Ανακοίνωση ΔΕΥΑΚ για τις διακοπές υδροδότησης σε Άγιο Λουκά και ΔΕΠΟΣ με αρκετή δόση αυτοκριτικής

Μια λάθος εκτίμηση από το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου και μια λανθασμένη αξιολόγηση από το συνεργείο ήταν τα βασικότερα αίτια της πολύωρης διακοπής νερού σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση

Τα συμπεράσματα από τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν πολύωρη διακοπή υδροδότησης στις 24 και 25 Ιουλίου 2017 στις συνοικίες της Καβάλας Αγίου Λουκά και Νεάπολης (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ) παραθέτει με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας και ο πρόεδρός της Νίκος Ξανθόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καβάλας

Σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2017, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό και ιδιαίτερα των συνοικιών Αγ. Λουκά και Νεάπολης τα εξής:

Με το 2105/27-07-2017 έγγραφο του προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δόθηκε η εντολή στα στελέχη της Επιχείρησης, τους Πολιτικούς Μηχανικούς Λογκάρη Άγγελο και Τσακίρη Κωνσταντίνο, να διενεργήσουν έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πολύωρη διακοπή υδροδότησης στις συνοικίες Αγ. Λουκά και Νεάπολης από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 24-07-2017 μέχρι και αργά το απόγευμα της Τρίτης 25‑07‑2017.

Στο πλαίσιο της εντολής αυτής, οι κ.κ. Λογκάρης και Τσακίρης προέβησαν στις εξής ενέργειες:

  1. Κάλεσαν τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που εκτέλεσαν αντίστοιχα την απογευματινή βάρδια της Κυριακής 23-07-17 (από 14:00 έως 22:00), την νυχτερινή βάρδια Κυριακής προς Δευτέρα (από 22:00 έως 07:00) και την πρωινή βάρδια της Δευτέρας 24-07-17 (από 07:00 έως 14:00). Κλήθηκε επίσης και ο υπάλληλος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που είναι επικεφαλής του συνεργείου λειτουργίας του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης στα Αμισιανά.

Ζητήθηκε από όλους να υποβάλλουν επί τόπου εγγράφως αναφορά για τις ενέργειες που έκανε ο καθένας κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του και οτιδήποτε ασυνήθιστο υπέπεσε στην αντίληψή τους σχετικά με τη λειτουργία των αντλιών, τις στάθμες των δεξαμενών κλπ κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Τους έγιναν επίσης διευκρινιστικές ερωτήσεις σε καθέναν ξεχωριστά στις οποίες και απάντησαν.

  1. Οι κ.κ. Λογκάρης και Τσακίρης, καθώς το πρόγραμμα αυτοματισμού λειτουργίας του αντλιοστασίου δεν διατηρεί ιστορικά στοιχεία ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση όσων κατατέθηκαν σχετικά με τη διακύμανση της στάθμης στη δεξαμενή κεφαλής σήραγγας, κατέφυγαν στις καταγραφές του μετρητή της ΔΕΗ και σε συνδυασμό με τα σενάρια λειτουργίας των inverter των αντλιών κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:

– Ότι δεν έχει γίνει κάποιος λάθος χειρισμός στο κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης. Η στάθμη στη δεξαμενή κεφαλής σήραγγας ήταν ικανοποιητική καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οπότε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη δεξαμενή Αγ. Παρασκευής Νο2 (Κουκούλη) και κατά συνέπεια και σ’ αυτήν της Νεάπολης, φαίνεται να οφείλεται σε τοπική δυσλειτουργία στην είσοδο της δεξαμενής (π.χ. αστοχία του μηχανικού φλοτέρ).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη δεξαμενή της Αγ. Παρασκευής Νο1, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, άρα το όποιο πρόβλημα δεν οφειλόταν σε μειωμένη τροφοδοσία από πλευράς δεξαμενής κεφαλής σήραγγας.

Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι τα αίτια που οδήγησαν σε τόσο εκτεταμένη χρονικά διακοπή υδροδότησης στις δύο περιοχές Αγ. Λουκά και Νεάπολης ήταν:

  • Το γεγονός ότι το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου δεν μπόρεσε να εκτιμήσει σωστά τις πληροφορίες που έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού της Δευτέρας, για μειωμένη πίεση ή και διακοπή υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή Αγ. Λουκά και Νεάπολης, ώστε να σημάνει έγκαιρα συναγερμό για επέμβαση στη δεξαμενή Αγ. Παρασκευή Νο2 καθώς και στη δεξαμενή και το αντλιοστάσιο της Νεάπολης.

Αυτό προέκυψε διότι συνεργείο συντήρησης των δικτύων ύδρευσης είχε επιληφθεί βλάβης σε αγωγό του εσωτερικού δικτύου στην οδό Πρεβέζης από νωρίς το πρωί.

  • Τα συνεργείο που επιλήφθηκε του θέματος μετά τις 14:30, δεν αξιολόγησε σωστά το πρόβλημα και εντόπισε ότι η δεξαμενή Αγ. Παρασκευής Νο2 ήταν άδεια μόνο μετά τις 17:00, δηλαδή 10 ολόκληρες ώρες μετά την έναρξη του φαινομένου.

και αυτό επειδή αν εντοπιζόταν το πρόβλημα έγκαιρα, η διακοπή υδροδότησης θα ήταν ολιγόωρη και εύκολα αναστρέψιμη.

Τέλος, η έκθεση έρευνας των δύο στελεχών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τελειώνει με προτάσεις για βελτίωση και συμπλήρωση των μέχρι σήμερα τηρούμενων διαδικασιών, ώστε παρόμοια επεισόδια να αποφευχθούν στο μέλλον.