Χρήστος Ποτόλιας: Ο «Κλεισθένης» φέρνει νέα βάρη στα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας υποστηρίζει ότι οι «λεονταρισμοί» γύρω από το εκλογικό σύστημα είναι «επεισόδιο αποπροσανατολισμού» και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο βάζει νέα φορολογικά βάρη στους δημότες

Για έναν νέο κύκλο «ανάπτυξης επιχειρηματικών ομίλων και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος» εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων κάνει λόγο η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της Χρήστος Ποτόλιας, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον «Κλεισθένη 1», ενώ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις παλιές και νέες, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας για τον «Κλεισθένη 1»

Με τον «Κλεισθένη 1», στήνεται ένας «χορός» αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης του λαού εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, για το νέο κύκλο της ανάπτυξης επιχειρηματικών ομίλων καθώς και της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.

  1. Οι λεονταρισμοί γύρω από το εκλογικό σύστημα είναι επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις – υπαρκτές και ανύπαρκτες – επιδιώκονται ευρύτατες συναινέσεις για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα. Για παράδειγμα στη ΠΑΜΘ δεν είχαν καμία δυσκολία να βρεθούν κυβέρνηση και «αντιπολιτευόμενοι» Περιφερειάρχης – Δήμαρχοι (και η κ. Τσανάκα)   στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που έγινε στη Κομοτηνή, με στόχο κύρια τα «κίνητρα» σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στη περιοχή μας και για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων στη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, μαζί και η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σε πλήρη πολιτική σύμπνοια με τις πολλές δημοτικές παρατάξεις,  διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική χωρίς να έχουν καμία διαφορά σε ζητήματα όπως του δήμου επιχειρηματία, στην ανταποδοτικότητα, στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, στη διαχείριση των απορριμμάτων (όλοι, εκτός Λ.Σ., δέχτηκαν τη μονάδα, που δεν αποκλείει την καύση σκουπιδιών στη Ν. Καρβάλη και που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ), τις αδειοδοτήσεις πολυκαταστημάτων  κ.α.. Αυτή την κατάσταση, πολλές φωνές για την ίδια πολιτική, το «σύστημα» δεν έχει την πολυτέλεια να ανεχτεί στο εξής. Στόχος της κούφιας αντιπαράθεσης είναι η προσαρμογή των εργαζόμενων και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών, η ενσωμάτωση στο αφήγημα «του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση:

  • Προχωρά σε νέα ληστεία με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση έως και 50% των ανταποδοτικών τελών. Αυτό το μέτρο μαζί με το νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που αποφάσισαν όλες οι παρατάξεις στο Δήμο μας, μαζί με την Κυβέρνηση, θα εκτινάξει στην κυριολεξία τα τέλη, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
  • Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών: αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ με τα κριτήρια που εισάγονται π.χ. «ίδια» έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α. Αυτό που επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης». 
  • Με βάση το νομοσχέδιο οι φορείς της τοπικής διοίκησης εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας επιχειρηματικών ομίλων: κεφάλαια του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ».
  • Με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, νομοθετούν μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών. Το δόγμα «έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» είναι καινοφανές και αναδεικνύεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν, «τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ» και τη «διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ». Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το «Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ». Παραμένει η διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Επίσης παραμένει το άρθρο για παύση αιρετών και οργάνων «για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού» καθώς και το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον «δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις».

Απορρίπτουμε την παλιά και την νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις παλιές και νέες, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Όχι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους χωρίς πόρους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς.
  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.