Μάκης Παπαδόπουλος: Ο δήμος Καβάλας πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για το Ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας καλεί τη διοίκηση Τσανάκα να προβεί άμεσα σε παρεμβάσεις για να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα-Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Να δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που ταλανίζουν το Ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας καλεί τη διοίκηση Τσανάκα ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, η παράταξη καλεί τη δήμαρχο Καβάλας να προβεί άμεσα σε μια σειρά από ενέργειες, ξεκινώντας από τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης που θα δώσει «σανίδα σωτηρίας» στις οικογένειες των ωφελούμενων του Ιδρύματος, αλλά και να αναλάβει ο δήμος την κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης των ωφελούμενων του Ιδρύματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να δημιουργηθεί η νέα δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τόπου της Ζωής μας για την Αγία Μαρίνα.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, η Δήμαρχος Καβάλας δεν έχει δείξει την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να βρεθεί μία αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για τους συμπολίτες μας που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Αδιαφόρησε ακόμη και για το απλό αίτημα του Ιδρύματος να αποκτήσει ένα εκθετήριο στην κεντρική πλατεία, που θα μπορούσε να δημιουργεί κάποια έσοδα για να καλύπτει άμεσες ανάγκες του.

Τα προβλήματα του Ιδρύματος είναι πράγματι περίπλοκα και απαιτούν κυρίως τη ρύθμιση των οφειλών του μέσω νομοθετικής παρέμβασης. Είναι όμως αυτή μία οριστική και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει το μέλλον των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος; Ή μήπως είναι μία προσωρινή λύση που θα μεταθέσει τα προβλήματα; Πληροφορούμαστε ότι η κατάσταση στο αντίστοιχο Σικιαρίδειο Ίδρυμα των Αθηνών, το οποίο υποτίθεται ότι ωφελήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση που υπήρξε για τις οφειλές του, δεν έχει βελτιωθεί και τα προβλήματα συνεχίζονται. Αυτό δεν μας κάνει αισιόδοξους.

Εμείς θεωρούμε ότι, ανεξάρτητα από τις παρεμβάσεις που πρέπει να συνεχιστούν σε επίπεδο Υπουργείου για τη ρύθμιση των οφειλών του Ιδρύματος, πρέπει ο Δήμος «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης που θα δώσει «σανίδα σωτηρίας» στις οικογένειες των ωφελούμενων του Ιδρύματος μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας.

Καλούμε λοιπόν την κυρία Δήμητρα Τσανάκα να υλοποιήσει ΤΩΡΑ τη δέσμευσή της για τη δημιουργία νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ, ώστε να μπορέσει η δομή να λειτουργήσει από του χρόνου. Υποτίθεται ότι εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση του Δήμου έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις πρακτικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος και υποτίθεται ότι είναι έτοιμη να το φέρει σε πέρας.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι πρόκειται να διακοπούν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούσαν τις οικογένειες και μετέφεραν καθημερινά τους ωφελούμενους στο Ίδρυμα, επειδή εξαντλήθηκε η ιδιωτική χορηγία που κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης.

Προτείνουμε να αναλάβει ο Δήμος (ή νομικό του πρόσωπο) να καλύψει τη δαπάνη μετακίνησης των ωφελούμενων του Ιδρύματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να δημιουργηθεί η νέα δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Το μηνιαίο κόστος των μετακινήσεων είναι μικρό σε σχέση με το όφελος που θα έχουν οι οικογένειες που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους τομείς δράσης που θα πρέπει να ακολουθεί τις πιο σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις σε επίπεδο δομών και λειτουργιών. Απώτερος σκοπός της πρέπει να είναι η προώθηση της αυτονομίας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της κοινωνικής βελτίωσης και ένταξης των ατόμων με νοητική υστέρηση.