Χρέη 4,8 εκ. ευρώ προς τον δήμο Καβάλας «ζητάνε» εξόφληση μέσα από 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ

Διαβάστε τις διατάξεις της ρύθμισης και τα bonus που μπορούν να έχουν οι οφειλέτες ανάλογα με τις δόσεις της εξόφλησης-Στη ρύθμιση μπαίνουν και τα ενοίκια, άγνωστο ακόμη αν θα μπουν και οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΚ

Ενημερωτική συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου οι δημότες να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς όλες τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2017 η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης, ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου και ο προϊστάμενος του Ταμείου των Οικονομικών του δήμου Θωμάς Χατζηγιάννης.

Όπως είπε ο κ. Καλανταρίδης, στις 31 Ιουλίου 2017 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο σχετικός νόμος ο οποίος εμπεριέχει άρθρο το οποίο δίνει την δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών προς τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Είναι ένας νόμος που περίμεναν οι δήμοι και οι οφειλέτες εδώ και πολύ καιρό, καθώς οι πολίτες δε μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των ποσών και προσπαθούσαν να μπουν σε κάποια ρύθμιση που θα τους έδινε την δυνατότητα της σταδιακής εξόφλησης των οφειλών τους.

«Επιτέλους έχουμε τον σχετικό νόμο που είναι προς θετική κατεύθυνση και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με πολύ καλούς όρους. Σκοπός είναι να γνωστοποιηθεί στους περισσότερους, γιατί κατά το παρελθόν που υπήρχαν σχετικοί νόμοι, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν άγνοια της δημοσίευσης του νόμου, δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τόνισε η κ. Τσανάκα.

Οι κ. κ. Χατζηκωνσταντίνου και Χατζηγιάννης εξήγησαν τις διατάξεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος έτσι ώστε να μάθουν όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κάνουν χρήση αυτών των διατάξεων όπως ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει ευνοϊκές διατάξεις που δεν υπάρχουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και θα συμφέρει τους πολίτες για να ενταχθούν σε αυτήν αφού έχει και πολλά bonus. Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσες οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, αλλά κι όσες οφειλές θα βεβαιωθούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2017. Σ’ αυτή μπαίνουν και τα ενοίκια, κάτι που δεν γινόταν στην πάγια 12μηνη ρύθμιση.

Τα χρήματα που οφείλονται στον δήμο Καβάλας φτάνουν τα 4.800.000 ευρώ και τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του κάθε χρόνο δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ από όλες τις οφειλές των προηγούμενων χρόνων.

Οι παράμετροι της ρύθμισης και τα bonus

Οφειλές προς δήμους και Νομικά Πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν κατόπιν αιτήσεων του οφειλέτη να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή προσαυξήσεων, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.

Συγκεκριμένα: Αν εξοφληθούν εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%, αν εξοφληθούν σε 24 δόσεις η απαλλαγή των προσαυξήσεων θα είναι 80%, αν εξοφληθούν σε 48 δόσεις  η απαλλαγή των προσαυξήσεων θα είναι 70%, σε 49-70 δόσεις η απαλλαγή θα είναι 60% και σε 100 δόσεις η απαλλαγή θα είναι 50%.

Να σημειωθεί ότι η μικρότερη δόση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ.