Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Καβάλας: Στο… μενού η «Γαστρονομική Ταυτότητα» και η ανακοίνωση του Μάκη Παπαδόπουλου περί «απαξίωσης»

Τι είναι το Σχέδιο της «Γαστρονομικής Ταυτότητας» και πώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και των επαγγελματιών Τουρισμού-Βολές από τον Τόπο της Ζωής μας για την ώρα που έφτασε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής στα μέλη της Επιτροπής

Μυνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2017 η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Καβάλας κατά την οποία η πρόεδρός της Αναστασία Ιωσηφίδου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του δήμου Καβάλας για το 2018, καθώς και για το σχέδιο «Γαστρονομική ταυτότητα Καβάλας».

Ανοδική πορεία στα ποσοστά του τουριστικού ρεύματος στον Νομό Καβάλας

Αναφερόμενη στην τουριστική προβολή της Καβάλας η κ. Ιωσηφίδου είπε ότι «αυτή η χρονιά που τελειώνει σε λίγο ήταν ορόσημο για τον τουρισμό στην πόλη μας η  οποία παρουσίασε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 12% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ξενοδόχοι. Δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που έγιναν , την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ θα δοθεί έμφαση στην αύξηση των τουριστικών κλινών και ο αριθμός τους θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων που έκαναν οι σπουδαστές του ΤΕΙ πάνω στο αντικείμενο του τουρισμού».

Πολλές προσδοκίες από τη «Γαστρονομική Ταυτότητα» της Καβάλας

Σε ό,τι αφορά τη «Γαστρονομική Ταυτότητα» της Καβάλας και το σχέδιό της, η κ. Ιωσηφίδου τόνισε ότι μέσω του δήμου έχουν έρθει σε επαφή όλοι οι ξενοδόχοι και καταστηματάρχες υγειονομικών καταστημάτων και δη εστιατορίων με σκοπό να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο ώστε να αναδειχτούν τα τοπικό προϊόντα του Νομού και γενικότερα της περιοχής μας.

Παράλληλα, άρχισε μια συνεργασία με τον γνωστό σεφ Φωτιάδη, κάτοχο πολλών «χρυσών σκούφων» ο οποίος σε ένα έντυπο που θα δημιουργηθεί, θα παρουσιάζει συνταγές της Καβάλας που θα συνδέονται και με έναν αρχαίο μύθο. Το έντυπο αυτό θα διανεμηθεί στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια.

Μάλιστα, στις 16 Δεκέμβρη 2017 ο κ. Φωτιάδης θα βρίσκεται στην Καβάλα όπου θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Στρατιωτικής Λέσχης για να μαγειρέψει και να παρουσιάσει καβαλιώτικο πιάτα στο πλαίσιο της πρώτης προβολής του σχεδίου της Γαστρονομικής Ταυτότητας της πόλης, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά από τον ίδιο θα παρουσιαστούν σεμινάρια μαγειρικής με σχολή μαγείρων της Καβάλας και οι συνταγές που θα δημιουργηθούν θα προστεθούν και αυτές στο έντυπο μαγειρικής που θα ετοιμαστεί και θα παρουσιάζεται στο κατάλογο των φαγητών που θα προσφέρει κάθε καβαλιώτικο εστιατόριο.

Μάκης Παπαδόπουλος: Πάλι απαξιώνει την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής η κυρία Ιωσηφίδου…

Δριμεία κριτική προς την κ. Ιωσηφίδου άσκησε με ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας και ο επικεφαλής της Μάκης Παπαδόπουλος, με αφορμή το κείμενο του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής και την ώρα που έφτασε στα μέλη της Επιτροπής, με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για «απαξίωση της Επιτροπής» από την πρόεδρό της.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης.

Το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Δήμου και αφορά το πού και το πώς θα προβάλλουμε τουριστικά την Καβάλα.

Κάθε χρόνο, περιμένουμε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής να έρθει από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την καθιερωμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, στην οποία συμμετέχουμε. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση γίνεται προς το τέλος της χρονιάς ειδικά για την έγκριση του Σχεδίου.

Κάθε χρόνο το κείμενο του Σχεδίου καταφτάνει 1 μέρα πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Φέτος η κυρία Ιωσηφίδου είπε να… πρωτοτυπήσει και έστειλε το σχετικό κείμενο μόλις… 5 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας το πλέον ελάχιστο περιθώριο για να το αξιολογήσουμε και να το επεξεργαστούμε. ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Αυτή η διαδικασία λήψης απόφασης για ένα θέμα που αφορά τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις δεν είναι σοβαρή. Αποτελεί προσβολή προς τα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία μάλιστα αποτελείται κυρίως από επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς. Είναι δυνατόν να συζητιέται ένα τόσο σημαντικό εργαλείο κάτω από αυτές τις συνθήκες; Τι θέλει επιτέλους η κυρία Ιωσηφίδου;

Θέλει ή δεν θέλει να υπάρχει μία σωστή και ουσιαστική συζήτηση στα θέματα της τουριστικής προβολής του Δήμου μας;

Θέλει ή δεν θέλει να ακούει τα μέλη της Επιτροπής, τις απόψεις τους, την κριτική τους και τις προτάσεις τους;

Πριν από ενάμιση μήνα, η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τα μέλη να παραδώσουν τις προτάσεις τους για το Σχέδιο. Η παράταξή μας έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως φανταζόμαστε έπραξαν και άλλα μέλη της Επιτροπής. Ενσωματώθηκαν οι προτάσεις των μελών και με ποιον τρόπο; Και αν δεν ενσωματώθηκαν, για ποιον λόγο;

Μήπως τελικά το κάνει επίτηδες και στέλνει την τελευταία στιγμή την εισήγηση, ώστε σκόπιμα να αποφύγει μία συζήτηση ουσίας;

Αν η κυρία Ιωσηφίδου αισθάνεται ανασφάλεια όταν πρέπει να συμμετέχει σε μία τέτοια συζήτηση, με στοιχεία και επιχειρήματα, αυτό είναι δικό της θέμα.

Ο τουρισμός όμως δεν μπορεί να περιμένει. Χρειάζεται τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν.