Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: Προτάσεις Μάκη Παπαδόπουλου για την ανακύκλωση

Άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα προτείνει ο Τόπος της Ζωής μας για να μη «φάει στο κεφάλι» πρόστιμα ο δήμος Καβάλας

Οδήμος Καβάλας δεν έχει ενημερώσει αλλά ούτε και έχει εκπαιδεύσει σωστά τους δημότες -πολίτες και επιχειρήσεις- σχετικά με την ανακύκλωση γι’ αυτό και η συμμετοχή τους «κινείται» σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως επισημαίνει ο Μάκης Παπαδόπουλος ο οποίος ζητά από τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει εάν έχει συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με το θέμα.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, πέρα από τις διαπιστώσεις που κάνει σε ανακοίνωσή του, καταθέτει και τρεις προτάσεις για το πώς οι «επιδόσεις» του δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης να αυξηθούν θεαματικά από τη μία και πώς, από την άλλη, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πρόστιμα που… έρχονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

Η αποτελεσματική ανακύκλωση θέλει απλά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα

«Οι επιδόσεις του Δήμου Καβάλας στην ανακύκλωση είναι χαμηλές, γιατί ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ η διοίκηση του Δήμου δεν έχει εφαρμόσει μερικά απλά μέτρα που θα άλλαζαν την εξέλιξή της:

-1). Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να κάνουν σωστή ανακύκλωση – ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι πολλοί πολίτες δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και συνεχίζουν να πετούν στους κάδους ανακύκλωσης δεμένες σακούλες που δεν είναι ανακυκλώσιμες και που περιέχουν βρώμικα ανακυκλώσιμα απορρίμματα τα οποία αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα (και κυρίως το χαρτί, το οποίο όταν θα φτάσει στο Κέντρο Διαλογής θα είναι κοινό σκουπίδι). Όλα αυτά δυσκολεύουν τη διαδικασία ανακύκλωσης και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη χωματερή (ΧΥΤΑ).

-2). Χρειαζόμαστε κάδους ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά και κοντά σε σημεία συγκέντρωσης επιχειρήσεων

 Υπάρχουν ακόμη γειτονιές που δεν έχουν κανένα κάδο ανακύκλωσης, όπως υπάρχουν σημεία στην πόλη όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, καφετέριες και μπαράκια και δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι ανακύκλωσης. Και πραγματικά, αν η Δημοτική Αρχή θέλει να εκτινάξει το ποσοστό ανακύκλωσης από το 6% στο 56%, δεν έχει παρά να κάνει “συμμάχους” της τις επιχειρήσεις, να αυξήσει τους κάδους κοντά σε σημεία όπου λειτουργούν (κυρίως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος) και να τις καθοδηγήσει, ώστε να κάνουν σωστή και συνεχή ανακύκλωση.

-3). Χρειαζόμαστε ενημερωτικές δράσεις αποτελεσματικές και όχι “διακοσμητικές”

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΙΑΑΜΑΘ πριν από λίγες ημέρες για την προώθηση της ανακύκλωσης σε τουριστικές περιοχές, δυστυχώς συμμετείχαν ελάχιστες τουριστικές επιχειρήσεις και η συζήτηση δεν ήταν τόσο διαφωτιστική, καθώς τα περισσότερα μέτρα που συζητήθηκαν δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη διαφορετική συμπεριφορά των τουριστών (αλλιώς συμπεριφέρονται οι Δυτικοευρωπαίοι αλλιώς οι Ανατολικοευρωπαίοι). Είναι προφανές ότι η διοίκηση του Δήμου δεν έδειξε ενδιαφέρον ώστε μία τέτοια εκδήλωση να έχει σημαντική απήχηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Πάντως, δεν αποδεχόμαστε την άποψη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Τσουρουκίδη ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν μόνο με πρόστιμα, κυρίως γιατί ο Δήμος δεν έχει κάνει την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση στο πώς πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση, τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρηματίες. Ακόμη και στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που αφορούσε την ανακύκλωση, δεν υπήρχαν ειδικοί μικροί κάδοι ανακύκλωσης για να πετάνε οι συμμετέχοντες τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια, υπήρχε μόνο μία πλαστική μη-ανακυκλώσιμη σακούλα όπου έμπαιναν όλα τα σκουπίδια μαζί! Αυτό και μόνο δείχνει πόσο η διοίκηση του Δήμου “εκτιμά” την ανακύκλωση και “σκοτώνεται” να την προωθήσει…

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. να αυξηθεί ο αριθμός των κάδων ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά και οικισμό του Δήμου
  2. να ενισχυθεί η ενημέρωση και η εκπαίδευση πολιτών και επιχειρήσεων ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΟΜΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΠΟΡΤΑ – ΠΟΡΤΑ, ΦΥΛΛΑΔΙΟ – ΦΥΛΛΑΔΙΟ, με την κινητοποίηση εθελοντών, συλλόγων, σχολείων και φυσικά αιρετών στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Μέχρι τώρα οι εκδηλώσεις που γίνονται είναι για τις εντυπώσεις
  3. να σχεδιάσει η διοίκηση του Δήμου (μετά από σκέψη και μελέτη) συγκεκριμένα μέτρα επιβράβευσης πολιτών και επιχειρήσεων και να μην περιμένει πότε το Κράτος να θεσπίσει εκπτώσεις ή κίνητρα.

Όση ευθύνη και να έχει το Κράτος, που έχει, δεν μπορεί η διοίκηση του Δήμου να βολεύεται στους αργούς ρυθμούς των άλλων.

Έχει ή δεν έχει τη δική της πολιτική στη διαχείριση των σκουπιδιών;

Πρέπει ή δεν πρέπει να προετοιμάσει κατάλληλα τους πολίτες για να συμβάλουν με τον σωστό τρόπο στην ανακύκλωση;

Να μην ξεχνά η Δήμαρχος Καβάλας ότι ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ “ΤΡΩΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ” Ο ΔΗΜΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ…