Κωστής Σιμιτσής για διοίκηση Τσανάκα: Αισθάνονται ότι είναι… παντοτινοί

Τι είπε ο τέως δήμαρχος Καβάλας για τα έργα που «κοιμούνται» στα συρτάρια και η πρόταση στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ-Οι ατάκες για τη δήμαρχο «η οποία λειτουργεί όπως το αφεντικό στο μαγαζί του: αποφασίζει, μονοπωλεί, πολυλογεί»

Απάντηση στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, όσον αφορά τα έργα που έγιναν στα 2,5 χρόνια διοίκησης (διαβάστε τη συνέντευξη-απολογισμό της δημάρχου εδώ) έδωσε ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ανοιχτή Πόλη Κωστής Σιμιτσής κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε από το ξενοδοχείο GALAXY το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, παρουσία του τέως αντιδημάρχου Θόδωρου Μουριάδη και του τέως προέδρου της ΔΕΥΑΚ Χρήστου Τσοχαταρίδη.

«Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο πως αντιλαμβάνονται η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της τη σχέση τους με τον δήμο. Δεν αισθάνονται προσωρινοί, αλλά νομίζουν πως είναι παντοτινοί. Δεν ήρθαν ως υπηρέτες, αλλά ως ιδιοκτήτες. Δεν υπόκεινται στον έλεγχο και την κρίση των θεσμών (Δημοτικό Συμβούλιο, ΜΜΕ, φορείς). Από την ιστορία με τα κουλουράκια, μέχρι τη βασιλόπιτα των ΚΑΠΗ και των δημοτικών υπαλλήλων, όπου δεν κληθήκαμε, η δήμαρχος λειτουργεί όπως το αφεντικό στο μαγαζί του: αποφασίζει, μονοπωλεί, πολυλογεί. Η κ. Τσανάκα, στη συνέντευξη που έδωσε, περήφανη και περιχαρής έκανε τον απολογισμό των έργων της -τριετίας της λέμε εμείς, της διετίας όπως είπε η ίδια- αφού ο πρώτος χρόνος της ήταν μηδενικός. Καμαρώνει για τον μεγάλο αριθμό τους. Καταλαβαίνει βέβαια και η ίδια ότι τα έργα αυτά είναι πολύ λίγα, γι’ αυτό βάζει στο καλάθι της και τα πιο μικρά, τα τυποποιημένα και πανεύκολα. Βάζει όμως και όσα συνεχίζονται από τη δική μας εποχή είτε επειδή ολοκληρώθηκαν στη δική της θητεία είτε επειδή εντάχθηκαν σε νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, ίσως για να καυχιέται τώρα πως είναι δικά της», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

«Τα εμβληματικά έργα που ξεκινήσαμε, θα τελειώσουν πολύ μετά τις επόμενες εκλογές»

Ο κ. Σιμιτσής είπε πως η δήμαρχος καμαρώνει αδίκως για τον αριθμό των έργων που έκανε. «Η δήμαρχος φρόντισε να απενταχθούν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έργα δικά μας για να καυχιέται τώρα πως είναι δικά της. Δείτε την ανακαίνιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Ιωάννη που είχε ανάδοχο, την ανάπλαση του οικοπέδου Κρέη στις Καμάρες που επίσης είχε ανάδοχο, την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη που είχε ολοκληρωμένη μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση και το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και την ανακαίνιση του 21ου Δημοτικού Σχολείου που είχε ολοκληρωμένη μελέτη, επίσης από την προηγούμενη διοίκηση.

»Από την άλλη, η διοίκηση διαπιστώνει πως τα έργα αυτά δεν φτάνουν για να της προσδώσουν πολιτικά οφέλη. Είναι λίγα και αργούν. Με τους ράθυμους ρυθμούς που προχωρά η σημερινή διοίκηση του δήμου τα εμβληματικά έργα που εμείς ξεκινήσαμε, θα τελειώσουν πολύ μετά τις επόμενες εκλογές. Και βεβαίως η διοίκηση δεν έχει προτείνει ούτε ένα δικό της σοβαρό έργο που θα αλλάζει τη δυναμική της πόλης, θα δίνει δουλειά σε Καβαλιώτες, θα ομορφαίνει την πόλη μας. Αντίθετα, κηρύσσει άτακτη υποχώρηση, την οποία μεταμφιέζει και την αποκαλεί “στροφή προς την καθημερινότητα”. Εμείς λέμε πως είναι άτολμο πέρασμα κάτω από τον πήχη των προσδοκιών των Καβαλιωτών».

