Ανακοίνωση δήμου Καβάλας: Αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επέλαση του χιονιά

Ο επίσημος «απολογισμός» της Διοίκησης Τσανάκα αλλά και ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν τις ημέρες της «Αριάδνης»

Το Γραφείο Τύπου του δήμου Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση-δελτίο Τύπου σχετικά με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής κατά το δεκαήμερο που η πόλη και τα περίχωρά της επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Ο δήμος Καβάλας με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και έχοντας πάντα ως πρωταρχικό μέλημα την εξυπηρέτηση των δημοτών ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αντιμετώπισε την πρόσφατη κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας χρήση όλου του έμψυχου δυναμικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει.

Η πρωτόγνωρη για τα χρονικά της περιοχής μας κακοκαιρία που σημαδεύτηκε από την επί τρεις ημέρες σχεδόν αδιάκοπη χιονόπτωση, σε συνδυασμό με την επικράτηση ιδιαιτέρα χαμηλών θερμοκρασιών, είχε ως αποτέλεσμα το έργο των τεχνικών συνεργείων του Δήμου Καβάλας να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο.

Οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν ακατάπαυστα σε τρεις βάρδιες για μια ολόκληρη εβδομάδα, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την έντονη κακοκαιρία αλλά και τις δυσκολίες που απορρέουν από την  μορφολογία της πόλης, γεγονός που αποτελεί σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αντιμετώπισης εντόνων καιρικών φαινομένων.

Παρόλα αυτά όλοι κατέβαλαν μια τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Την ίδια στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών συμπολιτών μας για προσφορά κάθε είδους βοήθειας.

Περισσότερα από σαράντα άτομα προσωπικό, ένα jcb, τέσσερεις αλατιέρες, δυο υδροφόρες και τέσσερα φορτηγά αυτοκίνητα ανοιχτού τύπου  εργάζονταν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την  περιοχή μας.

Ο Δήμος Καβάλας έριξε περισσότερους από 300 τόνους αλάτι προκειμένου να κρατήσει ανοιχτούς τους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχε γίνει προσπάθεια να καθαριστεί και ολοκληρωθεί η ρήψη αλατιού στο μεγαλύτερο μέρος των συνοικιών.

Η σφοδρότητα της επέλασης του χιονιά ακύρωσε δυστυχώς τις τιτάνιες προσπάθειες των τεχνικών συνεργείων του Δήμου, αφού περνούσαν τα μηχανήματα και καθάριζαν τους δρόμους και σε λιγότερο από μια ώρα αυτά ξαναγέμιζαν.

Έτσι αποφασίσθηκε η υποβολή του αιτήματος για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το βραδύ της 10ης Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση ικανοποίησε το αίτημα που του υποβλήθηκε σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάτω από τέτοιες δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δεν έγιναν και λάθη αλλά δεν στάθηκαν ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που καταβλήθηκε από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Είναι λοιπόν άδικο να μηδενίζεται η πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε από το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Αρχής.

Το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε κανένα σοβαρό ατύχημα ή τραυματισμός, ότι όλοι οι άστεγοι έλαβαν την φροντίδα που έπρεπε και όπου ήταν απαραίτητη η μετακίνηση κάποιων δημοτών λόγω έκτακτης ανάγκης αυτή πραγματοποιήθηκε αποδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια που έγινε από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο δήμος Καβάλας ευχαριστεί θερμά όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΔΕΥΑΚ για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβαλαν εαυτόν, τον Ελληνικό Στρατό για τη διάθεση των μηχανημάτων και τις υπηρεσίες των στελεχών του, την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, όλους τους εθελοντές διασώστες που συνέδραμαν με την προσφορά του έργου τους και τον συμπολίτη μας κ. Αντωνίου για τη διάθεση αλατιού στις υπηρεσίες του δήμου».