και καιρό, από την εποχή του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, έψαχναν τρόπο να βρουν και τρίτο πακέτο, που σημαίνει να μπει στο πρόγραμμα μία ακόμη πόλη. Από εκεί και πέρα, είμαι σίγουρη πως και οι υπόλοιπες πόλεις θα πάρουν κάτι, αλλά όχι από τα 17 εκατομμύρια, που αφορούν μόνο τις δύο πόλεις, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Ως τρίτη πόλη είναι η Δράμα, η οποία πιθανό να πάρει 8,5 εκατομμύρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργάστηκε η Τεχνική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Προγραμματισμού στην Καβάλα, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του κ. Κώστα Λαλένη, καβαλιώτη καθηγητή του πανεπιστημίου Βόλου.  Πάρα πολύς κόσμος εργάζεται για το πρόγραμμα εδώ και πολύ καιρό. Έγινε πραγματικά πολύ καλή δουλειά», αναφέρει η ίδια. Εταίροι στο πρόγραμμα είναι μεταξύ άλλων η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Λιμένα, το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και η Δημωφέλεια. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις θα γίνουν στη πλατεία Καπνεργάτη και στον κόμβο του Φαλήρου, ενώ έχει ενταχθεί και η μελέτη  για την Παναγία (το περίφημο ασανσέρ). Φυσικά, το πιο ώριμο έργο είναι η πεζοδρόμηση της πλατείας Καπνεργάτη.

Κ. Σιμιτσής: Αφήσαμε μια πολύ καλή παρακαταθήκη στην Τεχνική Υπηρεσία

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής επισημαίνει πως τα  έργα καλώς εντάχθηκαν, καθώς ήταν τα μόνα έτοιμα. «Και ήταν έτοιμα επειδή τα ετοιμάσαμε εμείς, όπως το σχεδιαζόμενο έργο της πλατείας Καπνεργάτη, μία ιστορία που ξεκινήσαμε το 2008. Το έργο αυτό που είναι πολύ “βαρύ” και πολύ μεγάλο, το είχαμε εντάξει στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπλασης, οπότε είχε χρηματοδοτηθεί η μελέτη, κόστους 200.000 ευρώ, η οποία και ολοκληρώθηκε. Δεν πρόλαβε όμως να υλοποιηθεί το έργο, επειδή καθυστέρησε η ολοκλήρωση της μελέτης. Τα άλλα δύο μεγάλα έργα είναι το 12ο ΔΣ και το οικόπεδο Κρέη. Και για τα δύο αυτά έργα είχαμε ολοκληρωμένες μελέτες και εγκρίσεις απ΄ όλες τις υπηρεσίες πριν από το 2014, ενώ είχαν γίνει και διαγωνισμοί. Όμως και στις δύο περιπτώσεις έγιναν ενστάσεις από τους εργολάβους. Αυτό το οποίο δεν μπόρεσα να καταλάβω, είναι, γιατί επί έναν ολόκληρο χρόνο δεν τελείωσαν την διαδικασία των ενστάσεων, η οποία τελειώνει μέσα σε δύο με τρεις μήνες το πολύ. Να περάσει δηλαδή η ένσταση από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στη συνέχεια να πάει στην Αποκεντρωμένη και μετά, αυτός που χάνει την υπόθεση πηγαίνει στην Επιτροπή του άρθρου 152 στην Κομοτηνή», δηλώνει ο κ. Σιμιτσής.

«Εκείνο το οποίο θυμάμαι είναι πως αυτές οι υποθέσεις τελείωναν στο “πι και φι”, αν πίεζαν η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος για να επισπευσθεί η έκδοση της απόφασης. Εάν έστω και σε ένα από  τα  δύο έργα, ιδιαίτερα σ΄ αυτό του 12ου ΔΣ είχε προλάβει να τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων πριν από το τέλος του 2015, αν είχε “πέσει” έστω και ένα ευρώ στον εργολάβο, τότε αυτό το έργο θα πληρώνονταν από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οπότε, με τα χρήματα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα κάναμε κάτι άλλο. Στην ουσία δηλαδή χάνουμε 1,5 εκ ευρώ. Είναι κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, το 2015 ήταν η χρονιά της επιφυλακτικότητας και της καχυποψίας από τη νέα διοίκηση. Δεν περίμεναν να συναντήσουν  αυτόν τον όγκο των προβλημάτων και  των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ενώ κρατούσαν απέναντι μας μία στάση, ότι θα είμαστε τόσο  επικριτικοί και ενδεχομένως τόσο επίφοβα ύπουλοι, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα να ασκείται η αντιπολίτευση», προσθέτει ο ίδιος.

«Από την πλευρά  μας  ήμασταν ειλικρινείς. Και πράγματι χαρήκαμε με το ευχάριστο άκουσμα της ένταξης, έστω και μ΄ αυτόν τον τρόπο των παραπάνω έργων στα Βιώσιμα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης. Και βεβαίως, ακόμη πιο πολύ χαρήκαμε όταν ακούσαμε ότι το σχέδιο αυτό περνάει από την Περιφέρεια. Αφήσαμε μία πολύ καλή παρακαταθήκη στην Τεχνική Υπηρεσία. Ο Θόδωρος Μουριάδης έκανε πράγματι μία πάρα πολύ καλή δουλειά, όχι μόνο σε αυτά καθαυτά τα έργα, αλλά και στην ετοιμότητα των υπηρεσιών, στην οργάνωση, στην γνώση των υπαλλήλων για το πώς πρέπει να συντάσσεται ένας φάκελος και να υποβάλλεται στην Περιφέρεια. Είναι μία παρακαταθήκη που αφήσαμε στη νέα διοίκηση, περιμένοντας να την αξιοποιήσει. Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να το κάνει», δηλώνει ο τέως δήμαρχος Καβάλας.