Ασάφειες και υπερτιμολογήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών από τον δήμο «βλέπουν» οι υδραυλικοί της Καβάλας

Πολύ σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών Καβάλας που χρήζουν απάντησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής

Με επιστολή του που απευθύνεται προς τη Διοίκηση του δήμου, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, το Επιμελητήριο αλλά και τα ΜΜΕ της περιοχής, τα μέλη του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών Καβάλας δηλώνουν «αγανάκτηση» για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών για αποκατάσταση ζημιών που αφορούν στον κλάδο τους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το «πέρασμα» της «Αριάδνης».

Οι καταγγελίες του Σωματείου κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές -ιδιαίτερα στο σκέλος των υπερτιμολογήσεων- και θα πρέπει να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή προς αποφυγή δημιουργίας ενδεχομένως λανθασμένων εντυπώσεων.

Η ανακοίνωση των Θερμοϋδραυλικών της Καβάλας

«Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν τις προηγούμενες ημέρες στον δήμο Καβάλας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη δημοτική αρχή, καταθέτουμε τη διαφωνία μας για τον τρόπο διαχείρισης που αφορά στην αποκατάσταση ζημιών των υδραυλικών εγκαταστάσεων .

Στης 4 Ιανουάριου, ο δήμος Καβάλας μέσω του Τύπου ενημέρωνε τους συμπολίτες μας για το πώς θα προστατέψουν τα σπίτια τους και τις μηχανολογικές τους εγκαταστάσεις από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα για τα οποία μας προειδοποιούσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο δήμος έδινε συμβουλές, άφησε στο έλεος του Θεού τα δημόσια μας κτίρια και αυτό το μαρτυρούν οι εκτεταμένες ζημιές που ανάγκασαν τον δήμο να διαθέσει το ποσό των 35.000 ευρώ με απόφαση η οποία είναι και αναρτημένη στη Δι@ύγεια. Ποιοι αμέλησαν και γιατί;

Α) Βλέποντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση στη Δι@ύγεια και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, τις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις, εύλογα προκλήθηκε η αγανάκτησή μας. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ποσό των 6.000 ευρώ που αφορά στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τις εργασίες αποκατάστασης στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που θα έπρεπε να εφαρμόζει ο δήμος  για να έχει και άμεση αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη γρήγορη αποκατάσταση. Θεωρούμε σωστό το κομμάτι αυτό της δουλειάς να μοιραστεί σε πέντε ή και παραπάνω επαγγελματίες θερμοϋδραυλικούς του δήμου μας, προφέροντάς τους έτσι και κάποια μεροκάματα στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Γιατί επιλέχθηκε μόνο ένας;

Β) Απαιτείται το ποσό των 29.000 ευρώ το οποίο αφορά στην προμήθεια των υλικών για την αποκατάσταση των ζημιών. Διαπιστώνουμε τρομερή ασάφεια στην περιγραφή των υλικών. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε: Κυκλοφορητής inverter  χωρίς εταιρία παραγωγής και μοντέλο, τεμάχια 5 Χ 2.500 ευρώ, σύνολο 12.500 ευρώ! Οι πλέον επώνυμοι και πιστοποιημένοι στην αγορά ξεκινούν από 180 ευρώ και φθάνουν τις 2.200 ευρώ! Καυτήρας 10 κιλών –καμία αναφορά στην εταιρία παραγωγής και στο μοντέλο– τεμάχια 2 Χ 780 ευρώ, σύνολο 1.560 ευρώ! Αρκετοί επώνυμοι πιστοποιημένοι κοστίζουν 450 με 500 ευρώ!

Γ) Διαπιστώνουμε υπερτιμολογήσεις υλικών, όπως:

  • Δοχείο διαστολής 200 λίτρα, κόστος 470 ευρώ (τα πλέον επώνυμα στην αγορά κοστίζουν 250 με 300 ευρώ),
  • Βάνα 1’ με ρακόρ τεμάχια 50 Χ 52 ευρώ, σύνολο 600 ευρώ (οι καλύτερες της αγοράς κοστίζουν μόλις 20 ευρώ)
  • Σωλήνα ύδρευσης φ 16 Χ 2, 600 μέτρα Χ 1,55  (στην αγορά, οι επώνυμες και με πιστοποίηση κοστίζουν κάτω από ευρώ!)
  • Μόνωση φ 16 Χ 9, 400 μετρα Χ 1,90 (κοστίζει κάτω από ευρώ την ωρα που η ΔΕΥΑΚ χρεώνει στους συμπολίτες μας το αντιπαγωτικό υδρόμετρο ½’ 18,40 ευρώ, την ίδια ώρα αγοράζει 35 ευρώ και πολλά ακόμη…

Οπωσδήποτε θα έπρεπε οι υπεύθυνοι των προμηθειών να πάρουν και μια δεύτερη προσφορά ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατόν τιμή προς το συμφέρον όλων μας.

Θα κάνατε το ίδιο, κύριοι, αν επρόκειτο για προσωπική σας υπόθεση;

Αυτοί οι λόγοι μάς οδήγησαν να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας  και με την ανάδειξή τους ελπίζουμε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον».