Κάτι Καβαλιώτικο μαγειρεύεται στην Αθήνα ανοίγοντας την… όρεξη κεντρικών ΜΜΕ

Με «όχημα» την κουζίνα της, η Καβάλα «τρέφει» τη γαστρονομική της ταυτότητα, ενώ παράλληλα προβάλλει στην πρωτεύουσα την τοπική της ιστορία, ενισχύοντας και την τουριστική της δυναμική

Το Φεστιβάλ Καβαλιώτικης Κουζίνας το οποίο πραγματοποιείται 20-23 Μαρτίου 2018 στο εστιατόριο Μπαλκόνι στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με «επικεφαλής» τον βραβευμένο με Michelin σεφ, ερευνητή, συγγραφέα, Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας Νίκο Φωτιάδη (διαβάστε εδώ κι εδώ) κέντρισε το ενδιαφέρον καλοφαγάδων, αλλά και όσων πιστεύουν στη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό.

Παράλληλα, άνοιξε την… όρεξη και κεντρικών ΜΜΕ, όπως της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (δείτε σχετικά εδώ), του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο FM 104,9 και του nooz.gr, τα οποία φιλοξενούν αφιερώματα στην τοπική κουζίνα της Καβάλας, με αφορμή το Φεστιβάλ, μια τοπική κουζίνα με «συνταγή» την προσπάθεια της περιοχής να αποκτήσει γαστρονομική ταυτότητα και να μην προσφέρει μόνο «ό,τι ζητάει ο κόσμος», την προβολή της τοπικής της ιστορίας και παράλληλα την ενδυνάμωση του τουριστικού της προϊόντος.

«Στην πόλη κατοικούσαν Εβραίοι, Αρμένιοι, Θράκες, Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Πόντιοι, όλοι οι πληθυσμοί που έχουν εγκατασταθεί στην Καβάλα, έχουν δημιουργήσει συνταγές δανείζοντας ο ένας στον άλλο τις γαστρονομικές συνήθειες. Και έτσι έχει διαμορφωθεί μία καβαλιώτικη κουζίνα, η οποία βασίζεται στο κλίμα και στις εδαφολογικές συνθήκες και εμπλουτίζεται από τη γνώση όλων των διαφορετικών φυλών. Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι, από το οποίο έχουν περάσει πολλοί λαοί και έχουν αφήσει το στίγμα τους που συνοδεύει και τις συμπεριφορές και το φαγητό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Καβαλιώτης βραβευμένος σεφ.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική παρουσίαση των γαστρονομικών ιστοριών της Καβάλας “Kavala Tales of Taste” θα γίνει τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στις 20:00 στην Αθήνα, στο εστιατόριο Balkony στο Κουκάκι.

Το μενού θα περιλαμβάνει σούπα της αστικής Καβάλας, βασισμένη σε συνταγή που προέρχεται από την αρχαιότητα, με διατροφικά στοιχεία από το Βυζάντιο, έχει ψάρια, μαλάκια και όστρακα, δεν έχει λεμόνι (δεν υπήρχε λεμόνι), αλλά ξύδι και ταχίνι Παγγαίου (η Ανατολική Μακεδονία δεν τρεφόταν με ελαιόλαδο, αλλά ηλιέλαιο και σησαμέλαιο). Επίσης, θα προσφέρονται μυδοσαρμάδες μικρασιάτικοι με κουκουνάρι και σταφίδες, σαρδελοπίλαφο ποντιακό, σαλάτα με γαρίδες (με σάλτσα από ζουμί γαρίδας και ούζο), αρνί με σπανάκι στην κατσαρόλα με κόκκινο αυγολέμονο, ένα σεφαρίδιτικο πιάτο και κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.