Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στο πλευρό των καθαριστριών των σχολικών μονάδων

Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι το γάλα το οποίο διεκδικούν θα το δωρίσουν είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε στους μαθητές των σχολείων-Ο δήμος Καβάλας «βγάζει» πρώτος πανελλαδικά απόφαση για τις καθαρίστριες

Μήνυμα αλληλεγγύης με τη μορφή ομόφωνης απόφασης έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στις καθαρίστριες και στους καθαριστές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι διεκδικούν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ανάλογα μέσα προστασίας, όπως είναι η χορήγηση γάλατος.

Οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017, τόνισαν ότι οι περίπου 90 καθαρίστριες και καθαριστές των σχολικών μονάδων του δήμου Καβάλας δεν επαιτούν, αλλά θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους αυτά που δικαιούνται, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν το γάλα που διεκδικούν, στο πλαίσιο παροχής προστατευτικού μέσου για την ανθυγιεινή εργασία, είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε στους μαθητές των σχολείων.

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι υπεύθυνος για την απόδοση του επιδόματος είναι αποκλειστικά το αρμόδιο υπουργείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα στηρίξει του εργαζόμενους, όπως έκανε και μέχρι τώρα.

«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συνέπειες των πολιτικών που άσκησαν μέχρι τώρα και συνεχίζουν να ασκούν οι κυβερνήσεις, ενώ και ο δήμος Καβάλας δεν πιέζει όσο πρέπει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Μάκης Μακρογιάννης, προκαλώντας την αντίδραση της κ. Τσανάκα η οποία απάντησε ότι «δεν γνωρίζετε τι έχω κάνει εγώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας να ζητήσει σχετικό ψήφισμα και από την ΠΕΔ, ενώ ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς τόνισε ότι η φύση της κάθε δουλειάς υποδεικνύει αν είναι ανθυγιεινή ή όχι.

«Οι εργαζόμενοι να είναι με συνεχή και σταθερή εργασία» ζήτησε ο Άρης Βέρρος από τη Συμπαράταξη Πολιτών, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους, ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο ίδιο κλίμα, δήλωσε ότι «Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εργαζομένων. Πρέπει να είναι αντρίκια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, πέρα από το ψήφισμα που είναι “να είχαμε να λέγαμε”» με την κ. Τσανάκα να αντιδράει, απαντώντας ότι ήδη η διοίκηση του δήμου είχε αλλάξει το ψήφισμα σε απόφαση, πριν τοποθετηθεί ο κ. Ποτόλιας.