Κινητοποίηση για διόδια: Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας καλεί σε ξεσηκωμό τον Καβαλιώτικο λαό

Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας λέει ΟΧΙ σε όλα τα διόδια και ζητά ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση στην Εγνατία Οδό και σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση εναντίον του νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Περιγιαλίου απευθύνει η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση, λέγοντας ΟΧΙ σε όλα τα διόδια και ζητώντας ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση έχει οργανωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και ορίστηκε για το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου 2017 στον Άγιο Σίλα στις 19:00, ενώ λεωφορεία θα μεταφέρουν τον κόσμο από τον Δημοτικό Κήπο στο σημείο της κινητοποίησης με ώρα αναχώρησης τις 18:30.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση-κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας

Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νέοι και νέες,

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, για να προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού και κάνοντας δύσκολη και απαγορευτική τη μετακίνηση για τα λαϊκά στρώματα, προχωρά ακάθεκτη στην κατασκευή σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού 13 ακόμη σταθμών διοδίων, ένα από τα οποία στην «Παράκαμψη» που διέρχεται πάνω από την Καβάλα.

Συγκεκριμένα, έχοντας περάσει στα μουλωχτά μία «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του σταθμού που χωροθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 μέσα στο λεγόμενο «Αισθητικό Δάσος Αμυγδαλεώνα Καβάλας», η ίδια συνεχίζει και ολοκληρώνει με τη δημοπράτηση της κατασκευής του. Η διαμαρτυρία και αντίσταση στην κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων, η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα ώσπου σε πρώτη φάση να επιτευχθεί η ματαίωση της κατασκευής, αναδεικνύεται στο καθήκον της στιγμής για όλους εκείνους που δήλωσαν και δηλώνουν αντίθεση και συνάμα βλέπουν και προβάλλουν την ανάγκη μιας άλλης στάσης και πολιτικής που εκφράζεται με το σύνθημα:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ-ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Μιας κι αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις  ύστερα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης , είναι ανάγκη και ώρα οι  εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της πόλης, οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής να πάρουν την υπόθεση επάνω τους και να εκφράσουν μαζικά την αντίθεσή τους στο νέο αυτό χαράτσωμα.

Η απόπειρα της κυβέρνησης να κατασκευαστούν τελικά τα νέα διόδια και το αίτημα της ματαίωσης, θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για το ξεδίπλωμα ενός λαϊκού αγώνα για τέτοιου είδους ανάγκες και δικαιώματα, για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, όλο το λαό της Καβάλας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να ενώσει την φωνή και τη διεκδίκησή του με τον αγώνα που γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το θέμα και η κινητοποίηση πρέπει να  γίνουν αντικείμενο συζήτησης και διεκδίκησης σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς. Να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 19-07-2017 και σε κάθε κινητοποίηση που εναρμονίζεται και υπηρετεί  το παραπάνω πλαίσιο. Να απορριφθεί η τοπικιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, η λογική το «πρόβλημα να φύγει από τη δική μας την αυλή και ας πάει στου γείτονα», που με ευθύνη των άλλων παρατάξεων  εκδηλώθηκε στην προηγούμενη κινητοποίηση. Να συνδυαστεί ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων με το αίτημα να σταματήσει πραγματικά το ξεπούλημα της Εγνατίας, αίτημα που φραστικά το υιοθέτησαν και οι άλλες παρατάξεις, οι ίδιες, ωστόσο, που συγχρόνως πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και όλων των υπόλοιπων «αξιών» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τα διόδια είναι μέρος της φοροληστείας και γενικότερα του πολέμου που έχουν εξαπολύσει κατά του λαού όλες οι Κυβερνήσεις, μαζί και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η Ε.Ε., για να αυξήσουν τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων. Είναι πάγια τακτική όλων τους, από τη μια να φορολογούν το λαό και από την άλλη, όταν κατασκευάζουν δρόμους και άλλες υποδομές, να τον βάζουν να τους ξαναπληρώνει διπλά και τριπλά με διόδια και άλλους τρόπους, π.χ. υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, τεράστιους φόρους στα καύσιμα κ.α.. Ωφελημένοι ήταν και είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανέλαβαν την κατασκευή τους και τώρα αυτοί που ανέλαβαν την συντήρηση και την λειτουργία των διοδίων. Είμαστε, εξ άλλου, «προ των πυλών» της ολοκληρωτικής παράδοσης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. σε επιχειρηματικούς ομίλους, που αποτελεί για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση, με τους τοπικούς βουλευτές και άλλους παράγοντες, προσπαθεί να παραπλανήσει άλλοτε  υποβαθμίζοντας το πρόβλημα κι άλλοτε προβάλλοντας ότι επιδιώκει και προωθεί «απόλυτη δικαιοσύνη» με την εφαρμογή αναλογικών διοδίων. Αυτή η τακτική αντικειμενικά υπηρετείται και από εκείνους τους τοπικούς παράγοντες που αντιτίθενται στα νέα διόδια, υπερθεματίζουν όμως υπέρ των αναλογικών διοδίων ή ζητάνε να κατασκευαστούν σε άλλες περιοχές.

Ο λαός μας όμως έχει δικαίωμα να κινείται δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους κάτω από έναν ενιαίο φορέα διαχείρισής τους.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την ανεργία, την κακοπληρωμένη δουλειά, την δυσβάσταχτη φορολογία, να πληρώνει συνεχώς για τους δρόμους! Η Λ.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, όλο το λαό να παλέψουν για την κατάργηση των διοδίων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΗ 7 μ.μ. ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΙΛΑ

(αναχώρηση δωρεάν λεωφορείων από Δημοτικό Κήπο 06.30μ.μ.)

ΝΑ ΒΡΩΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ:

  • ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
  • ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΧΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ
  • ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