Κ. Σιμιτσής για κακοκαιρία: Oι αιρετές αρχές της Καβάλας πιάστηκαν στον ύπνο

Κριτική στη διοίκηση του δήμου για την μη αξιοποίηση των εθελοντών στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων ασκεί ο τέως δήμαρχος Καβάλας

Ο κ. Σιμιτσής φέρνει το παράδειγμα του τρόπου που τουλάχιστον, στα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων, διαχειρίζονταν ο τότε αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων Θόδωρος Παπαδόπουλος.

«Ήταν γνωστό ότι θα επικρατήσουν πολικές συνθήκες, άρα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κρίση.  Δεν αντιμετωπίστηκε ο εθελοντικός μηχανισμός, ο οποίος είναι πλούσιος και έντονος. Στα χωριά, στη διάρκεια της δικής μας θητείας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, γιατί εκεί ο Θόδωρος Παπαδόπουλος είχε κινητοποιήσει εθελοντές αγρότες τους οποίους τροφοδοτούσαμε με αλάτι  και τους πληρώναμε τα πετρέλαια. Δεν υπήρχε δρόμος που να είχε πρόβλημα. Δεν έγινε αυτό τώρα», τόνισε ο κ. Σιμιτσής.

«Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα για τις έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες να κάνουν απευθείας αναθέσεις δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε ιδιώτες. Λυπάμαι που θα το πω, άλλα όλες οι αιρετές αρχές πιάστηκαν στον ύπνο. Θα μπορούσε να κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη από νωρίτερα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις έλεγαν ότι θα επακολουθήσουν και άλλα κύματα κακοκαιρίας. Δεν θα γελοιοποιούνταν ο κρατικός μηχανισμός αν κηρύσσονταν ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Δευτέρα», όπως προσθέτει.

Παράλληλα, θα θέσει ζήτημα ετοιμότητας του δημοτικού μηχανισμού στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως όμως θα θέσει ζήτημα εκκίνησης του εθελοντικού μηχανισμού. «Ένα απλό τηλεφώνημα στους 25 υδρονομείς που χρωστάνε τη δουλειά τους στη δήμαρχο θα ήταν αρκετό για να τους κινητοποιήσει στον Αμυγδαλεώνα, στο Ζυγό για να βοηθήσουν. Αμέσως θα μπορούσαν να προστεθούν 25 άτομα στα συνεργεία του δήμου, δεν έχουν μάθει  όμως οι της διοίκησης σε αυτόν τον τρόπο σκέψης», δηλώνει ο τέως δήμαρχος Καβάλας.