Άρης Βέρρος: Αν δεν αλλάξει τακτική η διοίκηση Τσανάκα θα δημιουργηθούν παρατράγουδα στον δήμο

Καταγγελίες του επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για δαπάνη του δήμου για ένα ντοκιμαντέρ που δεν προβλήθηκε ποτέ και για αεροπορικά εισιτήρια για επιβάτη... φάντασμα

Οεπικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών Άρης Βέρρος σε παρέμβασή του στο ALPHA Radio 88,6 αναφέρθηκε σε ένα θέμα για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και αφορούσε στη μη έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για τις εκδηλώσεις που γίνονται από τον δήμο και στηρίζονται από αυτόν οικονομικά (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ). Ο κ. Βέρρος κατήγγειλε πως υπάρχουν και εκδηλώσεις που επιχορηγούνται από τον δήμο, όμως τελικά δεν πραγματοποιούνται ποτέ, ενώ άσκησε συνολική κριτική στη διοίκηση Τσανάκα για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Βέρρου.

Δεν ξέρουμε τι καλούμαστε να ψηφίσουμε…

«Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και η οικονομική στήριξη από την πλευρά του δήμου για κάθε είδους εκδηλώσεις που γίνονται, είτε είναι πολιτιστικές είτε αθλητικές ή κάποιου άλλου είδους που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και η διοίκηση το δήμου αποφασίζει να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, αν πρέπει να καλύψουμε μέρος ή εξ ολοκλήρου το κόστος αυτών των εκδηλώσεων.

»Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναγκαστήκαμε ως δημοτική παράταξη να δηλώσουμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, να έρχονται τα θέματα στο παρά πέντε και πολλές φορές μάλιστα την ώρα της συνεδρίασης. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο σ’ εμάς ως δημοτική παράταξη, αλλά και στους υπόλοιπους της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει δηλαδή η κατάλληλη ενημέρωση και είναι λάθος να αποφασίζουμε για κάτι που δεν το γνωρίζουμε πλήρως».

Δεν θα ψηφίζουμε δαπάνες για εκδηλώσεις που δεν γίνονται

«Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το κόστος το οποίο θα δαπανήσει ο δήμος, θα πρέπει να ξέρουμε για ποιο σκοπό διατίθενται τα χρήματα αυτά. Αν και τις περισσότερες φορές συμφωνούμε και πιστεύουμε πως πρέπει να γίνονται πολλές εκδηλώσεις για το κοινό της Καβάλας.

»Στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν τη δήλωση, ότι δηλαδή από ‘δω και πέρα δε θα ψηφίζουμε θετικά και θα είμαστε αρνητικοί όχι για τις εκδηλώσεις, αλλά για τα ποσά τα οποία ζητάει έγκριση η διοίκηση του δήμου, γιατί διαπιστώσαμε πως σε διάφορες εκδηλώσεις που πήγαμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο πολλά από αυτά που ζητά ο δήμος να καλύψουμε ως δαπάνη, δεν πραγματοποιούνται».

Αεροπορικά εισιτήρια για ταξιδιώτη «φάντασμα» και ντοκιμαντέρ που δεν προβλήθηκε ποτέ

«Και το λέω αυτό πολύ προσεκτικά. Διαπιστώσαμε για παράδειγμα ότι υπήρξε για κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση του Ιουλίου δαπάνη για αεροπορικά εισιτήρια Καβάλα-Αθήνα για προσκεκλημένο άτομο, όπου δεν υπήρξε ούτε φιλοξενούμενος ούτε καλεσμένος, όπως ταυτόχρονα διαπιστώσαμε πως έμπαινε ένα ποσό 400 ευρώ για την κάλυψη προβολής ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο δεν προβλήθηκε ποτέ.

»Γι’ αυτό είπαμε ότι από την στιγμή που διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο, δε θα ψηφίζουμε θετικά και μένοντας στην λογική ότι ποτέ δε μας ενημερώνουν έγκαιρα για το τι θα γίνει, καθώς εδώ και 3 χρόνια το συγκεκριμένο θέμα έρχεται πάντα τελευταίο στην ημερήσια διάταξη.

»Όλα αυτά, κατά την εκτίμησή μας, μας δημιουργούν προβληματισμό και επιφυλακτικότητα και γι’ αυτό θα κρατήσουμε αυτή την στάση, εκτός κι αν διαπιστώσουμε αλλαγή της συμπεριφοράς της διοίκησης».

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον δήμο

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα χρήματα αυτά δε δίνονται στους συλλόγους ή στους διοργανωτές. Υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ κάποιων στελεχών της διοίκησης ή κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων κατ΄ εντολή της διοίκησης και από ‘κει και μετά η διοίκηση αποφασίζει αν θα καλύψει ολόκληρη ή μέρος της δαπάνης της όποιας εκδήλωσης. Την όλη διαδικασία την κάνει ο δήμος. Δεν δίνουμε χρήματα στα χέρια αυτών των ανθρώπων, άρα τα τιμολόγια που κόβονται στο όνομα του δήμου και οι όποιες διαδικασίες προσώπων, επαγγελματιών και φορέων που θα στηρίξουν αυτή την εκδήλωση γίνονται από την μεριά του δήμου και η ευθύνη αφορά αποκλειστικά αυτόν.

»Αυτά θα πρέπει να τα δει η διοίκηση, ώστε αν χρειαστεί να υπογραφούν κάποια εντάλματα, να υπάρχει μεγάλη προσοχή. Δεν μπαίνω στην λογική και δεν σκέφτομαι καθόλου πως πληρώνονται πράγματα που δεν γίνονται. Δε σας κρύβω πως θα μπορούσαμε από την στιγμή που διαπιστώσαμε αυτό το πράγμα, να βάλουμε κάποιον να ελέγχει τι γίνεται και να δούμε αν πληρώνονται τα τιμολόγια ή όχι. Η λογική μου όμως και της παράταξης δεν είναι αυτή. Το θέμα είναι αν αντιλαμβανόμαστε διάφορα πράγματα να ενημερώνουμε έγκαιρα την διοίκηση γιατί όποια λάθη γίνονται είναι εις βάρος του δήμου και πρέπει να προλαμβάνονται και να μην επαναλαμβάνονται.

»Εμείς κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε και να δείξουμε στη διοίκηση του δήμου πως δεν πρέπει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο που περιέγραψα πιο πριν και πως θα πρέπει να αλλάξει τακτική και να μπουν οι δικλείδες ασφαλείας για να μην έχουμε παρατράγουδα, όπως είχαμε κατά καιρούς σε προηγούμενες διοικήσεις. Γιατί δεν πρέπει να προκαλούμε την κοινωνία και κυρίως να διαφυλάσσουμε και να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα».