Δημοτική Αγορά Καβάλας: Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους «προδομένους ήρωες» των ψαράδικων

Τα απλήρωτα ενοίκια, το σπάσιμο του δακτυλίου, η ερήμωση της αγοράς πριν «το μεγάλο ξεπούλημα» και οι βολές προς τη διοίκηση του δήμου Καβάλας-Αποκαλύψεις και καταγγελίες από τα πάλαι ποτέ «ζωντανά» υπόγεια της Δημοτικής Αγοράς

Ερημώνει μέρα με τη μέρα η Δημοτική Αγορά της Καβάλας και πρώτα από όλα το υπόγειο, εκεί που κάποτε χτυπούσε η καρδιά των ψαράδικων. Τους προηγούμενους μήνες έγινε μεγάλος ντόρος για το άνοιγμα του δακτυλίου που απαγόρευε να ανοίξουν καταστήματα πώλησης ψαριών γύρω από την Δημοτική Αγορά. Η εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ βρέθηκε στο υπόγειο της Αγοράς για να μιλήσει με τους επαγγελματίες για το πως βλέπουν την κατάσταση με τα καταστήματα που ανοίγουν γύρω από την Αγορά, τη στιγμή που στο υπόγειο κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η συζήτηση, όπως αναμενόταν άνοιξε και οι «ηρωικοί» 5-6 επαγγελματίες που παλεύουν ακόμη για το ψωμί τους, ξεχασμένοι στο υπόγειο, μίλησαν για τις ελπίδες τους που… πρόδωσε η Δημοτική Αρχή, για τα δεκάδες κλειστά μαγαζιά στην Αγορά, τα δυσβάσταχτα ενοίκια, αλλά και εκείνους που άφησαν ενοίκια χρόνων απλήρωτα, βγήκαν από το υπόγειο και σήμερα ο δήμος τούς χορήγησε άδεια για να ανοίξουν καταστήματα στην πόλη! Οι φωνές αυτών των ανθρώπων, στο άδειο από καταναλωτές υπόγειο, παλεύουν να φτάσουν μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο, προτού όπως λένε, ξεπουληθεί η Δημοτική Αγορά στους… μεγάλους.

«Αυτοί που θέλουν να φάνε καλό ψάρι έρχονται, αυτοί που ψάχνουν το φθηνό, φεύγουν…»

Όταν ρωτήσαμε τους επαγγελματίες αν συμφωνούν που άνοιξαν ψαράδικα έξω από την Δημοτική Αγορά, η καταστηματάρχης Ανδριανή Κοτζαμάνη μας λέει: «Τι να πούμε, έχουν ανοίξει ήδη δύο, ένα εδώ στην Καράνου και ένα στον Άη Νικόλα». Στη συνέχεια απαντώντας στο αν έχει πέσει η δουλειά στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς εξηγεί πως: «Κοίτα, εδώ ο καθένας έχει τους πελάτες του. Αυτοί που θέλουν να φάνε καλά ψάρια ξέρουν αυτό ή εκείνο το μαγαζί και πάλι εδώ έρχονται. Αυτοί που είναι στο ψάξιμο τιμών, 2 και 3 ευρώ, αυτοί θα φύγουν. Η κατανάλωση και ‘δω, είναι όπως σε όλη την αγορά, δεν υπάρχει μία πτώση; Έτσι είναι και εδώ, αλλά το παλεύουμε».

«Είμαστε 25 χρόνια εδώ και ο δήμος μάς… εκτίμησε και τα άνοιξε όλα να βγουν έξω»

Ωστόσο κανένας από τους επαγγελματίες δε μπορεί να κρύψει το παράπονό του λέγοντας πως επένδυσαν εδώ και κράτησαν τη Δημοτική Αγορά ζωντανή, αλλά ο δήμος δεν τους σεβάστηκε: «Εμείς είμαστε 25-26 χρόνια εδώ στο κατάστημα, από την αρχή της Δημοτικής Αγοράς! Γι’ αυτό μας εκτίμησαν πολύ και τα άνοιξαν όλα να βγουν έξω» μας λέει η κ. Ανδριανή,  ενώ σχολιάζοντας τα πολλά κλειστά καταστήματα στο υπόγειο και συγκρίνοντας την εικόνα σήμερα με το παρελθόν εξηγεί: «Εδώ παλιά ήμασταν 24-26 μαγαζιά και σήμερα μείναμε μόνο 6 και καμιά δεκαριά μείνανε πάνω». Ο Ανέστης Τσίρτσης, ψαράς με κατάστημα στο υπόγειο προσθέτει: «Αλλά δεν έρχεται κάποιος, αν ενδιαφερόταν κάποιος, αυτά θα ήταν νοικιασμένα, δε θα μένανε ανοίκιαστα. Δεν τους ενδιαφέρει όμως και ο λαός πληρώνει».

«Η δήμαρχος ήρθε για να την καταστρέψει τη Δημοτική Αγορά και θέλει να τη δώσει αλλού»

Οι δύο επαγγελματίες ωστόσο τονίζουν πως αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο αλλά σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι τελικά το ξεπούλημα της Αγοράς. Ο κ. Ανέστης παίρνει το λόγο και μας εξηγεί: «Δεν υπάρχει όμως καμία στήριξη από τη Δημαρχεία. Η δήμαρχος ήρθε για να την καταστρέψει τη Δημοτική Αγορά και θέλει να τη δώσει αλλού! Έρμαιο είναι η Δημοτική Αγορά». Την ίδια στιγμή οργισμένη η κ. Ανδριανή συμπληρώνει: «Έρχεται και μας ρωτάει ο κόσμος  “θα την πάρει ο Σκλαβενίτης την Αγορά;” Γιατί να την πάρει ο Σκλαβενίτης τη Δημοτική Αγορά; Αυτός την πλήρωσε για να την πάρει; Εμείς, εγώ, εσύ, ο πατέρας σου την πλήρωσε για να γίνει! Δε την πλήρωσε ούτε ο Σκλαβενίτης, ούτε ο Μαρινόπουλος! Αντί να κοιτάξουν πως να βοηθήσουν το κόσμο που είναι εδώ, δες πόσα μαγαζιά κλείσανε; Ποιος ενδιαφέρεται; Τα ψαράδικα κρατούσαν την αγορά».

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι, λέει, τουριστική περιοχή, άνοιξε όμως δίπλα στο Μασούτη ψαράδικο. Ποιος έδωσε την άδεια;»

Η κ. Ανδριανή παραπονιέται πως η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε υπ’ όψιν της τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς, όταν έδινε τις άδειες για τα νέα ψαράδικα: «Η προηγούμενη και η πιο προηγούμενη Αρχή μάς λέγανε “κάντε ψαράδικα στις γειτονιές ψηλά, να πάνε οι ηλικιωμένοι”. Αλλά όχι έξω από την Δημοτική Αγορά! Πρώτα θα ρωτάς εδώ τι γίνεται, εμείς τρέχαμε εδώ. Παλιά μας λέγανε υπάρχει δακτύλιος, δε μπορείς να ανοίξεις μαγαζί, ο Άγιος Νικόλαος είναι, λέει, τουριστική περιοχή κι άνοιξε δίπλα στον Μασούτη ψαράδικο, πως άνοιξε αυτό; Ποιος έδωσε την άδεια; Λένε ότι άλλαξε ο νόμος, εγώ ξέρω όμως ότι το τελικό ΟΚ το παίρνουν από τον δήμο για να ανοίξουν ψαράδικο. Άρα τι συνεπάγεται, ότι τα είχαν σχεδιασμένα να γίνει έτσι».

«Μας φέρανε εδώ κάτω, μας χαντάκωσαν, μας είπε ψέματα η δήμαρχος και ξαφνικά μία μέρα άνοιξαν το επάγγελμα»

Για υποσχέσεις, παχιά λόγια και εν τέλει παραπλάνηση των επαγγελματιών της Δημοτικής Αγοράς κάνει λόγο ο κ. Γιάννης, φανερά εκνευρισμένος από την στάση της Δημοτικής Αρχής λέγοντας: «Δε θα έπρεπε να γίνει αυτό με τα μαγαζιά γύρω εδώ. Όταν ανοίξαμε εδώ κάτω μας είχανε δώσει υποσχέσεις, ακούσαμε παχιά λόγια και από τους προηγούμενους και τους σημερινούς δημάρχους. Εδώ εμείς ανοίξαμε, βάλαμε τις περιουσίες μας εδώ πέρα, μας βόλευε και νοικιάσαμε και άλλο μαγαζί, ας μας έλεγαν εξ αρχής “κοιτάξτε το επάγγελμα θα γίνει ελεύθερο, κοιτάξτε να κάνετε τα κουμάντα σας”. Μας φέρανε εδώ κάτω, μας χαντάκωσαν και μας είπε και ψέματα η σημερινή Δημοτική Αρχή, η δήμαρχος, ότι δεν θα γίνει τίποτα και ξαφνικά μία μέρα άνοιξαν το επάγγελμα και μείναμε χαντακωμένοι. Ο κόσμος τώρα μοιράστηκε και εμείς προσπαθούμε με τιμές χαμηλές, με φρέσκο ψαράκι για να κρατήσουμε τον κόσμο. Θα έπρεπε εξ αρχής να μας είχαν προειδοποιήσει, να ξέραμε να κάνουμε και εμείς μαγαζιά έξω».

Τα υψηλά ενοίκια δεν επιτρέπουν το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στη Δημοτική Αγορά

Το έτερο μεγάλο ζήτημα για τους… ήρωες που παραμένουν στο υπόγειο είναι τα υψηλά ενοίκια που δε λένε να πέσουν, ασχέτως αν μπορούν οι επαγγελματίες να τα πληρώσουν ή όχι, δεδομένης της αναιμικής κίνησης που υπάρχει από τους καταναλωτές. «Έχει νοίκια και μάλιστα μεγάλα και 700 και 800 ευρώ έχει και 300, ανάλογα που είσαι. Απέναντι δύο μαγαζιά κοντά στα 2.000 ευρώ έχουν νοίκια. Ο καθένας παλεύει με το μαγαζί του να τα βγάλει», λέει η κ. Ανδριανή και ο κ. Ανέστης, προσθέτει: «Μπορούσε για παράδειγμα να μειώσει τα ενοίκια και να έρθει οποιοσδήποτε Καβαλιώτης εδώ και να ανοίξει ένα μαγαζί, να βάλει 100-150 ευρώ ενοίκιο να έρθει κάποιος. Όχι να φεύγουν τα παιδιά μας μακριά». Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης που είναι από την απέναντι πλευρά του υπογείου σημειώνει: «Τα νοίκια μας είναι πολύ υψηλά, με αυτά τα ενοίκια που έχουμε εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να βρούμε πολύ φθηνότερα καταστήματα έξω. Εδώ κάτω έχει πάρα πολύ ακριβά νοίκια, ειδικά τα μπροστινά μαγαζιά, τα πίσω όχι τόσο».

«Χρωστούσε ο ένας 10 χρόνια, ο άλλος 20 χρόνια, τα  “καρφώσανε” και τώρα ανοίξανε με το ίδιο όνομα έξω στην Καβάλα μαγαζιά»

Η οργή των επαγγελματιών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μεγαλώνει όταν τους ρωτάμε για τα κλειστά καταστήματα μέσα στο υπόγειο και αυτά που ξεφυτρώνουν γύρω από την Δημοτική Αγορά. Κάνουν λόγο για επαγγελματίες που χρωστούν 10 και 20 χρόνια ενοίκια στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αλλά τους δόθηκε άδεια να ανοίξουν νέα καταστήματα. «Ξέρουν πολύ καλά αυτοί, εμείς οι 5-6 που μείναμε εδώ, αν πληρώνουμε νοίκι! Αυτοί που ανοίξανε ήταν αυτοί που χρωστούσαν 5 και 10 χρόνια ενοίκιο και όμως αυτούς τους έδωσε άδεια να κάνουν μαγαζιά! Τα συμπεράσματα είναι πλέον δικά σου» λέει οργισμένα η κ. Ανδριανή και ο κ. Ανέστης συμπληρώνει: «Αν ήταν της Τσανάκα ή της Ιωσηφίδου τα μαγαζιά, δε θα τα παίρνανε τα ενοίκια; Θα τα χάριζαν;». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιάννης που ξεσπά: «Τα πίσω, τα περισσότερα κλείσανε όμως. Γιατί φεύγουν οι επαγγελματίες ρωτάς… Να σου πω ειλικρινά; Γιατί χρωστούσε ο ένας 10 χρόνια, ο άλλος 20 χρόνια ενοίκια και άμα θες γράψτο αυτό και να σου πω και το όνομά μου! Χρωστούσαν στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ο ένας 10, ο άλλος 20 χρόνια, τα  “καρφώσανε” και τώρα ανοίξανε με το ίδιο όνομα έξω στην Καβάλα μαγαζιά! Ο ένας στον Άγιο Νικόλαο και ο άλλος έξω από την Δημοτική Αγορά! Αυτοί είναι οι νόμοι μας!».