Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας «ζωντάνεψαν τις Καπναποθήκες» και «έσωσαν την πόλη»!

Θα μπορούσε και να είναι... αλήθεια, αλλά πρόκειται για την 3η και 4η θεματική δράση του Πανεπιστημίου Παιδιών του δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ-Η επόμενη δράση είναι ένα βιωματικό εργαστήρι τουριστικής εκπαίδευσης για τα παιδιά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν η 3η και 4η θεματική δράση του Πανεπιστημίου Παιδιών του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Η 3η θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Ιανουαρίου 2018 με τίτλο «Σσσσσς… Κάτι ζωντανεύει στις παλιές καπναποθήκες» και η 4η στις 10 Φεβρουαρίου με τίτλο: «Πειράματα φυσικής απειλούν την πόλη! Σώστε την!».

Η 3η θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε στον 4ο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, όπου 100 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας έμαθαν τις τεχνικές του animation, θέτοντας τη δική τους άποψη για το πώς θα ήθελαν να ξαναζωντανέψουν τις παλιές καπναποθήκες της πόλης μας, προσθέτοντας ακόμη μία σφραγίδα στο «Διαβατήριο της Γνώσης» τους.

Τι είναι όμως το animation; Είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες ή θέσεις ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει επειδή το μάτι μπορεί να διατηρήσει μια εικόνα μόνο για 1/12 του δευτερολέπτου. Η θεματική ενότητα υλοποιήθηκε από τον βραβευμένο media artist και animator Αλεξιάδη Μπάμπη, ο οποίος χρησιμοποίησε τις τεχνικές του animation-stop-kare, stop motion, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ευχαριστεί τους εθελοντές Εύη Παπαβέργου, δημιουργό εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αναστασία Σκιπετάρη, αρχιτέκτων και τον Μιχάλη Τουμανίδη, γραφίστα και Ιορδάνη Καλαϊτζίδη, εμψυχωτή παιδικών εκδηλώσεων, που με μεγάλη χαρά προσέφεραν την βοήθειά τους συμβάλλοντας έτσι στην άριστη διεξαγωγή των δράσεων.

Η 4η θεματική ενότητα με τίτλο «Πειράματα φυσικής απειλούν την πόλη! Σώστε την!», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας» με 160 «ηλεκτρισμένους» συμμετέχοντες να γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο της Φυσικής μέσα από τα πειράματα ηλεκτρισμού και είναι πλέον έτοιμοι να «σώσουν την Καβάλα»!

Η θεματική αυτή ενότητα πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) – Παράρτημα Καβάλας.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ευχαριστεί τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολο Βαγενά και τους καθηγητές Φυσικής Λίτσα Καρπόζηλου, Μαρία Τζούμα, Γερακάκη Γεωργία και τον Ελβατζόγλου Θεόδωρο, καθώς και τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Καβάλας Ι. Ζηλιαχωβινό Ιωάννη για την εξαιρετική, για ακόμα μια χρονιά, συνεργασία μαζί τους.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ευχαριστεί όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στις θεματικές αυτές ενότητες, αλλά και τους γονείς για την σημαντική υποστήριξή τους.

Η επόμενη θεματική ενότητα «Ο μικρός τουρίστας. Μια βαλίτσα ταξιδεύει… στην Καβάλα», το καινοτόμο αυτό βιωματικό εργαστήρι τουριστικής εκπαίδευσης για τα παιδιά, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Μαρτίου 2018 στο κέντρο της πόλης και στον 4ο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας. Η παραπάνω θεματική ενότητα υλοποιείται με την υποστήριξη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Σουηδικού Σπιτιού Καβάλας.

Το Πανεπιστήμιο Παιδιών του δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ συνεχίζει τη δράση του για 4η χρονιά, με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολείων του δήμου Καβάλας.