Επιμένει στην απομάκρυνση Ξανθόπουλου από τη ΔΕΥΑΚ ο Μάκης Παπαδόπουλος

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας ζητά την παραίτηση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης - Τον χαρακτηρίζει «συνεχές εμπόδιο» που υπονομεύει κάθε προσπάθεια

Δυο μέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατά την οποία ο Μάκης Παπαδόπουλος είχε ζητήσει από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα να «απαλλάξει» από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας επανέρχεται και με γραπτή του ανακοίνωση αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Ξανθόπουλος θα πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό.

«Καμία θετική εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΚ δεν πρόκειται να έρθει αν δεν φύγει», υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος και «στέκεται» ιδιαίτερα τόσο στη συνειδητή επιλογή του προέδρου να μην προχωρήσει -κατά παράβαση του Νόμου- σε πρόσληψη Γενικού Διευθυντή της Επιχείρησης, στις κάκιστες σχέσεις του με τους μόνιμους εργαζόμενους αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος εξεδιώχθη από συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ όταν προ ημερών θέλησε, ως επικεφαλής παράταξης, να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Τέλος, ο Μάκης Παπαδόπουλος θέτει «συνυπεύθυνη» τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα για ό,τι προκύψει από εδώ και πέρα στη ΔΕΥΑΚ, αφού με ευθύνη της θα διατηρεί στη θέση του τον κ. Ξανθόπουλο η παρουσία του οποίου στο «τιμόνι» της Επιχείρησης είναι μόνο ζημιογόνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

ΔΕΥΑΚ: Προϋπόθεση για νέο ξεκίνημα η απομάκρυνση του Ν. Ξανθόπουλου

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε την παραίτηση του κυρίου Ν. Ξανθόπουλου από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, γιατί διαπιστώσαμε πως έχει δημιουργήσει στην επιχείρηση ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα κακοδιαχείρισης και κακής λειτουργίας, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης.

Εμείς επιμένουμε ότι οποιαδήποτε λύση για να βγει από το αδιέξοδο η δημοτική επιχείρηση είναι να απομακρυνθεί ο κύριος Ν. Ξανθόπουλος από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. για τους εξής βασικούς λόγους:

  1. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ υποκαθιστά εδώ και 2 χρόνια παράτυπα τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης σε καθαρά υπηρεσιακά ζητήματα. Ο κύριος Ξανθόπουλος, αντί να κινήσει αμέσως τη διαδικασία για την επιλογή Γενικού Διευθυντή ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, όπως είναι υποχρεωμένος από τον Ιδρυτικό Νόμο 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ, προσπάθησε όλους αυτούς τους μήνες να τον υποκαταστήσει, ίσως επειδή επιθυμούσε να αποφασίζει μόνος του. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, η Δήμαρχος Καβάλας ομολόγησε ότι ο κύριος Ξανθόπουλος έκανε τη “λάθος δουλειά” προσπαθώντας να λειτουργήσει ως Γεν. Διευθυντής. Τόσο η Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ οφείλουν να μας εξηγήσουν γιατί έγινε αυτή η επιλογή και γιατί επιτράπηκε να λαμβάνονται υπηρεσιακές αποφάσεις από αιρετό πρόσωπο!
  2. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχει εκπονήσει κανένα πρόγραμμα για την αναγκαία αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στα προβληματικά σημεία του. Εδώ και 2 χρόνια, ο κύριος Ξανθόπουλος διατυπώνει συνέχεια διαπιστώσεις και δικαιολογίες για τις συχνότατες βλάβες και διακοπές νερού που ταλαιπωρούν τους δημότες, ειδικά όσους διαμένουν στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Έχουμε αναφερθεί και εμείς σε βλάβες που καθυστερούν να επιδιορθωθούν για μήνες ολόκληρους, στα χαμένα αποθέματα νερού που θα τα πληρώσουμε ακριβά κάποια στιγμή. Έχουμε επίσης μεγάλη ανησυχία για το αν λειτουργούν σωστά ορισμένοι βιολογικοί σταθμοί του Δήμου, αν υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός που δεν λειτουργεί και δεν αντικαθίσταται. Μέχρι τώρα όμως, δεν έχουμε δει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα προχωρήσει η επιχείρηση στη βελτίωση των υποδομών του δικτύου της ΔΕΥΑΚ.
  3. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ στους Καβαλιώτες για το περιστατικό της διακοπής νερού στις συνοικίες του Αγ. Λουκά και της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ), ρίχνοντας τις ευθύνες στη ΔΕΗ. Ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας που διεξήχθη, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι “ενδεχομένως” να ευθύνεται ένα απλό φλοτέρ με βάση τα όσα έχει καταγγείλει το σωματείο των εργαζόμενων σχετικά με το συμβάν. Για εμάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έχει καταρχήν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού που αποδεικνύεται ότι υπονόμευσαν το έργο και τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης.
  4. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αρνείται με πρωτοφανή αναλγησία να εξυπηρετήσει ανάγκες επαγγελματικών ομάδων σε νερό μέσα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως των κτηνοτρόφων λόγω ανομβρίας. Ο κύριος Ξανθόπουλος δεν αποδέχεται ότι η ΔΕΥΑΚ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί στο πλαίσιο του Δήμου Καβάλας και ουσιαστικά αρνείται να συνδράμει στις προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου κυρίου Μπόνια να εξασφαλίσει νερό για τις κοινόχρηστες ποτίστρες για τα κτηνοτροφικά ζώα εν μέσω καύσωνα και ανομβρίας! Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ ουσιαστικά υπονομεύει το έργο μίας άλλης υπηρεσίας του Δήμου η οποία έχει υποχρέωση να διαθέτει νερό στις κοινόχρηστες ποτίστρες.
  5. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έχει έρθει σε πλήρη ρήξη “χωρίς επιστροφή” με τους μόνιμους εργαζόμενους. Ο κύριος Ξανθόπουλος ασχολείται περισσότερο με τις τιμωρίες, παρά με το έργο της ΔΕΥΑΚ, φροντίζοντας να καταστρέψει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων.
  6. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ απαγόρευσε το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση σε επικεφαλής δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης. Ο κύριος Ξανθόπουλος, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει με αυταρχικό τρόπο στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ να παρακολουθήσει συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.

Για αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους που δεν είναι κατάλληλη η στιγμή να εκθέσουμε, θεωρούμε την παραμονή του κυρίου Ξανθόπουλου ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ για την δημοτική επιχείρηση και ζητούμε από τη Δήμαρχο Καβάλας την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του από τη ΔΕΥΑΚ.

Η τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή στη ΔΕΥΑΚ είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά δεν πρόκειται από μόνη της να δώσει αποτέλεσμα. Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ κυρίου ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ “ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ” ΤΟ “ΕΡΓΟ” ΤΟΥ ΘΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Ν. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.

Η ΔΕΥΑΚ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».