Οι εισφορές σε χρήμα «καίνε» το Περιγιάλι: Παρέμβαση ιδιοκτητών γης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Δεν αμφισβητείται η κυριότητα της ιδιοκτησίας τους αν δεν πληρωθεί η εισφορά, ωστόσο το ποσό κληροδοτείται μαζί με την... κληρονομιά-Μόνη ελπίδα οι νέες αντικειμενικές αξίες και να μη βεβαιωθούν οι οφειλόμενες εισφορές

Ττην αγωνία τους για την επίδοση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα και για το τι πραγματικά θα συμβεί με τα χρήματα και τα ακίνητά τους εξέφρασαν για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι του Περιγιαλίου με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, θέτοντας και μια σειρά ερωτημάτων, όπως για το αν βεβαιωθούν αυτές οι «οφειλές» στην Εφορία, δημιουργώντας ένα νέο είδος υπερχρεωμένων πολιτών κι αν θα προχωρήσει ο δήμος Καβάλας σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των ίδιων του των πολιτών.

Μέλη του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Τρύφωνος Καβάλας και ιδιοκτήτες ακινήτων στην ενταχθείσα στο Σχέδιο Πόλης περιοχή του Περιγιαλίου παρέθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής, υπενθυμίζοντας ότι επί σχεδόν ένα χρόνο ζουν με τον φόβο της επίδοσης των περίφημων χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής της εισφοράς σε χρήμα και με την άγνοια για το τι πραγματικά θα συμβεί με τα χρήματα και τα ακίνητά τους




Οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει μια προσπάθεια επικαιροποίησης των τιμών επί των οποίων υπολογίστηκε η εισφορά σε χρήμα, με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, αν αυτό είναι εφικτό και είναι προς όφελος των ιδιοκτητών, υπενθυμίζοντας ότι με τον νόμο 4315 του 2014 η εισφορά σε χρήμα «βγαίνει» από το γινόμενο της τιμής του οικοπέδου που ορίστηκε από την Εφορία επί τα τετραγωνικά που φαίνονται στον πίνακα της Πράξης Εφαρμογής, ενώ υφίσταται και μια μείωση της τάξης του 30% για να «εξισορροπηθεί» με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2015 και έπειτα, μετά τη ψήφιση του νόμου 4315.

Παράλληλα, ζήτησαν να ανασταλεί ή να μην επιβληθεί για εύλογο και σίγουρα αρκετό χρονικό διάστημα η καθ΄οιονδήποτε τρόπο βεβαίωση των χρηματικών οφειλών και τα ενδεχόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αλλά και να υπάρχει ελαστικότητα της διοίκησης του δήμου ως προς όλες τις σχετικές με την Πράξη Εφαρμογής προθεσμίες, όπως για παράδειγμα με την προθεσμία μετατροπής της εισφοράς χρήματος σε γη.

Δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η κυριότητα της ιδιοκτησίας

Τι γίνεται, όμως, αν δεν καταβληθεί αυτή η εισφορά από τους ιδιοκτήτες, η οποία, σημειωτέον, επιβάλλεται ανά ιδιοκτήτη κι όχι ανά ιδιοκτησία; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αμφισβητείται η κυριότητα της ιδιοκτησίας τους ακόμα κι αν δεν καταβάλουν ούτε ένα ευρώ. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πουλήσουν την περιουσία τους, να τη μεταβιβάσουν ή να εκδώσουν οικοδομική άδεια, αρκεί να έχει καλυφθεί το 20% της εισφοράς, όμως το υπόλοιπο ποσό θα αναγκαστούν να το πληρώσουν οι επόμενοι ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι, με την υπενθύμιση ότι είναι εισφορά, δεν είναι φόρος και συνεπώς δεν γίνονται προσαυξήσεις και δεν μπαίνουν πρόστιμα.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι η Οικονομική Υπηρεσία  του δήμου υποχρεούται να βεβαιώσει το ποσό, εφόσον δεν πληρωθεί, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Ανοιχτή Πόλη Λεωνίδα Παππά να ζητάει διευκρινίσεις για το αν όντως βεβαιώνεται αυτό το ποσό και αν υπάρχουν προσαυξήσεις, «γιατί υπάρχουν επαγγελματίες που δε θα μπορούν να πάρουν ενημερότητα», όπως είπε.

«Να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ και να υπάρξει σχετική τροπολογία. Να πιεστεί η κυβέρνηση, ώστε να μειώσει αυτό το ποσό», σημείωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, με το θέμα, όμως, να χρήζει έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος ώστε να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.

«Πρέπει να συνδράμει και η Περιφέρεια για να ξεκινήσουν έργα στην περιοχή, ειδάλλως από που θα έχει έσοδα για να βρει 60 εκ. ευρώ ο δήμος Καβάλας για τις οφειλές;», διερωτήθηκε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος επί διοίκησης Σιμιτσή Θόδωρος Μουριάδης ξεκαθάρισε ότι «η Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Περιγιαλίου είναι δεδομένη, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε, εκτός κι αν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν». Απάντησε, δε, αρνητικά σε ερώτηση κατοίκου της περιοχής για το αν μπορεί να απομακρυνθεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ, λόγω πρακτικών λόγων.

Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα αιτήματά τους, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Γραμμένος διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα έρθει άμεσα ως τακτικό, ευελπιστώντας ότι θα δοθούν και αισιόδοξες απαντήσεις στα αιτήματα των ιδιοκτητών γης στο Περιγιάλι.