Για όλα αυτά ο τέως δήμαρχος έδωσε τα εξής παραδείγματα:

Μεγάλη Λέσχη: «Είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορείς να ξεπεράσεις τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Η μελέτη ξεκίνησε το 2009 με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και της κ. Σουζάνας Νικολαΐδου, αρχιτεκτόνισσας, εξωτερικής συνεργάτιδας που προσλήφθηκε για τον σκοπό αυτό. Ολοκληρώθηκε το 2012. Εντάχθηκε αμέσως στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας και ξεκίνησαν οι εργασίες το 2013, παρά τις ενστάσεις των εργολάβων. Αυτές είναι οι μελέτες των έργων μας! Έχουν να παρουσιάσουν κάτι αντίστοιχο οι σημερινοί;», ανέφερε σχετικά ο τέως δήμαρχος.

ΔΕΥΑΚ: «Μαζί με τα δυο έργα που τώρα ολοκληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση από την σημερινή διοίκηση, την περίοδο 2010-2014 κατασκευάσαμε 192 χιλιόμετρα νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Παραδώσαμε στη σημερινή διοίκηση διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες πολύ προχωρημένες. Ανάπλαση κέντρου Νέας Καρβάλης, ανάπλαση Φάρου Παναγίας και επέκταση αυλής του 7ου δημοτικού σχολείου, ανάπλαση οδού Κουντουριώτη-πλατείας Νικοτσάρα. Όλες “κοιμούνται” στα συρτάρια της κ. Τσανάκα. Εντάξαμε στο Πράσινο Ταμείο την απαλλοτρίωση του Παγοποιείου. Αγνοείται η τύχη της απαλλοτρίωσης, με κίνδυνο να ακυρωθεί η διαδικασία από τους ιδιοκτήτες. Διεκδικήσαμε το λιμανάκι των και οριοθετήσαμε την ιδιοκτησία του δήμου γύρω από το κτήριο των Σφαγείων. Στη συνέντευξή της η δήμαρχος ανέφερε πως θα γίνει χώρος συγκέντρωσης βιοαποδομίσιμων. Είναι δυνατόν;».

«Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να αγοράσει και να συντηρήσει μικρά διατηρητέα κτίσματα»

Τέλος, ο κ Σιμιτσής έκανε μια πρόταση τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Καβάλας, υπογραμμίζοντας: «Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία της σημερινής δημοτικής αρχής να χαράξει ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, την καλούμε να αλλάξει πολιτική. Να απαρνηθεί τις ευκολίες και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις,όπως για νέο κλειστό γήπεδο χιλιάδων θέσεων στο Περιγιάλι. Να συζητήσει με την κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς μήπως βρει τη συλλογική στόχευση που της λείπει. Η πρότασή μας για το μεγάλο ταμειακό πλεόνασμα της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν είναι ένα ακόμη μεγάλο γήπεδο που δεν θα φέρνει έσοδα, αλλά μονάχα θα δημιουργεί υπέρογκα έξοδα για τον δήμο. Η πρότασή μας είναι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αγορά την ανακαίνιση-συντήρηση μικρών διατηρητέων κτηρίων στο κέντρο της πόλης και στις παραδοσιακές γειτονιές. Αυτά τα μικρά σπίτια ή διαμερίσματα να τα μετατρέψει σε φθηνούς παραδοσιακούς ξενώνες και να αναθέσει τη διαχείρισή τους έναντι μικρού ανταλλάγματος σε νέους που έχουν σπουδάσει ή έχουν δουλέψει στον τουριστικό τομέα. Η αγορά ενός μικρού οροφοδιαμερίσματος στον Άγιο Νικόλαο δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Η ανακαίνιση υπολογίζεται σε άλλες 10.000 ευρώ. Με 200.000 ευρώ μπορεί να αγοραστούν και να ανακαινιστούν δέκα σπίτια με όφελος την ανάπλαση του κέντρου, τη δουλειά που θα δοθεί στους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου και τη δουλειά σε δέκα νέους που γίνονται έτσι επιχειρηματίες».