Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Συζήτηση για τον δρόμο του Παληού και για το Βερούλειο που πήρε τον… δρόμο του

Διευκρινίσεις Τουλκίδη-Δρακονάκη για τις εργασίες στο τοιχίο αντιστήρριξης στις «Γλάστρες» - Ομόφωνα «πέρασε» η ανάπλαση του δημοτικού σταδίου

Δίχως τη δήμαρχο, η οποία βρίσκεται στην Ίμβρο προκειμένου να παραστεί σε εγκαίνια του Γυμναστηρίου και σε συναυλία του Μουσικού Σχολείου, συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαΐου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Τη Δήμητρα Τσανάκα αναπλήρωσε -σύμφωνα με δική της επιθυμία- ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος ζήτησε από το Σώμα να μη συζητηθούν για ουσιαστικούς λόγους εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, τονίζοντας ωστόσο ότι η απουσία της δημάρχου δεν συνιστά λόγο μη συζήτησης των προ ημερήσιας διατάξεως θεμάτων. Έτσι, ο πρόεδρος με απλή ανάγνωση των εκτάκτων θεμάτων, που ήταν 20 στον αριθμό και εγκρίνονταν ταυτόχρονα με την ανάγνωσή τους, πέρασε με… συνοπτικές διαδικασίες στα τακτικά θέματα της 10ης συνεδρίασης για το τρέχον έτος.

Το τοιχίο των «Γλαστρών» και οι… «γλάστρες»

Με αφορμή την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Καβάλας, ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς ζήτησε ενημέρωση για το έργο της αποκατάστασης του τοιχίου στις «Γλάστρες» του Παληού, επισημαίνοντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ενημέρωση μόνο από τα ΜΜΕ!

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένης Τουλκίδης ανακοίνωσε ότι η κατάρρευση του τοιχίου αντιστήρριξης προκλήθηκε ενώ εκτελούνταν εργασίες από εργολάβο σε ιδιωτική έκταση. «Καταρρέοντας το τοιχίο πήρε μαζί του και το δρόμο, την ευθύνη για την αποκατάσταση του τοιχίου ανέλαβε ο εργολάβος, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τοιχίο, ο δήμος θα αποκαταστήσει το οδόστρωμα», είπε ο κ. Τουλκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η παράνομη διέλευση φορτηγών από τον δρόμο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η Εντεταλμένη Σύμβουλος της δημάρχου για τεχνικά θέματα Ευαγγελία Δρακονάκη, δεν εντοπίστηκε ότι η ζημία σημειώθηκε ενώ ο εργολάβος που εκτελούσε το έργο παρανομούσε και ότι ο εργολάβος εκτελούσε εργασίες κοντά στη «γραμμή» του τοιχίου. «Στο πρωτόκολλο καταγραφής που υπογράφουν 3 υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας  καθορίζεται η υπευθυνότητα που φέρει ο εργολάβος που εκτελούσε εργασίες  στα όρια του δικού του οικοπέδου, δεν μπορούσε, ωστόσο, να γνωρίζει ότι  το έδαφος είναι σαθρό. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την επίβλεψη του έργου», είπε η κ. Δρακονάκη, απαντώντας στα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων για ποιο λόγο τη μελέτη  αποκατάστασης την πληρώνει ο δήμος Καβάλας και όχι ο εργολάβος που προκάλεσε τη ζημία.

Την ταλαιπωρία των πολιτών και την κακή σήμανση επεσήμαναν σε παρεμβάσεις τους τόσο ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος όσο και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κωστής Σιμιτσής. Όταν ο κ. Γραμμένος είπε ότι «πρέπει η κ. Δρακονάκη να στηθεί στο σταυροδρόμι να παριστάνει την τροχαία» και ο κ. Σιμιτσής τον κάλεσε «να σταματήσει να παριστάνει το γελωτοποιό», προκλήθηκε προς στιγμήν ένταση ανάμεσα στους δύο άντρες, με τον πρώτο να ζητά από τον δεύτερο να ανακαλέσει και τον δεύτερο να επεξηγεί ότι εννοούσε και παρερμηνεύτηκε ότι «δεν πρέπει ο δήμος να βγάζει την ουρά του απ΄ έξω».

Ομόφωνα «πέρασε» η ανάπλαση του Βερούλειου

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Φιλόσογλου παρουσίασε αναλυτικά τι προβλέπεται να γίνει στο Βερούλειο στο πλαίσιο της μελέτης ανακατασκευής του δημοτικού γηπέδου. «Λάβαμε υπόψη πολύ σοβαρά τις προτάσεις των αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται εκεί και υπήρξε ταύτιση των απόψεων των αθλητικών συλλόγων με τη διοίκηση», είπε ο Αντιδήμαρχος που κάλεσε το Σώμα να εγκρίνει ομόφωνα τη μελέτη.

Εργασίες δεν θα γίνουν μόνο στα αποδυτήρια των γηπεδούχων. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι θα δεχθούν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και οι υποδομές θα πληρούν τα πιο σύγχρονα στάνταρντ. Συνολικά, οι αθλητές όλων των ηλικιών στο γήπεδο θα είναι περί τους 1.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Φιλόσογλου.

Το έργο προϋπολογίζεται στο 1,7 εκ. ευρώ, με το κόστος να εκτινάσσεται σε αυτό το ομολογουμένως μεγάλο ποσό, λόγω της τοποθέτησης των πυλώνων για τον αρτιότερο φωτισμό του γηπέδου. Υπολογίζεται από τη μελέτη ότι το γήπεδο θα παραδοθεί σε έναν χρόνο από την έναρξη των εργασιών, με τελευταίους να τοποθετούνται οι πλαστικοί τάπητες, όπως δήλωσε η μελετήτρια από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.