Αχιλλέας Νικολαΐδης: «Η διοίκηση του Δήμου δεν θέλει να στηρίξει τις παιδικές βιβλιοθήκες»

Η έλλειψη προσωπικού δεν αποτελεί για τον επί 8 χρόνια πρόεδρο της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας δικαιολογία για την απόφαση να μην λειτουργούν τα παιδιά τμήματα της το καλοκαίρι

Με αφορμή την απόφαση του δήμου Καβάλας να μην λειτουργήσουν τα παιδικά τμήματα της δημοτικής βιβλιοθήκης λόγω έλλειψης προσωπικού, το μέλος της συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» Αχιλλέας Νικολαίδης, επιτίθεται στην διοίκηση του δήμου, παρουσιάζοντας μια μίζερη εικόνα του χώρου. Έχοντας διατελέσει επί 8 χρόνια πρόεδρος της δημοτικής βιβλιοθήκης τονίζει ότι η μόνιμη δικαιολογία περί έλλειψης προσωπικού έχει καταντήσει αστεία και επισημαίνει ότι μόνο λίγα απ’ τα χρήματα που δίνονται για διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στον δήμο και δεν άφησαν κανένα αποτύπωμα πίσω τους, να κατευθύνονταν στις βιβλιοθήκες, το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπιστεί.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αχιλλέα Νικολαίδη

«Η μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε λεφτά κτλ έχει καταντήσει αστεία»

«Η είδηση ότι τα παιδικά τμήματα της δημοτικής μας βιβλιοθήκης δε θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι με κάνει να λυπάμαι βαθύτατα και να αγανακτώ για την οπισθοδρόμηση που υφίσταται ένα κεντρικό πνευματικό και μορφωτικό κέντρο του δήμου μας.

Έχοντας διατελέσει οκτώ χρόνια πρόεδρος της δημοτικής βιβλιοθήκης (1998 – 2006), είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι φιλότιμες και επίμονες προσπάθειες της προϊσταμένης της δημοτικής βιβλιοθήκης και του ελάχιστου προσωπικού που απέμεινε (από λανθασμένες επιλογές κάποιων…) δεν αρκούν για να λυθούν ορισμένα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη:

– Οι παιδικές βιβλιοθήκες εξαρτώνται από έκτακτο προσωπικό, άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε όχι. Το προσωπικό της κεντρικής Βιβλιοθήκης δεν επαρκεί.

– Η ανανέωση των συλλογών βιβλίων έχει περιοριστεί.

– Το τμήμα των υπολογιστών δε λειτουργεί όπως θα μπορούσε: όσοι δεν έχουν υπολογιστή και διαδίκτυο σπίτι τους θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από τη βιβλιοθήκη. Θα μπορούσε μάλιστα να αγοραστεί εξοπλισμός και για τις παιδικές βιβλιοθήκες, ώστε τα παιδιά να εξυπηρετούνται από εκείνες.

– Οι εκδηλώσεις της δημοτικής βιβλιοθήκης είναι «θαύμα» πώς διοργανώνονται με τις προσπάθειες του προσωπικού και τον ελάχιστο προϋπολογισμό που διαθέτει η διοίκηση του δήμου.

– Η έκθεση παιδικού βιβλίου καταργήθηκε, ενώ η διοίκηση του Δήμου δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να στηρίξει την έκθεση Βιβλίου που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην παραλιακή οδό της πόλης.

Η μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε λεφτά κτλ έχει καταντήσει αστεία. Ο δήμος Καβάλας, ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης που ζούμε, έχει τα εργαλεία, τα χρήματα και την ευελιξία να στηρίξει τη δραστηριότητα της δημοτικής Βιβλιοθήκης. Για τους πολίτες του θα το κάνει, και περισσότερο για τους νέους και τα παιδιά.

4 χρόνια τώρα έχουν ξοδευτεί απίστευτα ποσά για εκδηλώσεις που ήρθαν και έφυγαν, χωρίς να αφήσουν κανένα αποτύπωμα, καμία κληρονομιά πίσω τους. Ένα ελάχιστο μέρος από αυτά να δινόταν για τη λειτουργία των παιδικών βιβλιοθηκών, τώρα δε θα υπήρχε πρόβλημα και οι γονείς θα είχαν μία ακόμη δυνατότητα να απασχολήσουν δημιουργικά και μορφωτικά τα παιδιά τους, ειδικά την περίοδο που δε λειτουργούν τα σχολεία.

Για μένα και για την παράταξή μας είναι ξεκάθαρο: η Δημοτική Αρχή δεν έχει τη βούληση να στηρίξει τη δραστηριότητα της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και να σχεδιάσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τις παιδικές βιβλιοθήκες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ψυχαγωγία και γνώση στα παιδιά μας ολόκληρο τον χρόνο».