Συμπαράταξη Πολιτών: Ο ΧΥΤΑ Καβάλας είναι μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί

Επίσκεψη των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και οι προτάσεις για να λυθούν τα προβλήματα «τα οποία είχαμε γνωστοποιήσει στην κοινωνία της Καβάλας από το 2010»

Τον χώρο του ΧΥΤΑ Καβάλας επισκέφτηκαν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 τα μέλη της δημοτικής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών με τη συμμετοχή του επικεφαλής Άρη Βέρρου και των δημοτικών συμβούλων Σωτήρη Σωτηριάδη και Νίκου Μουρτασάγα.

Ο ΧΥΤΑ Καβάλας, που βρίσκεται στην περιοχή Εσκή Καπού και είναι ιδιοκτησία του δήμου Καβάλας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, σε έκταση 15 στρεμμάτων, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία.

«Σήμερα, 20 χρόνια μετά, λειτουργεί σε έκταση 45 στρεμμάτων, με κατασκευαστικές ατέλειες στις υποδομές του, έχοντας ξεπεράσει τις αντοχές του και εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία του.

»Ειδικότερα, τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, ο όγκος των αστικών απορριμμάτων που δέχεται διπλασιάστηκε από τις 25 στις 50 χιλιάδες τόνους ετησίως. Αυτό οφείλεται στην υποχρέωση αποδοχής απορριμμάτων από τους δήμους Παγγαίου και Θάσου.

»Επίσης, η απόρριψη της λυματολάσπης από τους βιολογικούς του δήμου Καβάλας στον ΧΥΤΑ έχει ως αποτέλεσμα, από τη μία την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και από την άλλη τη μη ορθή διαχείριση απορριμμάτων εντός του χώρου.

»Σημαντικό ζήτημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού (χειριστές, εργάτες, φύλακες) που δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, αφού ο ίδιος αριθμός εργαζομένων προσπαθεί να καλύψει πολλαπλάσιες ανάγκες. Επιπρόσθετα, απαράδεκτη θεωρείται η έλλειψη των βασικών υποδομών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων (WC, αποδυτήρια κτλ).

»Η Συμπαράταξη Πολιτών, από το 2010, έχει γνωστοποιήσει στην κοινωνία της Καβάλας το πρόβλημα του ΧΥΤΑ. Δυστυχώς, 7 χρόνια μετά, το πρόβλημα αντί να λύνεται, γιγαντώνεται».

»Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Ο ΧΥΤΑ Καβάλας είναι μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

Οι προτάσεις της παράταξης

  • Άμεση επέκταση του ΧΥΤΑ Καβάλας και (μέχρι την ολοκλήρωση του έργου) την αποκατάσταση των κατασκευαστικών ελλείψεων ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος
  • Διαχείριση της λυματολάσπης για την αποφυγή των όποιων επιπτώσεων στο περιβάλλον και στον χώρο του ΧΥΤΑ
  • Αύξηση του ποσοστού του ανακυκλώσιμου υλικού ώστε να επιτευχθεί μείωση της ποσότητας απορριμμάτων
  • Ορθή λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ
  • Παροχή μόνιμου προσωπικού (χειριστές, εργάτες, φύλακες), υλικών, μηχανημάτων και ό,τι άλλου απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών