Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Στο παιχνίδι και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ για τις μετρήσεις ρύπων στο Χαλκερό

Ο Καβαλιώτης καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Γκαϊντατζής επαναπροσέγγισε τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για να κάνει μετρήσεις με μηχάνημα του ΔΠΘ, κάτι που έκανε και στο παρελθόν

Νέα… διαδικαστικά ήθη εγκαινιάστηκαν κατά τη σημερινή, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με τους δημοτικούς συμβούλους να απευθύνονται με ερωτήματά τους προς τη διοίκηση και τη δήμαρχο να απαντά σε κάθε έναν χωριστά.

Αρχικά ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καβάλας για την μέτρηση της εναέριας ρύπανσης, μετά από καταγγελίες των κατοίκων του Χαλκερού, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητεί τις μετρήσεις, ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχει και ένα σύμφωνο συνεργασίας του δήμου Καβάλας με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, το οποίο μπορεί ο δήμος να αξιοποιήσει.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι θα «τσεκάρει» τις μετρήσεις, προσφεύγοντας στο ΤΕΙ. Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο για άλλο θέμα η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα μηχάνημα στην είσοδο της Νέας Καρβάλης το οποίο έφερνε από το ΔΠΘ ο Καβαλιώτης καθηγητής Γιώργος Γκαϊντατζής με πρωτοβουλία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για μετρήσεις και ήδη ο καθηγητής επαναπροσέγγισε τη διοίκηση, ρωτώντας την αν την ενδιαφέρει να ξαναφέρει το εν λόγω μηχάνημα για να διενεργήσει μετρήσεις.

Ο δήμος στηρίζει τους Καρβαλιώτες στην προσφυγή τους για τη Μονάδα Αδρανών Υλικών

Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε αν ο δήμος θα υποστηρίζει νομικά τους κατοίκους της Ν. Καρβάλης στην προσφυγή τους κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης που ενέκρινε χωρίς να λάβει υπόψη της την άποψη της τοπικής κοινωνίας τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία Μονάδας Αδρανών Υλικών στη Νέα Καρβάλη και η κ. Ιωσηφίδου αποκάλυψε τις ενέργειες που έκανε η ίδια και ο συνάδελφός της δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, όταν το θέμα δεν πέρασε καν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όσο για το αν ο δήμος θα στηρίξει την προσφυγή, η κ. Ιωσηφίδου είπε ότι αυτό θα γίνει. Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε, επίσης, τη διοίκηση τι γίνεται με τα ανταποδοτικά του ΤΑΡ, με τη δήμαρχο να απαντά ότι ζήτησε στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας την επέκταση του αρδευτικού δικτύου από τη Νέα Καρβάλη στο Χαλκερό και δίκτυο ύδρευσης για τη Δημοτική Κοινότητα των Φιλίππων, τονίζοντας ωστόσο ότι στη σύσκεψη που προετοιμάζεται ανάμεσα σε στελέχη της Κοινοπραξίας και τους 3 Αντιπεριφερειάρχες των ΠΕ από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, ο δήμος δεν προσκλήθηκε.

200.000 τα έσοδα από το Cosmopolis

Όταν ο κ. Σιμιτσής κάλεσε τη διοίκηση να φέρει επιτέλους τους απολογισμούς για το COSMOPOLIS, το AirSea Show και τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κ. Ιωσηφίδου είπε συνοπτικά ότι τα έξοδα του COSMOPOLIS ανήλθαν στις 204.000 ευρώ, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν στις 200.000 ευρώ από χορηγίες, συναυλίες, έσοδα της ρεσεψιόν, κ.ά. και διένειμε τα αναλυτικά στοιχεία στους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ για τα Χρυσά Χριστούγεννα είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των τιμολογίων θα γίνει ο απολογισμός.

Ερωτήματα και προβληματισμοί για το Ασημακοπούλου

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος κάλεσε τη διοίκηση να ζητήσει ενημέρωση για πως κατάφεραν οι Σερραίοι καταθέτοντας μια συγκεκριμένη πρόταση να τους παραχωρηθεί ανενεργό στρατόπεδο, ενώ για το ίδιο θέμα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια είναι η πρόταση του δήμου προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς κάλεσε τη διοίκηση να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή της για την αξιοποίηση του Ασημακοπούλου.

Ερώτηση από Βέρρο για το ποιες μέρες έγιναν μετρήσεις στο Χαλκερό

«Μας είπατε ότι οι μετρήσεις είναι στα νόμιμα πλαίσια, όπως σας απάντησε η Αντιπεριφέρεια. Πότε έγιναν οι μετρήσεις;  Πριν ή μετά τη δική μας καταγγελία; Οφείλει το Τμήμα Περιβάλλοντος να κάνει μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η καταγγελία μας ήταν για τα μέσα Δεκεμβρίου», είπε στη συνέχεια ο Άρης Βέρρος, ο οποίος ρώτησε ακόμη τη διοίκηση αν έκανε έρευνα μετά τις καταγγελίες του για προκλητικές υπερτιμολογήσεις διαφόρων υλικών που χρειάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία.

Η δήμαρχος είπε ότι θα ζητήσει από την Αντιπεριφέρεια με επιστολή στοιχεία από προηγούμενες μετρήσεις. Ο κ. Βέρρος ρώτησε ακόμη τη διοίκηση αν παρέδωσε τις γραμμές που προσδιορίζουν το δάσος στη Διεύθυνση Δασών και ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης είπε ότι ο δήμος δεν έδωσε τις γραμμές επειδή από το 2013 υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Διεύθυνση Δασών.

Θα έρθουν… τιμοκατάλογοι!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Ηλίας Καλανταρίδης είπε ότι όταν γίνει απολογισμός για όλα τα έξοδα θα επισυναφθούν με βάση τη τιμολόγηση αναλυτικοί κατάλογοι με τις τιμές  όλων των ειδών, υπογραμμίζοντας ότι υπερτιμολογήσεις δεν έγιναν, διότι δεν έχουν ακόμη κοπεί… τιμολόγια!