Αιχμές Κορίνας Χιώτη-Πρασά για την «αποψίλωση» της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας

Η τέως αντιδήμαρχος εξηγεί μέσα από μια μακροσκελή επιστολή τους λόγους της παραίτησής της κάνοντας λόγο για προτάσεις που δεν εισακούστηκαν από τη διοίκηση-Καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί οι λόγοι της αποχώρησής της

Με μια μακροσκελή επιστολή, η δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης Κορίνα Χιώτη-Πρασά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από το πόστο της αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), αφήνοντας αιχμές για προτάσεις της που δεν εισακούστηκαν από τη διοίκηση του δήμου πάνω στα θέματα που άπτονταν των αρμοδιοτήτων της.

Η κ. Πρασά κάνει λόγο για αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής, λέγοντας ότι είχαν αφαιρεθεί από το επιστημονικό προσωπικό οι ουσιαστικές αρμοδιότητές του και τους ανατέθηκε υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε άλλες αντιδημαρχίες, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν δυσκολίες και εμπόδια στην αποτελεσματικότητα, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, στην ενημέρωση για την ανακύκλωση, στη βελτίωση των συνθηκών των δημοτών και στη διαχείριση των αποβλήτων.

Η τέως αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι οι λόγοι της παραίτησής της είναι αμιγώς πολιτικοί και όχι προσωπικοί για να αποφύγει συνέπειες των αποφάσεών της, ενώ ευχαριστεί τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και όλους όσοι της εμπιστεύτηκαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Καβαλιωτών και εύχεται καλή επιτυχία στον νέο αντιδήμαρχο Ανέστη Τσουρουκίδη.

Αναλυτικά τα όσα γράφει στην επιστολή της η τέως αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής

Αγαπητοί Φίλοι και Συνδημότες,

Ύστερα από μακρά σκέψη, αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση της Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής. Αποφάσισα να αποχωριστώ δουλειά 2,5 ετών, απότοκος της οποίας υπήρξε η έμφαση στην καθημερινότητα, στην ανακύκλωση, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών μας, στον πολιτισμό και στα κοινωνικά θέματα.

Ευχαριστώ τη Δήμαρχο, τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τους εργαζόμενους του δήμου, τα Μ.Μ.Ε. και ιδιαιτέρως τους άμεσα συνεργάτες μου για την μικρή αλλά πολύ ουσιαστική θητεία μου στην Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής. Οι ευχαριστίες μου προς όλους είναι από καρδιάς. Το ίδιο και η εκτίμησή μου.

Υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο, άμεσα ή έμμεσα η Δημόσια υγεία και να μην δημιουργούνται βλάβες στο περιβάλλον, στη ζωή μας και στην υγεία των παιδιών μας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι νόμιμες άδειες, τότε επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση των δήμων προς τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που μπορεί να είναι ποινικές, διοικητικές ή και πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα που σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν τους δημότες.

Η διαχείριση αστικών αποβλήτων, αποτελεί προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής τόσο για το Δήμο Καβάλας όσο και σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Η επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τη νομοθεσία για τα απόβλητα προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των πόρων που εμπεριέχονται σε αυτά και να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα μιας τέτοιας διαχείρισης.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου προσπάθειές μου η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής, έχει αποδυναμωθεί. Τον τελευταίο καιρό, είχαν αφαιρεθεί από το επιστημονικό προσωπικό οι ουσιαστικές αρμοδιότητές του και τους ανατέθηκε υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε άλλες Αντιδημαρχίες. Σαν συνέπεια, παρουσιάστηκαν δυσκολίες και εμπόδια στην αποτελεσματικότητα, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, στην ενημέρωση για την ανακύκλωση, στη βελτίωση των συνθηκών των δημοτών μας και στη διαχείριση των αποβλήτων.

Δεν έκρυψα ποτέ τα λόγια μου, πάντα μιλούσα ανοιχτά στη Δήμαρχο για τα προβλήματα, τις παραλείψεις και τα λάθη που γίνονταν στο δήμο και ποτέ δεν παρασύρθηκα από εξωθεσμικούς παράγοντες. Ενώ είχα προτάσεις και θέσεις για την λύση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα αρμοδιότητας μου δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να χαθούν δύο πολύτιμα χρόνια στα οποία δεν λύθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό ίσως έχει δυσμενείς συνέπειες για το Δήμο Καβάλας. Δεν ρίχνω το φταίξιμο στους προηγούμενους. Ήξερα ότι θα παραλαμβάναμε και καλά και άσχημα. Η άποψη μου είναι ότι υπήρχε η δυνατότητα, παρ’ όλες τις συνθήκες της κρίσης, να γίνουν πολύ περισσότερα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και με περισσότερη οργάνωση, προγραμματισμό, επιμέλεια, αποφασιστικότητα, διεκδικήσεις και πίεση προς την κεντρική εξουσία. Η κρίση μου είναι ότι προκρίνονται λανθασμένοι και κοστοβόροι τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντα των συνδημοτών μου.

Έτσι λοιπόν μέσα στο δημοκρατικό πνεύμα λειτουργίας, όπως αυτό της σημερινής δημοτικής αρχής με Δήμαρχο την Δήμητρα Τσανάκα, σαν Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, αφού έκανα τις διαπιστώσεις μου, έκανα και τις προτάσεις μου, οι οποίες δεν εισακούστηκαν από εκεί και πέρα αποχώρησα αφού σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υπήρχε ένας πολιτικός συμβιβασμός, ή κάποια διοικητική έκπτωση αν θέλετε, πράγμα που δεν με αντιπροσωπεύει.

Η Δημοκρατία πολλές φορές δεν αποδεικνύεται μόνο συμφωνώντας, αλλά και διαφωνώντας, πάντα για το κοινό όφελος των δημοτών. Γι αυτό και η Δήμαρχος, σεβόμενη την αντίληψή μου και τις θέσεις μου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση μου και με αντικατέστησε, ως όφειλε. Εύχομαι ειλικρινά, η παραίτησή μου να αποτελέσει αφορμή για την ενεργοποίηση όλης της παράταξης και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν την αρχή μιας δυναμικής επανεκκίνησης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, τον ΧΥΤΑ Καβάλας, την ανακύκλωση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του δήμου μας.   Σαφώς, όπως κάθε δήμος έτσι κι αυτός της Καβάλας, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, αλλά όχι να κληρονομεί διοικητικά λάθη και αστοχίες άλλων, αδιαμαρτύρητα.

Γι’ αυτό κι εγώ, χωρίς να διαχωρίζω την θέση μου από την δημοτική αρχή, επέλεξα ως μέσο επιβεβαίωσης των όσων αναφέρω την παραίτησή μου, συνεχίζοντας βέβαια από την εξίσου τιμητική θέση της Δημοτικής Συμβούλου, με την οποία με τίμησαν οι συνδημότες. Θα συνεχίσω την πορεία μου ως μάχιμη και ενεργή Δημοτική Σύμβουλος και πολίτης. Σε εκείνους λογοδοτώ, από εκείνους ζήτησα στήριξη και μόνο για εκείνους πράττω και ενεργώ. Δεν δένομαι με αξιώματα και θα παραμείνω ενεργή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο πλευρό της Δημάρχου.

Επομένως, αξιολογικές αναφορές ότι οι λόγοι της παραίτησής μου ήταν προσωπικοί και ότι δηλαδή φοβήθηκα τις ποινικές κυρώσεις είναι αναληθείς και αβάσιμοι. Οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί. Για μένα ήταν ένας κύκλος, προσφοράς που τον διάνυσα με εντιμότητα, καθαρή συνείδηση, θετική διάθεση και σαφή επιθυμία να βοηθήσω και να υπηρετήσω, στο μέτρο του δυνατού, τους δημότες και τη Δημοτική Αρχή.  Ακέραια και υπερήφανη παρέλαβα το αξίωμα που μου δόθηκε, ακέραια και υπερήφανη το παραδίδω με μετρήσιμο έργο και πρέπει να δηλώσω σε όλους τους τόνους ότι είμαι περήφανη για την προσφορά μου, για το κομμάτι της ζωής μου που διέθεσα, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλα, για τη συνεργασία, την καλή προαίρεση και τις σχέσεις με τους δημότες και τους συνεργάτες μου, όπως άλλωστε έχει δηλώσει δημοσίως η Δήμαρχος.

Κλείνοντας, εύχομαι στον αντικαταστάτη μου κ. Αναστάσιο Τσουρουκίδη, καλή επιτυχία στο έργο του και είμαι στη διάθεση του για οποιαδήποτε βοήθεια.

Κορίνα Χιώτη-Πρασσά

Δημοτική Σύμβουλος