Αναστασία Ιωσηφίδου: Ανεδαφικές οι προτάσεις Σιμιτσή για τη λειτουργία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και δημιουργίας εντυπώσεων από τον τέως δήμαρχο Καβάλας κάνει λόγο η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης-Τι απαντά στον κ. Σιμιτσή και στις δηλώσεις του περί καθυστερήσεων στα έργα

Απάντηση στις προτάσεις του τέως δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή για τη λειτουργία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δίνει η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας Αναστασία Ιωσηφίδου, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστα και τα όσα ανέφερε ο κ. Σιμιτσής για τα «περί καθυστερήσεων της σημερινής διοίκησης στα εμβληματικά έργα του δήμου, όπως το λιμανάκι των Σφαγείων» (διαβάστε τις δηλώσεις Σιμιτσή εδώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Αποτελεί ευχάριστη αναμφίβολα εξέλιξη το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Καβάλας έστω και αργά, «ξύπνησε» από τον λήθαργο των διοικητικών της χρόνων και έστω διανύοντας τα «άγουρα» χρόνια της αντιπολιτευτικής της περιόδου, αναγνωρίζει επιτέλους την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας.

Χαιρετίζω μάλιστα την από μέρους της έμμεση, έστω και καθυστερημένη, αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που επιτελεί η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής μας ανάπτυξης. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω όμως αρνητικά το γεγονός ότι στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος αυτού και προς χάριν της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο, καταθέτει ανεδαφικές προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Εκτός και εάν παρά το γεγονός ότι η παράταξη του κ. Σιμιτσή έχει ασκήσει διοίκηση και επομένως είναι έμπειρη στα δημοτικά και διοικητικά θέματα, αγνοεί ότι η δημοτική επιχείρηση, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της, εκ του καταστατικού της και εκ του νόμου, δεν μπορεί να ασκεί δραστηριότητες με εμπορικό χαρακτήρα, παρά μόνο όσες ρητά αναφέρονται στον νόμο περί λειτουργίας δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων και αφορούν την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, των ιαματικών και πολιτιστικών πόρων, των θαλάσσιων περιηγήσεων κ.α.

Ειδικά, μάλιστα, για τη δημιουργία ξενώνων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, υπάρχει εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου που ρητά την απαγορεύει στις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα το επιτρέπει στις αντίστοιχες που έχουν την μορφή Α.Ε. Εάν η προηγούμενη διοίκηση επιθυμούσε έναν τέτοιο ρόλο για την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα έπρεπε να την είχε μετατρέψει σε Α.Ε. πριν ο «Καλλικράτης» αποκλείσει δια παντός το ενδεχόμενο αυτό. Αλλά «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» που λέει και ο λαός.

Τελειώνοντας, δε θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστα τα περί καθυστερήσεων της σημερινής διοίκησης στα εμβληματικά έργα του δήμου, όπως το λιμανάκι των Σφαγείων. Όταν η προηγούμενη διοίκηση από το 2008 που εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου έκανε 4 ολόκληρα χρόνια (μια θητεία δηλαδή) για να πληρώσει μόλις το 2012 το ποσό των 32.000 ευρώ για να προχωρήσει το θέμα της νομιμοποίησης του λιμενίσκου των Σφαγείων, είναι τουλάχιστον ντροπή να εγκαλεί τη διοίκηση του δήμου για ραθυμία.