Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ο ΤΑΡ σταμάτησε τις εργασίες γιατί… ολοκληρώθηκαν

Η δήμαρχος Καβάλας διαβεβαίωσε ότι ο δήμος έπραξε τα δέοντα μετά τις καταγγελίες του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας και την αυτοψία Καλανταρίδη στα Τενάγη-Βολές Βαγγέλη Παππά για τα περί «συνεκμετάλλευσης» του Ασημακοπούλου

Η 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου 2017 άρχισε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο να καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να προσέρχονται στη αίθουσα των συνεδριάσεων  ευπρεπώς ενδεδυμένοι μετά τις… θαλασσινές τους εξορμήσεις.

Ακόμη, ανακοίνωσε μια καταγγελία κατοίκου των Κρηνίδων που παρίστατο στο Δημοτικό Συμβούλιο, για εστία μόλυνσης που δημιουργείται σε αυλή σπιτιού εξαιτίας των πολλών οικόσιτων ζώων που έχουν συγκεντρωθεί. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα συνεχάρη τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φιλόσογλου για τη μεταμόρφωση του «Ανθή Καραγιάννη» που έγινε ένα πολύ όμορφο σύγχρονο γήπεδο και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να δώσουν το «παρών» στα Δαβιτζόγλεια που θα γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο, υπογραμμίζοντας αφενός την παρουσία πολλών μεγάλων αθλητών που θα θελήσουν να πιάσουν υψηλές επιδόσεις ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και αφετέρου την παρουσία της 93χρονης μητέρας του μεγάλου Καβαλιώτη αθλητή που έφυγε στα 23 του χρόνια.

Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα ο Κωστής Σιμιτσής επέδειξε μια σειρά φωτογραφιών για να τεκμηριώσει το αίτημά του να καταπέσει η εγγυητική επιστολή του εργολάβου του ΟΤΕ  που περνά τις οπτικές ίνες, λόγω πλημμελούς κατασκευής του έργου, ενώ κάλεσε τη διοίκηση να εξετάσει αν δοκιμαστικά μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιγκράφιτι υλικό που διαθέτει συνδημότης επιχειρηματίας για το βάψιμο των εξωτερικών επιφανειών των δημοτικών κτιρίων και άλλων χώρων. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του άσπρου χρώματος που βάφτηκαν τα τοιχία από πωρόλιθους στο θεατράκι του Μοχάμεντ Άλι για να καλυφθούν τα συνθήματα που  αναγράφονται.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αναστάτωση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι του Περιγιαλίου με την εισφορά γης που καλούνται να πληρώσουν, ρωτώντας αν ο δήμος υποχρεούται να βεβαιώσει τις οφειλές αυτές στην Εφορία. Ακόμη, κάλεσε τη διοίκηση να προωθήσει την ανακύκλωση, ρωτώντας αν ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα εντοπίζονται οργανικά απορρίμματα, πότε θα εγκατασταθούν οι καφέ κάδοι και πότε θα λειτουργήσουν τα πράσινα σημεία, υπογραμμίζοντας ότι οι προθεσμίες πιέζουν και τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα.

Ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς, πληροφορούμενος από δημοσιεύματα ότι ο Στρατός στη διαβούλευση με τον δήμο για την παραχώρηση των στρατοπέδων στον δήμο Καβάλας έβαλε θέμα «συνεκμετάλλευσης», είπε στρεφόμενος στην δήμαρχο: «Πώς τολμάτε να μιλάτε για συνεκμετάλλευση; Να τελειώνουμε με το φιλέτο της Καβάλας, αυτό προορίζεται για την κοινωνία και όχι για σπίτια των στρατιωτικών. Φέρτε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ψηφίσουμε ονομαστικά». Έφερε ακόμη και το θέμα του ΤΑΡ, λέγοντας «γι’ αυτό που προκάλεσε, στραγγίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, δε θα υποστεί τις συνέπειες, επειδή μας πρόσφεραν ασθενοφόρα;»

Η δήμαρχος απάντησε ότι λειτούργησαν άμεσα τα αντανακλαστικά της διοίκησης μετά τις καταγγελίες του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας και μετά την αυτοψία που έκανε ο κ. Καλανταρίδης συνοδεία μηχανικού κάλεσε την Κοινοπραξία να σταματήσει τις εργασίες άμεσα. Μάλιστα τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος, έλαβε την απάντηση της Κοινοπραξίας ότι εντός 24ωρου σταμάτησαν οι εργασίες. Βέβαια διευκρινιστικά ειπώθηκε ότι οι εργασίες σταμάτησαν επειδή ολοκληρώθηκαν…

Στο αίτημα του Βαγγέλη Παππά να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την απόφαση του Δικαστηρίου που δικαίωσε πανηγυρικά τους απολυμένους από τα Λιπάσματα, η δήμαρχος είπε ότι η διοίκηση έχει τοποθετηθεί, θυμίζοντας ότι η ίδια εξέδωσε ανακοίνωση από την πρώτη απόφαση που δικαίωνε τους δυο πρώτους εργαζόμενους και μάλιστα σχολιάστηκε αρνητικά από ορισμένους για την κίνησή της αυτή. Είπε ακόμη ότι όλες οι πλευρές με την ευκαιρία της δικαστικής απόφασης πρέπει να καθίσουν να τα βρούνε, όπως έπρεπε να κάνουν εδώ και καιρό.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στα Τενάγη,  παρουσία στελέχους της Κοινοπραξίας ΤΑΡ και στη διαβεβαίωση που έλαβε ότι το συνεργείο θα σταματήσει τις εργασίες άντλησης των υδάτων έως την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 και ότι η αποχώρηση τελικά επισπεύστηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος είπε ότι ήταν άκαιρο το αίτημα της κ. Τσανάκα και του κ. Μαρκόπουλου να σταματήσει η Κοινοπραξία τις εργασίες μέχρι τις 15 Αυγούστου 2017, όταν είναι γνωστό ότι η εταιρία ούτως ή άλλως θα σταματούσε τις εργασίες για να δώσει τις καλοκαιρινές άδειες στο προσωπικό, ενώ υπογράμμισε ότι δεν απαντήθηκε το καίριο ζήτημα αν οι εργασίες έγιναν με τις απαιτούμενες άδειες από την Υπηρεσία Υδάτων.

Ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε το θέμα της κινητοποίησης για τα νέα διόδια και του ψηφίσματος στο οποίο συμφώνησαν νωρίτερα οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. «Να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αν συμφωνεί με το πλαίσιο αυτό για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς, μετά τις διορθώσεις στις οποίες συμφώνησε και η δήμαρχος», είπε.