«Απουσία» στην… τουριστική πολιτική βάζει ο Μάκης Παπαδόπουλος στον δήμο Καβάλας

Δριμεία κριτική ασκεί ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για την απουσία της Καβάλας από την 1η Mediterranean International Tourism Exhibition-ΜΙΤΕ στην Αθήνα και τη HORECA στο Μιλάνο

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση την οποία «ανέβασε» στο facebook η δημοτική παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας, ο επικεφαλής της Μάκης Παπαδόπουλος ασκεί κριτική στον δήμο Καβάλας και κυρίως στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για την απουσία της από την τουριστική έκθεση First Mediterranean International Tourism Exhibition-ΜΙΤΕ η οποία έγινε στην Αθήνα 19-22 Οκτωβρίου 2017 και από τη HORECA η οποία φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Τόπου της Ζωής μας

Σάββατο μεσημέρι και απόγευμα επισκέφθηκα την 1η Mediterranean International Tourism Exhibition-ΜΙΤΕ, μία διεθνή τουριστική έκθεση που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση που η Έκθεση φιλοξένησε πάρα πολλούς Ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς ειδικού-εναλλακτικού τουρισμού και δείχνει πως έχει τις δυνατότητες για να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ιδιαίτερα για αυτές τις μορφές τουρισμού.

Θα περιμέναμε να συμμετέχει στην Έκθεση και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αυτοτελώς με την προβολή του Πηλοθεραπευτηρίου (από ό,τι κατάλαβα εκπροσωπούνταν μέσω του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας), του COSMOPOLIS, του AIR SEA SHOW, του WOOD WATER WILD Festival, του KAVALA NIGHT CITY RUN κ.ά. (θα το προτείνουμε για το νέο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής).

Ωστόσο, η «έκπληξη» ήρθε από την ειδική ημερίδα που αφορούσε τον Θρησκευτικό/ Προσκυνηματικό Τουρισμό και ονομαζόταν «Θρησκευτικός Τουρισμός: Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»! Η ημερίδα δυστυχώς δεν έγινε, είχα όμως την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους ειδικούς εισηγητές και να ανταλλάξω απόψεις για τη δυναμική του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ως μνημείου της UNESCO και για τη σημασία του Αποστόλου Παύλου στην τουριστική μας ταυτότητα λόγω Φιλίππων και Λυδίας. Πάντως, είναι λυπηρό να διοργανώνεται στην Αθήνα ημερίδα με τέτοιο περιεχόμενο και ο Δήμος μας, που εκπροσωπεί τον “ιερό τόπο του Αποστόλου Παύλου», να απουσιάζει…

ΕΔΩ λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: όλοι (Έλληνες και ξένοι) πρέπει να (ανα)γνωρίζουν ότι ο Δήμος Καβάλας είναι «ο ιερός τόπος του Αποστόλου Παύλου». Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ μπορεί να αναδειχθεί ΗΓΕΤΗΣ στον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα και να γίνει ο πλέον γνωστός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, αν αξιοποιήσει σωστά, με σωφροσύνη και σεβασμό, την ιστορία, το έργο και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου.

Είναι αυτό που λέμε συνεχώς στη διοίκηση του Δήμου: δώστε βάση στις κοντινές τουριστικές εκθέσεις, δώστε βάση στις κοντινές αγορές και αξιοποιήστε επιτέλους την εμβέλεια του Αποστόλου Παύλου τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όλα αυτά όμως θέλουν μελέτη, σχέδιο, στρατηγική και εξειδικευμένα στελέχη που να γνωρίζουν τη δουλειά της δικτύωσης, των Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων, του κλεισίματος συμφωνιών. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι στις αποστολές του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις πρέπει να συμμετέχουν κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων. Οι αιρετοί (και κυρίως όσοι και… όσες νομίζουν ότι γνωρίζουν) οφείλουν να περιοριστούν στις πολιτικές τους υποχρεώσεις…

ΥΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η 40η Διεθνής Έκθεση Φιλοξενίας HORECA στο Μιλάνο της Ιταλίας με παρουσιάσεις καινοτόμου εξοπλισμού και σύγχρονων λύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των τουριστικών επιχειρήσεων, που παρακολούθησε ομάδα από την BATIS το Σαββατοκύριακο.