Πρώτη συνάντηση της «συμμαχίας» των Καβαλιωτών επιστημόνων με θετικά αποτελέσματα

Τα μέλη του «Δικτύου» Ακαδημαϊκών, Επιστημόνων και Διευθυντικών Στελεχών αποφάσισαν τη δημιουργία ομάδων εργασίας ανά ειδικότητα και την επανάληψη των συναντήσεών τους στην Καβάλα κάθε Αύγουστο

Η πρωτοβουλία δήμου Καβάλας-Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού για τη δημιουργία «Δικτύου» Ακαδημαϊκών, Επιστημόνων και Διευθυντικών Στελεχών που έλκουν την καταγωγή τους από την Καβάλα ή έχουν μια ευρύτερη σχέση με την πόλη-ακαδημαϊκή ή εργασιακή, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το απόγευμα της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 στο δημαρχείο της Καβάλας.

31 καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ακόμα και από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μια πρώτη συνάντηση προκειμένου να συντονιστούν για να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό στην πόλη που αγαπούν, την Καβάλα, ο καθένας από το δικό του πόστο.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ιστορικοί, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδες ανά αντικείμενο και ειδικότητα, οι οποίες θα επεξεργάζονται προτάσεις που αφορούν καίρια θέματα που απασχολούν την Καβάλα, όπως είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ή ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας ή ρυμοτομικά θέματα που αφορούν την πόλη.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, ήτοι η πρώτη συνάντηση γνωριμίας των επιστημόνων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με τον απώτερο στόχο να είναι η «αυτονόμηση» ή ορθότερα η αυτοδιαχείριση του «Δικτύου», ώστε να λειτουργεί πιο ευέλικτα, άμεσα και στοχευμένα, έχοντας πάντα σύμμαχο τον δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού.

Όσον αφορά τον άμεσο στόχο, ο οποίος καθορίστηκε ήδη από την πρώτη συνάντηση, είναι η συνάντηση των μελών του «Δικτύου» μια φορά τον χρόνο στην Καβάλα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Επίσης, η βοήθεια των μελών του «Δικτύου» θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας, βάσει της εμπειρίας και των επαφών που έχουν οι ίδιοι, μια πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά πολύ πιο πριν, με τους συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται με χαρά στο κάλεσμα, έχοντας ως προμετωπίδα την παροχή κάθε είδους βοήθειας στην Καβάλα.

Μάλιστα, ήδη ορισμένοι εξ αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για άμεση βοήθεια, όπως ένας πανεπιστημιακός γιατρός που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και προτίθεται να εξετάζει ανά τακτά διαστήματα δωρεάν άπορα παιδιά από την Καβάλα.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες επιστήμονες και ερευνητές, σε πρώτη φάση συναντήθηκαν οι κ. κ. Γκαϊντατζής, Τερζίδης, Καμπάς, Γαβρηιλίδου, Παληκίδης, Σταλίδης, Τερζίδου, Ανωτίδης, Αξαρλή, Ανδρεάδης, Λαμπίρης, Κεκρίδης, Αρζόγλου, Ευαγγελίου, Λούπα, Λακέ, Γεωργίου, Παλήκας, Στογιαννίδης, Βυζοβίτη, Χρυσομάλλης, Παπαδοπούλου, Λεμονίδης, Παλαιγεωργίου, Μουζακίδης, Συλαίος, Κυριακίδης, Πιπίνη, Τσικίρας, Λαλιώτης Ν. και Λαλιώτη Μ., ενώ στην πορεία το Δίκτυο» θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την προσθήκη νέων μελών, αφού πρώτα ξεκαθαριστούν οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να μπορεί κάποιος να γίνει μέλος.

Στο τέλος της συνάντησης παρατέθηκε γεύμα στους προσκεκλημένους στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου.