Δήμος Καβάλας: Υπερατλαντικές… γέφυρες συνεργασίας με αφορμή τον καπνό

Υπεγράφη μέσω τηλεδιάσκεψης το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Καβάλας και της πόλης του Durham των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής-Οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας κάνουν λόγο για μια αδελφοποίηση με πολλαπλά οφέλη

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, υπεγράφη μέσω τηλεδιάσκεψης Σύμφωνο Συνεργασίας για την εδραίωση σχέσεων αδελφών πόλεων μεταξύ του δήμου Καβάλας και της πόλης του Durham, της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.  Στέφανοςη δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μαντέκας, παράγοντες που συνέβαλαν για να γίνει η αδελφοποίηση , Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Όπως τόνισαν τα συμβαλλόμενα μέρη του Συμφώνου και από τις δυο… πλευρές του Ατλαντικού, η συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Durham N.C. και στον δήμο Καβάλας, θα στηριχθεί στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας να προωθηθεί η ενίσχυση της οικονομίας, η ανταλλαγή πληροφοριών και η κοινωνική συνεργασία. Οι δυο πόλεις θα καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου, με βάση τις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η αφορμή και οι κοινοί… δεσμοί

Η πόλη του Durham είναι η έδρα της American Τobacco Company, η οποία επί σειρά ετών δραστηριοποιούνταν στην Καβάλα. Είναι επίσης η έδρα του DUKE University, ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ιδέα της αδελφοποίησης γεννήθηκε από επίσκεψη της κ. Betty Tilley Seddon, που συνοδευόταν από την Καβαλιώτισσα κ. Έφη Ανανιάδου στο Μουσείο Καπνού. Η κ. Betty Tilley Seddon είναι κόρη του κ. Tilley, τελευταίου Διευθυντού της Gαry Tobacco Company στην Καβάλα και διατηρεί δεσμούς με την πόλη μας.

Το Νοέμβριο του 2016 επισκέφθηκε τη δήμαρχο Καβάλας ο κ. Brady Surles, Γενικός Διευθυντής  του Οργανισμού Αδελφοποιημένων Πόλεων του Δήμου του Durham. O κ. Βrady Surles παρέδωσε στην δήμαρχο επιστολή του δημάρχου του Durham, στην οποία εξέφραζε  την επιθυμία για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων που είχαν και έχουν άμεση σχέση με τον καπνό. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το Durham έχει επίσης Μουσείο Καπνού.

Η συνεργασία που ξεκινάει μέσω της αδελφοποίησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Καβάλα και θα αποτελέσει τη γέφυρά της με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.