Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμο Καβάλας: Παρερμηνεύετε το νόμο για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

Η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ θεωρεί ότι η τακτική που ακολουθείται στην Καβάλα είναι ίσως η μοναδική σε όλη την επικράτεια

Eπιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο, που απευθύνεται στην διοίκηση του δήμου Καβάλας και ειδικότερα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος για την συλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας. Αντικείμενο της επιστολής είναι η παρερμηνεία από τις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας του προεδρικού διατάγματος που ορίζει τι θεωρείται εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύει ότι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται αυτοκίνητο που δεν έχει πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει ακολουθούνται πιστά οι διατάξεις του διατάγματος που αναφέρουν ειδοποίηση του ιδιοκτήτη του οχήματος και διορία απομάκρυνσης του σε 45 ημέρες και όχι σε 90. Τονίζεται μάλιστα ότι πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα οι δήμοι δεν ακολουθούν την τακτική της διοίκησης του δήμου Καβάλας και την καλεί να επιληφθεί του θέματος.
Ακολουθεί η επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Πιστεύουμε ότι η τακτική της δημοτικής αστυνομίας είναι λανθασμένη…»

«κ. Πρόεδρε, θεωρούμε ότι έχει εφαρμοστεί μία λαθεμένη ανάγνωση, ερμηνεία και εφαρμογή του ΠΔ 116/2004 από τη δημοτική αστυνομία και ειδικά, σε ότι αφορά στη διαδικασία για τη «συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων».
Στο συγκεκριμένο θέμα, θέλουμε να επικεντρώσουμε τη προσοχή, σε εκείνα τα οχήματα χωρίς πινακίδες, ανεξάρτητα εάν ο χώρος στάθμευσης τους είναι νόμιμος ή όχι, ανεξάρτητα στην κατάσταση που βρίσκεται το όχημα.
Θεωρούμε ότι παρερμηνεύεται το άρθρο 2 του Π.Δ. όπου ορίζει «τι θεωρείται εγκαταλελειμμένο όχημα» και ειδικότερα η παράγραφος β. Η παράγραφος αυτή αναφέρεται στα οχήματα εκείνα τα οποία έχουν όλο το νόμιμο πλαίσιο, δηλαδή:
-Πινακίδες Κυκλοφορίας
-Πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας
-Είναι σε νόμιμα δημόσια σημεία παρκαρίσματος
σε αυτή την περίπτωση μπορούν να παραμείνουν σε ακινησία μέχρι 90 ημέρες. Για μεγαλύτερο διάστημα ακινησίας πέραν των 90 ημερών χρειάζεται άδεια αρμόδιας αρχής, αλλιώς ακόμα και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις θεωρείται εγκαταλελειμμένο.
Αυτό το άρθρο δεν μπορεί να εφαρμόζεται και στα οχήματα χωρίς πινακίδες. Στο άρθρο 9 του ΠΔ «διαδικασία περισυλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων» ορίζεται ρητά, ότι εφ’ όσον εντοπίζεται το όχημα επικολλάται αμέσως το ειδικό αυτοκόλλητο προειδοποίησης σε εμφανές σημείο του οχήματος για την απομάκρυνσή του σε διάστημα 45 ημερών. Πουθενά δεν αναφέρεται διάστημα 90 ημερών και μάλιστα χωρίς να γνωστοποιείται στον ιδιοκτήτη, πρακτική την οποία εφαρμόζει, λανθασμένα κατά την άποψή μας, η δημοτική αστυνομία.
Θεωρούμε ότι η τακτική που ακολουθείται -ίσως η μοναδική σε δήμο στην επικράτεια-  παρεκκλίνει από το πλαίσιο που ορίζει το ΠΔ και παρακαλούμε τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, να επιληφθεί του θέματος».