Λιμάνι ΒΦΛ: Αναβολή εν μέσω έντασης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής-Το θέμα θα επανέλθει μετά από έναν μήνα

Οι υπηρεσίες του δήμου Καβάλας θα συλλέξουν όλες τις πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις του λιμανιού λειτουργούν νόμιμα και κατόπιν θα ξανασυζητηθεί το θέμα-Ένταση μεταξύ απολυμένου της ΒΦΛ και της Μαρίας Φραντζεσκάκη

Μέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 από τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας το θέμα της «Γνωμοδότησης σύμφωνα με το άρθ. 65 του Ν.3852/2010 και αρθ. 11 του Ν.2971/2001» (διαβάστε αναλυτικά το θέμα εδώ) το οποίο αφορά στο λιμάνι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, παρουσία αντιπροσωπείας των απολυμένων της Βιομηχανίας και της δικηγόρου του Συλλόγου των απολυμένων Τάνιας Ελευθεριάδου.

Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης, το εν λόγω θέμα έρχεται για 3η φορά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας από το 2010 και έπειτα (το 2010 και το 2012 επί διοίκησης Σιμιτσή και το 2016 επί διοίκησης Τσανάκα), ωστόσο μετά από αναβολές επί αναβολών έρχεται, πλέον, η ρητή εντολή του υπουργείου Οικονομίας για «κλείσιμο» του σχετικού φακέλου, ενώ παραγγέλλεται επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, καθώς το θέμα κρίνεται ως σοβαρό μιας και άπτεται της νομιμότητας, αλλά και της ασφάλειας εργαζομένων, κατοίκων και περιβάλλοντος.

Κατά τη σύντομη παράθεση του ιστορικού του θέματος, ο κ. Τουλκίδης σχολίασε σχετικά ότι «δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί ο δήμος Καβάλας να γνωμοδοτήσει για τη διατήρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εκείνο το σημείο της Καρβάλης», ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι δεν αφορά ούτε τον δήμο αλλά ούτε και τη γνωμοδότηση το πόσες και ποιες εταιρίες διαχειρίζονται το εργοστάσιο, ενώ διευκρίνισε ότι πλέον πρέπει να κλείσει το θέμα και να απαντήσει ο δήμος Καβάλας για το λιμάνι «και ήδη δεν τιμάει τον δήμο το ότι παραμένει το ζήτημα στα συρτάρια εδώ και καιρό», όπως σχολίασε ο αντιδήμαρχος.

Ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λεωνίδας Παππάς πρότεινε επί της διαδικασίας να παραπεμφθεί το θέμα απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, «το κορυφαίο πολιτικό όργανο, καθώς ούτως ή άλλως πρόκειται για θέμα με τέτοιες προεκτάσεις», αναφερόμενος στο θέμα των εξελίξεων στο εργοστάσιο, ενώ αναρωτήθηκε αν πρέπει να ξέρουν ή όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι ποια εταιρία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, πριν φτάσουν στη γνωμοδότηση.

«Πάτε το θέμα εκεί που θέλετε κ. Παππά. Η γνωμοδότηση δεν έχει καμία σχέση με την εταιρία που είναι στο εργοστάσιο», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανέστης Τσουρουκίδης, με τον κ. Τουλκίδης να συναινεί επί της ουσίας λέγοντας ότι «κανείς δε μας ρωτάει το ποιος είναι στο εργοστάσιο και ποιος όχι».

Την παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε και το μέλος της Επιτροπής και της Συμπαράταξης Πολιτών Σωτήρης Σωτηριάδης, ενώ ο αντιδήμαρχος Καβάλας Ζήσης Μπόνιας τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει το λιμάνι, με τους κ. κ. Παππά και Σωτηριάδη να δηλώνουν ότι κανείς δεν ζήτησε τέτοιο πράγμα.

Ο ελλιπής φάκελος και τα ζητήματα ασφάλειας

Η δικηγόρος των απολυμένων του εργοστασίου Τάνια Ελευθεριάδου εξέφρασε την απορία «πώς έρχεται σήμερα σ’ εσάς προς γνωμοδότηση ο φάκελος που αφορά στο λιμάνι με αυτά τα έγγραφα τα οποία περιλαμβάνει», κάνοντας λόγω για ελλείψεις όσον αφορά τις πιστοποιήσεις ασφαλείας των εργαζομένων (λιμενεργατών), αλλά και ελλείψεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

«Δεν υπάρχει καμία εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου-όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν-και παρ΄ όλα αυτά καλείστε να γνωμοδοτήσετε. Επίσης, μιλάμε για εγκαταστάσεις οι οποίες είναι σε λειτουργία. Επομένως θα πρέπει να ζητήσετε γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου για όλα τα θέματα. Πώς αποφασίζετε χωρίς αυτές τις εγγυήσεις; Έχετε αποδείξεις ότι αυτές οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σωστά; Γιατί μέσα στον φάκελο εγώ δεν έχω δει κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με ασφάλεια για τους καβαλιώτες», σημείωσε η κ. Ελευθεριάδου, ξεκαθαρίζοντας και η ίδια ότι «κανείς δεν ζητάει να κλείσουν οι εγκαταστάσεις, παρά μόνο να ξέρουμε ότι λειτουργούν κάτω από τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

Αναβολή μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος

Τελικά τόσο ο κ. Τσουρουκίδης όσο και ο κ. Τουλκίδης πρότειναν να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα μέχρι να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου (έλεγχος στατικότητας, κανόνες ασφαλείας), κάτι που με έναν πρώτο υπολογισμό θα πάρει περίπου έναν μήνα, ωστόσο τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει αν η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο τηρεί τους κανόνες νομιμότητας.

Η απόφαση για την αναβολή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ελήφθη ομόφωνα, με τον κ. Τουλκίδη να ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι υπάρχει περίπτωση οι υπηρεσίες του δήμου να μην έχουν δικαιοδοσία στη διενέργεια των προαναφερθέντων ελέγχων στο λιμάνι (αν είναι παραχωρημένο), οπότε η συμπλήρωση του επίμαχου φακέλου φεύγει από τα χέρια του δήμου και συνεπώς και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ και ο κ. Τσουρουκίδης ζήτησε να κλείσει το θέμα άμεσα, «καθώς δεν είμαι άνθρωπος των αναβολών», όπως είπε.

Ένταση μεταξύ απολυμένου της ΒΦΛ και της Μαρίας Φραντζεσκάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε ένταση μεταξύ ενός παριστάμενου απολυμένου και της δημοτικής συμβούλου της συμπολίτευσης της διοίκησης του δήμου Μαρίας Φραντζεσκάκη, όταν της έκανε παρατήρηση να μην κουνάει το χέρι ειρωνικά και τη δημοτική σύμβουλο να αντιδράει λέγοντας ότι ουδέποτε έπραξε κάτι τέτοιο, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι.

Αυτό εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τον απολυμένο της ΒΦΛ, λέγοντάς της «εμένα δε θα μου χτυπάς το χέρι, είμαστε οικογενειάρχες άνθρωποι που είμαστε στον δρόμο εδώ και μήνες», κάτι που προκάλεσε και την παρέμβαση του κ. Τσουρουκίδη, ζητώντας να βγει έξω από την αίθουσα ο συγκεκριμένος άνθρωπος «ειδάλλως θα διακόψω τη συνεδρίαση», όπως είπε.

Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων από την πλευρά του Συλλόγου Απολυμένων, αλλά και των κ. κ. Μπόνια και Τουλκίδη απομακρύνθηκε από την αίθουσα και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.