Μετά το 2020 το «λίφτινγκ» της πλατείας Ελευθερίας-Στον «πάγο» το αίτημα των επαγγελματιών για παρεμβάσεις στην οδό Δοϊράνης

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης δηλώνει ότι είναι κατανοητά τα αιτήματα ομάδων πολιτών, αλλά η υλοποίηση γίνεται μόνο με σχεδιασμό και με από κοινού διαβουλεύσεις-Το όραμα για να φτάσει η πλατεία στη... θάλασσα

Την διαπλάτυνση και συντήρηση μεγάλου μέρους της οδού Δοϊράνης ζητούν από τον δήμο Καβάλας κάτοικοι και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δίχως όμως ακόμη να αποσπάσουν τη δέσμευση ότι το έργο θα υλοποιηθεί. Για το θέμα μίλησε ο αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης, όπως και για την ανάθεση από τον δήμο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων μιας αρχιτεκτονικής μελέτης για μια παρέμβαση στην πλατεία Ελευθερίας και στην γύρω περιοχή.

Όπως είπε o κ. Τουλκίδης: «Η κεντρική πλατεία και οι δρόμοι πέριξ αυτής είναι χώροι που εμπλέκονται πάρα πολλοί πολίτες, τα λεωφορεία, οι περιπτεράδες, οι πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο και άλλοι. Αυτός ο χώρος είναι το κέντρο της πόλης μας και εδώ και καιρό έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Μια πλατεία που κάποτε εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες. Αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, είναι μια αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής για να κάνουμε την μικρή παρέμβαση που συζητούσαμε για την πλατεία με βάση την επιστημονική γνώση.

»Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ βασικές προτεραιότητες. Μαζί με αυτές, έχουμε και μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη, από το πρόγραμμα των 8 εκ. ευρώ που αρχίζει τώρα να υλοποιείται και να βγαίνουν οι προκηρύξεις για τους διαγωνισμούς. Είναι μια πολύ πιεσμένη περίοδος. Δεν μπορώ να χρονοπρογραμματίσω το “λίφτινγκ” της πλατεία αυτή την στιγμή, γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα και μαζί έχουμε και ένα υπουργείο το οποίο αυτοσχεδιάζει από μέρα σε μέρα. Προχθές βγήκε ένας νόμος ο οποίος ενεργοποιεί την νέα διεργασία για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στις 22 /1 και χθές βγήκε η παράταση για 22/2 με μικρές διευκρινήσεις».

 Σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη Δοϊράνης

«Ποιος λέει ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στην Δοϊράνης; Δεν το λέω εγώ ούτε οι καταστηματάρχες. Το λέει μια διαβούλευση σοβαρή που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες όλων. Το ότι λέει κάποιος πως πρέπει να γίνει κάτι είναι δική του άποψη. Και η δική μου μπορεί να είναι μίλια μακριά. Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο, έχουν γίνει διμερείς διαβουλεύσεις με τους ταξιτζήδες, τον ΟΛΚ, τους λεωφορειούχους και τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών και ετοιμάζεται μια ακόμη με το Επιμελητήριο που θα το διαχειριστεί μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕΚ για να καταθέσουν οι καταστηματάρχες επισήμως τις απόψεις τους.

»Όλες αυτές οι απόψεις θα συνδυαστούν και θα υπάρξουν δεσμεύσεις για το ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνουν, όπως υπόγειο πάρκινγκ, αφού κάτω από την πλατεία υπάρχει τεράστιο αντλιοστάσιο κλπ. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που θα μας δώσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα για την κεντρικότερη πλατεία της πόλης μας. Συνεπώς είναι κατανοητά τα αιτήματα ομάδων πολιτών, αλλά η υλοποίηση δεν μπορεί να γίνεται με αιτήματα, αλλά με σχεδιασμό. Άρα το μόνο που δημιουργείται είναι κόντρα, όμως αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει είναι οι διαβουλεύσεις», δηλώνει ο κ. Τουλκίδης.

Η «μεγάλη ιδέα» για την πλατεία

«Είναι μια παρέμβαση που θα κάνουμε απλή με τις 25.000 ευρώ. Ήδη αρχίζουν να έρχονται ιδέες για την πλατεία, όταν θα φτάσει επιτέλους στην θάλασσα. Ήδη έχουμε μιλήσει με τον ΟΛΚ γι’ αυτό, κάτι που θα είναι μέρος των μεγάλων διαβουλεύσεων για μια πλατεία που θα “ακουμπάει” τη θάλασσα. Η πλατεία τώρα είναι ένα μπετόν με λίγο πράσινο», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος.

Δεν μπορούν να καλυφθούν οι εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες

Σχετικά με την άσχημη, αισθητικά, εικόνα που δίνουν τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα στην οδό Δοϊράνης, ο κ. Τουλκίδης δήλωσε, ερωτηθείς για το αν προβλέπεται να πιέσει τους ιδιοκτήτες ο δήμος Καβάλας: «Υπάρχει μια πρόβλεψη εκεί, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τους ιδιοκτήτες, ούτε μπορούμε να ακουμπήσουμε το ακίνητό τους, ούτε μπορούμε να το κλείσουμε, γιατί μπορεί να μας πουν πως κάποιος ίσως το δει και θέλει να το αγοράσει.

»Αν το κλείσουμε και δεν το βλέπει, μπορεί να χαλάσει μια αγορά. Μπορούμε όμως να τους πούμε να φτιάξει ο καθένας το επικίνδυνο ετοιμόρροπο κτίριό του. Αν ένα κτίσμα είναι επικίνδυνο, οφείλει ο δημότης να άρει την επικινδυνότητά του. Αν είναι άσχημο, δεν οφείλει να άρει την ασχήμια του. Οι εγκαταλελειμμένοι χώροι είναι επίσης και εστίες μόλυνσης και ο ιδιοκτήτης τους οφείλει να κάνει καθαρισμό του κτιρίου για να μην ενοχλεί. Είχαμε πει να γίνει μια κάλυψη των άσχημων κτισμάτων, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε την ιδιοκτησία. Ένα από τα πράγματα που θα μελετηθούν είναι και οι προσόψεις των κτιρίων, μαζί με την πλατεία. Πάντα συζητάμε θέματα που αφορούν και την υγεία. Για τον λόγο αυτό ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις. Οι συζητήσεις και τα αποτελέσματα θα ευοδωθούν μετά το 2020, αλλά και τι έγινε; Εγώ δεν προσπαθώ να κάνω κανέναν αγώνα ταχύτητας. Εκείνο που θέλω είναι να δουλέψω για την πόλη μου και το μέλλον της».