Ο δήμος Καβάλας «κομιστής» της λαϊκής βούλησης με την ευχή να είναι ο πατέρας Παύλος ο επόμενος Μητροπολίτης ΦΝΘ!

«Πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο το κείμενο της «υπέρ Παύλου» επιστολής προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - 9.000 υπογραφές πολιτών! - Αναμενόμενη αποχώρηση της Συμπαράταξης Πολιτών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017 εισήχθη ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η συζήτηση για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ μιας υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου για την ηγεσία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Πριν την εισήγηση της δημάρχου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει μπροστά του ένα κείμενο-επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μιας άτυπης «Συντονιστικής Επιτροπής» υπέρ της υποψηφιότητας Παύλου το οποίο συνοδεύεται από… 9.000 υπογραφές πολιτών!

Αμέσως μετά, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θεόδωρος Τζατζάρης πρότεινε στους συναδέλφους του το κείμενο που θα «περάσει» την κρίση του Σώματος να μη χαρακτηριστεί ως «ψήφισμα» -κάτι το οποίο προδιαθέτει για παρέμβαση και επιβολή άποψης- αλλά να σταλεί στην Αρχιεπισκοπή ως επιστολή.

Δήμητρα Τσανάκα: Ζήτησα την άδεια του Μακαριώτατου για το ψήφισμα και εκείνος μού είπε «προχώρα»!

Η δήμαρχος Καβάλας, αφού γνωστοποίησε ότι η μετάθεση της συζήτησης του ψηφίσματος υπέρ του πατέρα Παύλου κατά μία εβδομάδα έγινε κατόπιν παράκλησης του Τοποτηρητή της Μητρόπολης ΦΝΘ Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο γραφείο του στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα και η οποία «έγινε σε εξαιρετικό και πολύ θερμό κλίμα».

Στη συνάντηση αυτή, η κ. Τσανάκα ζήτησε την άδεια του κ. Ιερώνυμου σχετικά με το εάν θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνει μέσω ενός ψηφίσματος ένα «δικό του» υποψήφιο, από τη στιγμή που η Μητρόπολη είναι «ορφανή» και δεν υπάρχει Μητροπολίτης για να υποδείξει τον διάδοχό του. Η απάντηση του Μακαριώτατου ήταν, σύμφωνα με τη δήμαρχο, απόλυτα θετική: «Κάντε το, κ. δήμαρχε! Εμείς δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα»!

Η κ. Τσανάκα εξήρε το κείμενο στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι δείχνει «σεβασμό στην Εκκλησία αλλά και ότι η Καβάλα έχει τον δικό της υποψήφιο και τον στηρίζει».

Κατόπιν, ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος έδωσε τον λόγο σε όποιον θα ήθελε να τοποθετηθεί προτού διαβάσει το ψήφισμα.

Κωστής Σιμιτσής: Εμείς βοηθάμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και μέχρι εκεί…

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης ξεκίνησε σημειώνοντας ότι το προς συζήτηση θέμα δεν είναι μόνον σοβαρό και σπουδαίο αλλά και ιστορικής σημασίας για την πόλη, αφού για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο, ως εκπρόσωπος του λαού, έχει τη δυνατότητα να εκφέρει γνώμη μεταφέροντας τη βούληση του κόσμου, εξαίροντας παράλληλα το ποιόν του εκλιπόντος ποιμενάρχη κυρού Προκοπίου «με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί, 43 χρόνια, και είναι σαν να πεθαίνει ο πατέρας μιας οικογένειας και να μην ξέρουν τα παιδιά τι να κάνουν»…

Ο τ. δήμαρχος είπε για τον πατέρα Παύλο: «Έχουμε έναν αξιολογότατο ιερωμένο ο οποίος θα μπορέσει να συνεχίσει και, γιατί όχι, να μεγαλώσει το έργο του εκλιπόντος. Κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να διατυπώσει αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του! Και μόνον ο επικήδειος λόγος του κατά τη διάρκεια της εξόδιας ακολουθίας του μακαριστού, θα ήταν αρκετός για να τον προσέξει κάποιος. Ήταν ο μόνος που μίλησε ”από καρδιάς”! Και ”μίλησε” και στις καρδιές μας»!

Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που είχε ως δήμαρχος Καβάλας με τον πατέρα Παύλο, είτε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε για άλλες φιλανθρωπικές δράσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, γεγονός που του έχει αφήσει «την καλύτερη γνώμη» για να υπογραμμίσει ότι ο Αρχιμανδρίτης «έχει και διοικητικά προσόντα».

Τέλος, ο τ. δήμαρχος σύμφώνησε το κείμενο να «φύγει» προς την Αρχιεπισκοπή (ίσως και το Πατριαρχείο αλλά και ονομαστικά σε κάθε έναν από τους Μητροπολίτες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) ως επιστολή της δημάρχου που έχει γραφτεί κατόπιν συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Αποχώρηση Συμπαράταξης Πολιτών

«Θα μας επιτρέψετε, επειδή θεωρούμε ότι όντως είναι ιστορική στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο και επειδή για εμάς είναι σημαντικό αλλά και ”λεπτό” το ζήτημα και δεν θέλουμε με τίποτα κανένας να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα λεγόμενά μας με διαφορετικό τρόπο, θα μας επιτρέψετε να αποχωρήσω, αφού πρώτα σας διαβάσω το δελτίο Τύπου το οποίο εξεδώσαμε» (διαβάστε το εδώ) είπε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος προτού ο ίδιος και τα μέλη της παράταξής του εξέλθουν από την αίθουσα.

Κατά την αποχώρηση Βέρρου από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, διημείφθη ο εξής «διάλογος» μεταξύ του συμβούλου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου:

Γραμμένος: Είναι γνωστές οι σχέσεις σας με την Εκκλησία, δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό… Να τα λέμε όλα εδώ μέσα…
Βέρρος: Είμαστε σταθεροί σε αυτά που λέμε…
Γραμμένος: Είμαστε σταθεροί στο να μην κάνετε τον σταυρό σας…

Μάκης Παπαδόπουλος: Η δήμαρχος δεν συμπεριφέρεται θεσμικά…

Τη δυσφορία του για την κίνηση της Δήμητρας Τσανάκα να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πριν τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο διατύπωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος. «Δυστυχώς, κ. δήμαρχε», είπε απευθυνόμενος στην έδρα, «δεν μάθατε να συμπεριφέρεστε θεσμικά. Ενώ είχαμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις για ένα ομόφωνο ψήφισμα, εσείς με τη στάση σας φέρατε τα πράγματα εδώ»!

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η τοποθέτηση ενός Μητροπολίτη είναι καθαρά θέμα της Ιεράς Συνόδου. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι Πολιτείας-Εκκλησίας και τους σεβόμαστε. Εφόσον όμως υπάρχει στον τόπο μας ένας άνθρωπος, ένας ιερέας που έχει τα εχέγγυα, καλό είναι να εκφραστούμε θετικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε ή να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα… Μετά, η δήμαρχος άρχισε να λειτουργεί παρασκηνιακά…».

«Έκρηξη» Τσανάκα για τα περί «παρασκηνίου»

Στο σημείο αυτό, η δήμαρχος εξανέστη! «Εγώ δεν το δέχομαι αυτό περί ”παρασκηνίου”», είπε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενη στον Μάκη Παπαδόπουλο, για να εισπράξει την απάντηση: «Δεν πειράζει, θα τον μάθετε κάποτε και τον ρόλο της δημάρχου! Η δήμαρχος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς καμία εξουσιοδότηση και χωρίς κανένα ψήφισμα στα χέρια της! Αυτό, κ. πρόεδρε είναι ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Δεν θα πω άλλα, γιατί σέβομαι και τη διαδικασία…», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Βαγγέλης Παππάς: Για πρώτη φορά δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ να πει κακή κουβέντα γι’ αυτόν τον άνθρωπο…

«Εμείς συζητάμε εδώ για το πώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα και ξεχνάμε πώς αλήθεια είναι και πώς λειτουργούν», σημείωσε αρχικά ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης. Ο κ. Παππάς πρότεινε να προστεθεί στην επιστολή προς την Αρχιεπισκοπή το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος προέτρεψε την κ. δήμαρχο προσωπικά για την αποστολή της, «για να δούμε αν η Εκκλησία λειτουργεί όπως τη θέλουμε ή αν λειτουργεί σαν μια… Ανώνυμη Εταιρία»!

Για τον πατέρα Παύλο, είπε: «Ας τολμήσουμε επιτέλους και ας βγούμε έξω από τον καθωσπρεπεισμό μας! Έχουμε ή δεν έχουμε τη θέση ότι η Εκκλησία μας πρέπει να ακούει το Ποίμνιό της; Για πρώτη φορά δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άνθρωπος να πει γι’ αυτόν τον άνθρωπο κάτι το αρνητικό. Εγώ δεν τον ξέρω. Αλλά όποτε τον έχω ακούσει με έχει εντυπωσιάσει… Κάποιοι λένε ότι τον ”κάψαμε”! Μα, αν δεν λέγαμε τίποτε, τι θα γίνονταν; Το ίδιο! Να τη στείλουμε την επιστολή και να δούμε αν ο Μακαριώτατος θα κάνει αυτό που είπε. Αλλά με φαίνεται ότι ”θα τα φάμε τα… δαμάσκηνά μας»!

Με ενστάσεις για τη διαδικασία, αλλά τελικά υπερψήφισαν

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ.κ. Νίκος Μαυρίδης και Νίκος Ξανθόπουλος πήραν τον λόγο για να γνωστοποιήσουν στο Σώμα την αρχική τους αντίθεση με την έκδοση ψηφίσματος-παρέμβασης υπέρ της υποψηφιότητας Παύλου -όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με το ίδιο το πρόσωπο το οποίο αμφότεροι εξήραν όσο για τη διαδικασία- αλλά δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την εισήγηση για την επιστολή.

Γιώργος Γραμμένος: Τελικά, είμαστε ή δεν είμαστε η φωνή του λαού;

Φανερά ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις των συμβούλων που προέτασσαν να μην πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της διαδοχής του επισκοπικού θρόνου των Φιλίππων, ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Γραμμένος είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους: «Είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο ψηφισμένο από τον λαό της Καβάλας. Έχουμε εκδώσει ψήφισμα για τη… χελώνα καρέτα-καρέτα! Έχουμε εκδώσει ψηφίσματα για τα… πάντα! Εδώ έχουμε 9.000 υπογραφές –και αν ήταν πιο οργανωμένη η προσπάθεια θα είχαμε… 19.000!– και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε!

»Αν δεν τις ”κατεβάσουμε” εμείς στην Αθήνα αυτές τις υπογραφές, ποιος θα το κάνει; Είμαστε ή δεν είμαστε η φωνή του λαού; Μεταφέρουμε αυτό που ο λαός και το εκκλησίασμα θέλουν και επιθυμούν. Και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να το έχουν υπόψιν τους»!

Το κείμενο

Ακολουθεί -σε γενικές γραμμές- το κείμενο που ενεκρίθη από τους επικεφαλής των παρατάξεων και το οποίο θα σταλεί τελικώς στην Αρχιεπισκοπή:

«Η απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη ΦΝΘ κυρού Προκοπίου ήταν ένα τεράστιο ”πλήγμα” για τους πιστούς. Ο εκλιπών ”σημάδεψε” ανεξίτηλα την περιοχή μας. Αναμφίβολα το κενό είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο δήμος Καβάλας έχοουν πλήρη αντίληψη των διακριτών ρόλων που έχουν θεσπιστεί, εκφράζει όμως την ευχή, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, να είναι υποψήφιος ο πατέρας Παύλος ο οποίος ”κόσμησε” την ΙΜΦΝΘ μέσα από την πολυετή υπηρεσία του σε αυτήν.

Η ευχή αυτή δεν συνιστά ανάμειξη στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά αντανάκλαση την επιθυμία των πιστών του δήμου μας. Οποιαδήποτε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα γίνει δεκτή με θέρμη και αγάπη, όπως έγινε και πριν από 43 χρόνια με την τοποθέτηση του Προκοπίου».

Σημειώνεται ότι το τελικό κείμενο αναμένεται να διαμορφωθεί αφού ενσωματωθούν σε αυτό αλλαγές που προτάθηκαν και συζητήθηκαν.