Ο Μάκης Παπαδόπουλος επιμένει για το Κοινωνικό Παντοπωλείο: Πολιτική επιλογή της Διοίκησης η στήριξη λιγότερων δημοτών

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας ζητά τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την εκπόνηση μίας αυτοτελούς κοινωνικής πολιτικής από τον δήμο Καβάλας

Τρεις μέρες μετά την πρώτη του ανακοίνωση (διαβάστε την εδώ) σχετικά με τον αποκλεισμό δημοτών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ενώ έχει μεσολαβήσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατά την οποία υπήρξε απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, ο Μάκης Παπαδόπουλος επανέρχεται και με νέο δελτίο Τύπου καταγγέλλει «μαγείρεμα» στα εισοδηματικά κριτήρια με σκοπό να στηριχθούν από τον δήμο Καβάλας λιγότεροι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, μεταξύ άλλων, ζητά τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου -που σήμερα είναι στις 150.000 ευρώ- και την εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου για τη στήριξη των νοικοκυριών των Καβαλιωτών που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Μάκη Παπαδόπουλου.

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να σχεδιάσει μία αυτοτελή κοινωνική πολιτική για τους δημότες που έχουν ανάγκη…

Σε σχέση με την απάντηση της Αντιδημάρχου Διοικητικών υπηρεσιών κ. Φραντζεσκάκη για τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Εθνικό Κατώφλι Φτώχειας για το 2017 βρίσκεται στο ποσό των 4.500 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στο ποσό των 9.450 ευρώ για οικογένειες με 2 παιδιά. Για τις ίδιες περιπτώσεις, η διοίκηση του Δήμου ορίζει 2.400 ευρώ ανά άτομο και 4.200 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.
Οικογενειακή κατάσταση ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τ.Ε.Β.Α. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ 2017
Μεμονωμένο άτομο 4.500 3.000 2.400 €
Οικογένεια με 2 παιδιά 9.450 5.400 4.200 €

Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η διαφορά στα κριτήρια;

  • Με βάση την απόφαση της διοίκησης του Δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα απευθύνεται στις ίδιες κατηγορίες δημοτών στις οποίες απευθύνεται ήδη το πρόγραμμα του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο μάλιστα διαθέτει έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό.

Για ποιον λόγο; Δεν ενδιαφέρεται η Δημοτική Αρχή να διευρύνει την κοινωνική στήριξη σε Καβαλιώτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά τα εισοδήματά τους είναι πάνω από αυτά που ορίζει το ΤΕΒΑ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο; Δηλαδή μία πολύτεκνη οικογένεια με εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο θεωρείται “πλούσια” από τη Δήμαρχο Καβάλας και γι’ αυτό δεν θα έχει πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο;

  • Η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών ανέφερε στην απάντησή της ότι “θα ικανοποιούνται έκτακτες ανάγκες και περιπτώσεις και έξω από αυτά τα κριτήρια”.

Δηλαδή ο Δήμος θεωρεί όσους βρίσκονται πάνω από τα εισοδηματικά κριτήρια που ο ίδιος έβαλε ότι είναι “έκτακτες περιπτώσεις φτώχειας”; Και αν εμφανιστούν 200 “έκτακτες” περιπτώσεις με εισοδήματα πάνω από αυτά που έβαλε η διοίκηση του Δήμου και με αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης, τι θα γίνει; Ποιος και με ποια κριτήρια θα κάνει τη διαχείριση αυτών των “έκτακτων περιπτώσεων φτώχειας”;

Πάντως, εμείς γνωρίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, δεν εντάχθηκαν σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης, πήγαν στον Δήμο να ζητήσουν έκτακτη βοήθεια και τα στελέχη της διοίκησης δεν ασχολήθηκαν για να δώσουν λύση…

Μήπως τελικά τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια μπήκαν, επειδή ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι μόλις 150.000 ευρώ (την ώρα που ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του ΤΕΒΑ μόνο για την αγορά τροφίμων είναι 1.100.000 ευρώ περίπου);

Η Δημοτική Αρχή ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ να διαθέσει το ποσό αυτό σε λιγότερους, παρά να αυξήσει τον προϋπολογισμό και να στηρίξει περισσότερους.

Εμείς προτείνουμε:

  1. να γίνει καταγραφή των νοικοκυριών του Δήμου που βρίσκονται κάτω από το Εθνικό Κατώφλι Φτώχειας (αλήθεια, τι έγινε τελικά με εκείνη τη μελέτη για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού – αξιολόγησης – διαχείρισης κοινωνικών αναγκών του Δήμου; Υπάρχει;)
  2. να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου με εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων από λειτουργίες ή δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου
  3. να επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε κατηγορίες δημοτών τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται μεταξύ των ορίων του ΤΕΒΑ και του Εθνικού Κατωφλιού Φτώχειας.

Όλα δείχνουν ότι, εδώ και 3 χρόνια, η Δήμαρχος, τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου και οι συνεργάτες τους ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ και ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ…».