Λαϊκή Συσπείρωση: Να προστατέψει ο δήμος Καβάλας τους δημότες του από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Πρόταση της δημοτικής παράταξης προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για λήψη σχετικής απόφασης από το Σώμα

Όχι μόνον συμβολική αλλά και ουσιαστική στήριξη και προστασία των οφειλετών της Κρίσης ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καβάλας, προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει σχετική απόφαση που θα «θωρακίσει» τους αδύναμους συμπολίτες μας που χρωστάνε δίχως να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν, τη στιγμή που μάλιστα απειλούνται με κατάσχεση της περιουσίας τους.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κορυφαίου οργάνου του δήμου Καβάλας Γιώργο Γραμμένο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας Παναγιώτης Βελισσάρης ζητούν τη σύσσωμη «στοίχιση» του Δημοτικού Συμβουλίου «απέναντι» από τις καταστροφικές για τα λαϊκά στρώματα πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συγκεκριμένα, χειροπιαστά βήματα προς όφελος όλων των δημοτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια-Βελισσάρη στον Γιώργο Γραμμένο.

Εκατοντάδες συνδημότες μας στο εισπρακτικό-φορομπηχτικό στόχαστρο της Κυβέρνησης (Θέλουν και τους δήμους στον χορό των πλειστηριασμών-κατασχέσεων;)

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη θηλιά της φοροεπιδρομής και των κατασχέσεων  σε βάρος της λαϊκής στέγης. Ποινικοποίησε τις κινητοποιήσεις και τους  αγώνες για την περιφρούρηση τους. Μέσα στις  συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης  διαδοχικά οι κυβερνήσεις   συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα  εργαζομένων και  εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα σήμερα η λαϊκή οικογένεια, να μην μπορεί να καλύψει  βασικές ανάγκες της.  Είναι οι ίδιες  πολίτικες που προκλητικά  ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες.

Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησαν σε κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα προσθέτουν και τα χρέη στους δήμους, απόφαση που θέτει  σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού οι κατασχέσεις σε δημόσιο και δήμους ξεκινάνε από τα 500 ευρώ!  Σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπερνούν  τα 100 δισ. Ευρώ και  το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.  

Οι οφειλές  σε δήμους αφορούν  συνήθως σε  ανταποδοτικά  τέλη, τέλη νεκροταφείου, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, τέλος επιτηδεύματος,  κλήσεις  τροχαίας – δημοτικής αστυνομίας, ΤΑΠ  κλπ. Αυτές οι οφειλές, αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των δήμων ως ανείσπρακτα  έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην διεύρυνση και στην  είσπραξη αυτών των εσόδων για τους δήμους πρώτον γιατί το κράτος διατηρεί στα κατώτατα επίπεδα  την χρηματοδότηση τους  και δεύτερον γιατί έχει τεθεί  ειδικός  στόχος συνεισφοράς των Δήμων στα ματωμένα πλεονάσματα.

Για την επίτευξη των  παραπάνω επιδιώξεων   έχουν προωθηθεί  σειρά από  νομοθετικές ρυθμίσεις για την  αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους δήμους,  ευθυγραμμίζοντας το χρόνο και τις διαδικασίες παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, με έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και αρχών από ελεγκτικό συνέδριο και τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης. Επιδιώκεται η πίεση σε οφειλέτες ώστε  να ανέβει το ποσοστό εισπραξιμότητας ανταποδοτικών τελών και φόρων που μπαίνουν διευρυμένα πια και  από  τους δήμους, η  ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, η γενίκευση της ανταποδοτικής – επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Όσες κορόνες κι αν ακούγονται, ότι ο λαός δεν κινδυνεύει και στόχος  είναι οι μεγαλοοφειλέτες, είναι κούφια λόγια. Στους μεγαλοοφειλέτες χαρίζονται  δάνεια και χρέη με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ χρωστάνε  τα περισσότερα είναι αυτοί  που ξεφεύγουν  και σπάνια  πληρώνουν.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Δ/νση Οικονομικών του Δήμου (έγγρ. αρ. πρωτ. 11130/21-3-2018) εννιακόσιοι ογδόντα τέσσερις (984) συνδημότες μας χρωστάνε στο Δήμο ποσά από 300,00 έως 500,00 €, τετρακόσιοι πενήντα επτά (457) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση του Ν. 4483/2017 και σε δύο χιλιάδες διακόσιους τριάντα τρεις (2.233) υπάρχει δέσμευση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, από τους οποίους οι 2.104 είναι φυσικά πρόσωπα και 129 επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί βρίσκονται στο εισπρακτικό στόχαστρο της κυβέρνησης, με καταστροφικές συνέπειες για τις περισσότερο αδύνατες οικονομικά περιπτώσεις, που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς.

Υπερασπιζόμενοι την  πλήρη  προστασία με νόμο  της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες  και οφειλές στο δημόσιο, ζητάμε την άμεση συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ  με στόχο τη λήψη απόφασης – πλαισίου για την προστασία του λεηλατημένου  λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν 1η Μαΐου και για  χρέη στους Δήμους.

Απαιτούμε:  Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο  Δήμος με απόφαση του ΔΣ  να παρέμβει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και  φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
  • Συμβολικά και ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση απαλλάσσοντας όλους όσους  εντάσσονται  στο ΚΕΑ,  είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ πάνω από 65%, πολύτεκνοι – είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν  στις δομές φτώχειας των δήμων π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ.
  • Να σταματήσει ο δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές.
  • Να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άρση της καταναγκαστικής θεσμικά διαδικασίας που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα εφορίας και πλειστηριασμών».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χρήστος Ποτόλιας
Δημοτικός σύμβουλος
Παναγιώτης Βελισσάρης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας