Η Τσανάκα με τους φίλους της φωτογραφίας

Τα μέλη της Ελληνικής φωτογραφικής εταιρείας της παρέδωσαν τα αποτελέσματα του πρώτου διεθνή διαγωνισμό τυπωμένης φωτογραφίας στην χώρα μας

Το 2017 η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ), το επίσημο πρόσωπο της ελληνικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό τυπωμένης φωτογραφίας στην χώρα μας με τη συμμετοχή 50 και πλέον χωρών απ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και μερικών εκατοντάδων φωτογράφων από τους πλέον διακεκριμένους στον πλανήτη.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός τέθηκε υπό την αιγίδα των περισσότερων παγκόσμιων φωτογραφικών συνομοσπονδιών καθώς και της FIAP (Διεθνής Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης – ΟΥΝΕΣΚΟ).

Το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα προέβλεπε πέντε κομβικές επιτροπές κρίσεων σε αντιστοιχία με 5 πόλεις της Ελλάδας. Με βάση τα δείγματα δεκτικότητας και συνεργασιμότητας που μελέτησε η διοργανώτρια ΕΦΕ, επελέγησαν η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Καβάλα, η Πρέβεζα και η Μυτιλήνη. Στον κριτικό κόμβο Καβάλας (δήμος Καβάλας – δημοτικό Ναυτικό μουσείο), προήδρευσε ο δικός μας Καβαλιώτης διεθνής φωτογράφος Γιώργος Μυτιληνός, πλαισιούμενος από τον Βούλγαρο φωτογράφο Andon Savov, τον Τάκη Τζίμα, εκδότη του περιοδικού «Φωτογράφος» και τον τέως γενικό γραμματέα της ΕΦΕ Σταύρο Πασίρογλου.

Η ΕΦΕ απέστειλε στη δημοτική Αρχή τον επίσημο πολυτελή κατάλογο με τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού καθώς και τον επίσημο κατάλογο της πρώτης διακρατικής έκθεσης φωτογραφίας Ελλάδας – Χιλής (2016), της πρώτης διακρατικής που διοργανώθηκε ποτέ στον τόπο μας. Η τελετή έγινε στο γραφείο της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, παρουσία εκπροσώπων της ΦΕ Καβάλας (Γιώργος Μυτιληνός – Παναγιώτης Σαμαράς) και του προέδρου φίλων δημοτικού Ναυτικού μουσείου Καβάλας (ΔΝΜΚ) Χρήστου Τζανάκου, ο οποίος κατείχε το σημαντικό αξίωμα του μέλους της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Παράλληλα, ειδικός τιμητικός έπαινος αποδόθηκε στο ΔΝΜΚ από το ΔΣ της FIAP (έδρα Λουξεμβούργο) για τον ενεργό ρόλο και συμβολή που είχε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.