Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Άκυρο» από τη δήμαρχο στη συζήτηση των θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης

Η Δήμητρα Τσανάκα επικαλέστηκε κούραση, καθώς μόλις είχε γυρίσει από Κομοτηνή όπου συμμετείχε σε απανωτές συνεδριάσεις της ΠΕΔ και της ΔΙΑΑΜΑΘ-Αντιδράσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Χωρίς να τεθούν θέματα προ ημερησίας διατάξεως, αλλά με πολλές διενέξεις μέχρι αυτό τελικά να συμφωνηθεί, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018.

Αρχικά η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ενημέρωσε το Σώμα ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύσταση του δήμου Καβάλας και για τον λόγο αυτό διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Η σημαντικότερη θα είναι η Πανελλαδική Έκθεση Ναυτικών Μουσείων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Παράλληλα με την έκθεση αυτή, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων με περιεχόμενο το οποίο θα αφορά τον δήμο Καβάλας, ονοματοδοσίες δρόμων και οδών, καθώς και απόδοση τιμής στον γηραιότερο εν ζωή δημοτικό σύμβουλο Καβάλας Νίκο Καϊρέτη.

Στη συνέχεια η δήμαρχος ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να συμφωνήσουν να μη γίνει συζήτηση για τα θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως για τον λόγο ότι μόλις είχε επιστρέψει από την Κομοτηνή, όπου συμμετείχε σε 3 συνεδριάσεις, δυο της ΠΕΔ και μια της ΔΙΑΑΜΑΘ και ήταν πολύ κουρασμένη.

Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς είπε, απευθυνόμενος στο προεδρείο: «Μονίμως ζητάτε να μη συζητάμε προ ημερησίας. Ή θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο ή θα λέμε ότι είναι κουρασμένη η δήμαρχος. Εάν είστε κουρασμένη βάλτε τον Καλανταρίδη στη θέση σας, έχετε κάνε κατάχρηση…».

Η δήμαρχος αντέδρασε στην τοποθέτηση του κ. Παππά, λέγοντας ότι θα μείνει μέχρι τα ξημερώματα αν χρειαστεί και στηλίτευσε τη στάση που επιδεικνύουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, «οι οποίοι αποχωρούν από τις συνεδριάσεις στα τελευταία θέματα και ουδέποτε  αποφεύχθηκε η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με υπαιτιότητα δική μου», όπως είπε η κ. Τσανάκα.

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος συμφώνησε να μη γίνει συζήτηση, υπό τον όρο ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους περισσότερος χρόνος.

Την ένστασή του εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Νίκος Μαυρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο διάστημα απαξιώνονται συστηματικά τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα και καλώ τον πρόεδρο να το παραδεχθεί με ένα ναι ή ένα όχι».

Η δήμαρχος είπε ότι «απόψε φάνηκε η ανθρωπιά σας» και επέμενε να αρχίσει η συζήτηση με τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, κάτι που δεν έγινε τελικά, με τους αρχηγούς των παρατάξεων να συμφωνούν σε αυτό και τον πρόεδρο να δεσμεύεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα δοθεί, αν χρειαστεί, περισσότερος χρόνος στους δημοτικούς συμβούλους να θέσουν στη διοίκηση θέματα που επιθυμούν. Τελικά η συνεδρίαση άρχισε με τη συζήτηση των έκτακτων θεμάτων.