Σιμιτσής σε Τσανάκα: Να τιμήσουμε τον μακαριστό Προκόπιο χωρίς να αναστατώσουμε τη ζωή της πόλης

Επιστολή του επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στη δήμαρχο Καβάλας για την ονομασία-μετονομασία οδών της Καβάλας

Μία έντονη «συζήτηση» έχει ξεκινήσει στην Καβάλα από τις 17 Ιουλίου 2018 οπότε και συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου ο οποίος και ανακοίνωσε στο Σώμα την πρόθεση-πρόταση μετονομασίας της οδού Μητροπόλεως σε οδό Μητροπολίτου Προκοπίου (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ασμένως αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Στεφάνου, ωστόσο τα θέματα «νομιμοποίησης» μιας τέτοιας απόφασης καθιστά αμφίβολη την πραγματοποίησή της.

Ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ζητά με επιστολή του από την κ. Τσανάκα να εγκαταλείψει το σχέδιο για μετονομασία οδού της πόλης που ήδη έχει όνομα για να τιμηθεί ο μακαριστός Μητροπολίτης ΦΝΘ και αντ’ αυτού προτείνει μία σειρά «εναλλακτικών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Σιμιτσή.

«Αξιότιμη δήμαρχε,
Στη χτεσινή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή των κ.κ. Γενικόπουλου και Θεοδωρίδη παρενέβη συμπολίτης μας και ανέφερε πως οι οδοί Γαλλικής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν μετονομαστεί σε Κωνσταντίνου Καραμανλή και Αντρέα Παπανδρέου, αντίστοιχα. Αμέσως ανέτρεξα στο βιβλίο των Ν. Μιχαλόπουλου και Α. Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου «Οδωνυμικά της Καβάλας», εκδόσεως της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας το έτος 2009, και διάβασα ότι πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας προέβη σε αυτές τις αλλαγές με την απόφαση 312/24.6.1998.

Το γεγονός αποδεικνύει πως οι μακρόχρονες συνήθειες υπερισχύουν των ευκαιριακών πολιτικών αποφάσεων και οι μετονομασίες δεν πετυχαίνουν.

Πρόκειται για παραδειγματική περίπτωση, γιατί ποιος θα περίμενε πως οι δυο πιο σπουδαίοι πολιτικοί της σύγχρονης Ελλάδας, που παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη όλων μας, θα έχαναν τη λάμψη τους μπροστά στις παλιές ονομασίες; Το ίδιο συμβαίνει και με την οδό Νυρεμβέργης, όπου βρίσκονται ακόμη αναρτημένες πινακίδες με τη νέα ονομασία. Κανείς δεν τη μνημονεύει με το νέο όνομα. Ανεξάρτητα από την απόφαση ακύρωσης που έλαβε η αρμόδια κρατική Επιτροπή, η αλλαγή δεν πέρασε στους Καβαλιώτες.

Κατόπιν αυτών, δήμαρχε, απορώ γιατί ως διοίκηση επιμένετε στη μετονομασία της οδού Μητροπόλεως. Προτείνω να αποσύρετε το συγκεκριμένο θέμα από την Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, ώστε με δημόσια διαβούλευση να βρεθεί η καλύτερη λύση που θα τιμά τον αγαπητό σε όλους μας μακαριστό Προκόπιο χωρίς να αναστατώσει τη ζωή της πόλης και χωρίς να εγείρει θέματα νομιμότητας.

Με την ευκαιρία, πέραν της γνωστής προτάσεώς μου για το συγκεκριμένο θέμα, θυμίζω πως ανώνυμες είναι οι ακόλουθες σημαντικές οδοί:

  • Ολόκληρη η περιμετρική.
  • Η παλαιά ΕΟ Καβάλας – Θεσσαλονίκης, από το τέρμα Καλαμίτσας (Τενέδου) μέχρι την αρχή του Παλιού (Μελίνας Μερκούρη).
  • Η επαρχιακή οδός Καβάλας – Δράμας κατά το τμήμα που μας αφορά.
  • Τα τμήματα της επαρχιακής οδού Καβάλας – Δράμας που περίσσεψαν μέσα στις Κρηνίδες και στη Λυδία μετά την κατασκευή της τοπικής παράκαμψης.
  • Η επαρχιακή οδός Καβάλας – Ξάνθης, επίσης κατά το τμήμα που μας αφορά.
  • Η κάθετος που συνδέει την Ερυθρού Σταυρού με τη Βενιζέλου δίπλα στο δημοτικό πάρκινγκ του Αγίου Ιωάννη. Ειδικά για τον δρόμο αυτόν επαναλαμβάνω την πρόταση της κ. Σαπφώς Αγγελούδη να λάβει το όνομα του αρχιτέκτονα Κλέωνα Κραντονέλλη.

Θυμίζω, επίσης, το ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας θέμα της απόδοσης τιμής στον Δημήτριο Τσαμκιράνη, που έχασε τη ζωή του μαχόμενος υπέρ της πατρίδας στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου 1974. Η βρυσούλα στο πάρκο Φαλήρου, που βανδαλίζεται συνεχώς, δεν επαρκεί».