Παρέμβαση των συμβασιούχων του δήμου Καβάλας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κυβέρνηση διατείνεται ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης, ενώ η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έθεσε θέμα... αντίστασης του δήμου απέναντι στις εργολαβίες στον τομέα της Καθαριότητας

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έκαναν σήμερα 13 Μαρτίου 2017 εκπρόσωποι των περίπου 60 συμβασιούχων αορίστου χρόνου που εργάζονται στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καβάλας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι καθώς δεν έχουν υπογραφεί τα σχετικά εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα στο Σώμα, ζητώντας την συμπαράσταση των δημοτικών συμβούλων, έχοντας στο πλευρό τους και τον πρόεδρο του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμη Μακρογιάννη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει “μπαλάκι” τους τελευταίους 3 μήνες ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον δήμο, ο οποίος δήμος θα πρέπει, ως νόμιμος εργοδότης, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να εξαντλήσει κάθε μέσο για να πιέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον επίτροπο να θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμής», ενώ τόνισε ότι το ΕΥΚ Καβάλας θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, κάτι που κάνει από την πρώτη στιγμή.

Η τελευταία εξέλιξη σχετικά με το εν λόγω θέμα είναι ότι σήμερα Δευτέρα 13 Μαρτίου ήρθε μια εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών, «κατά την οποία ξεκαθαρίζεται ότι όλοι οι επίτροποι πρέπει να εναρμονιστούν με την υπάρχουσα νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Μακρογιάννης.

Όσον αφορά τη θέση του δήμου Καβάλας, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων, υπερψηφίζοντας άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι το ψήφισμα, «αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί και θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει σε πράξεις, πιέζοντας εκείνους που πρέπει για να βρεθεί λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας.

Όσον αφορά το αν υπάρχει έρεισμα στη μη υπογραφή των ενταλμάτων από κάποιους επιτρόπους, ο κ. Μακρογιάννη σχολιάζει ότι «υπάρχει έρεισμα και είναι ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είναι υπέρ της απόφασης κάποιων επιτρόπων, μεταξύ αυτών και της Καβάλας, όμως ο νέος νόμος Σκουρλέτη που ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2017, δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου και ο επίτροπος δεν θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη, η οποία πιθανώς θα επιφέρει και κάποιες νομικές κυρώσεις εναντίον του».

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κυβέρνηση

Ο κ. Μακρογιάννης τόνισε ότι «το πρόβλημα ξεκινάει από την κυβέρνηση η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της κι αυτή μπορεί να δώσει οριστική λύση και δεν μπορεί κανένας επίτροπος και κανένας δήμος να ξεπεράσει την κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, έθεσε και μια άλλη διάσταση του θέματος, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους.

«Το πρόβλημα είναι οι διμηνίτες και όχι τα 5μηνα και τα 8μηνα μέσω ΑΣΕΠ, όπου εκεί είναι όλα καλά», σημείωσε η κ. Τσανάκα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει γενικά μία τάση να «σπρώχνουν» σε εργολάβους την ανάθεση του τομέα της Καθαριότητας στους δήμους.

«Εμείς προβάλουμε αντίσταση κύριοι. Δε δίνουμε σε εργολάβους την καθαριότητα και επιμένουμε σ’ αυτό», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας.