Σύσκεψη για πυροπροστασία: Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές στην Καβάλα

Δήμος Καβάλας, Αντιπεριφέρεια, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμεναρχείο σε «συναγερμό»: Τι αποφασίστηκε, τι θα γίνει με τα σπίτια μέσα στο δάσος, τι ειπώθηκε για την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα στο Παληό

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, με στόχο τη λήψη μέτρων για την δασοπροστασία των δασών της περιοχής του δήμου Καβάλας και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών σε κάποιο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις και διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες φθορές σε δασικούς δρόμους, με κίνδυνο να μην έχουν πρόσβαση στις περιοχές αυτές πυροσβεστικά ή άλλα βυτιοφόρα οχήματα, αλλά και οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Εισηγούμενη τα θέματα της συζήτησης η δήμαρχος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι υπάρχει η ανάγκη συντήρησης των δασικών δρόμων, της διάνοιξης των πολεοδομημένων δρόμων πρόσβασης προς τη θάλασσα, του καθαρισμού του περιαστικού δάσους, της προστασίας του δομημένου αστικού ιστού, του καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους και τον συντονισμού των υπηρεσιών για την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι εξαίρει την πρωτοβουλία της δημάρχου για την πραγματοποίηση της σύσκεψης και ευχήθηκε ανάλογες πρωτοβουλίες να έχουν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του Νομού. «Βεβαίως είναι αδύνατον να φιλοδοξεί κανείς να ξεπεράσει τη φύση. Θα πρέπει όμως, να έχουμε τέτοια προετοιμασία, που να μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος, αναφέροντας μερικά «ύποπτα» σημεία για δασικές πυρκαγιές, σε περιοχές όπου τα δάση προσεγγίζουν οικισμούς και σχολικές μονάδες.

Δήμητρα Τσανάκα: Θα καθαρίσουμε τις αστικές περιοχές κι ας μας βάλουν μέσα

Το επίκεντρο της προσοχής των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν οι περιοχές της Καβάλας οι οποίες γειτνιάζουν ή βρίσκονται μέσα σε δάσος: Ύψωμα Βασιλάκη, ΜΟΜΑ, δασάκι Παναγούδας, περιμετρική Καβάλας, Χωράφα, Περιγιάλι (πέριξ του νεκροταφείου), Παληό και σχεδόν το σύνολο των οικισμών στον ορεινό όγκο του δήμου.

Όπως επισήμανε η δασάρχης Καβάλας Ζωή Γεωργούση, πρέπει άμεσα να σημανθούν τα δέντρα τα οποία εφάπτονται σε σπίτια και δη τα ξερά και τα γηρασμένα και στη συνέχεια να αναλάβει ο δήμος να τα απομακρύνει είτε βρίσκονται σε δημόσιο χώρο είτε σε ιδιωτικό. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα συναίνεσε, λέγοντας ότι οι υποδείξεις του δασαρχείου θα είναι ο οδηγός για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού πρώτα παρακαμφθούν τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα ενέχει η κοπή έστω και ενός δέντρου. «Εμείς θα καθαρίσουμε τις περιοχές κι ας έρθει εισαγγελέας να μας μαζέψει», δήλωσε η κ. Τσανάκα, εξαίροντας, παράλληλα, τη συνεργατική διάθεση την οποία επέδειξε η δασάρχης.

Τα προβλήματα τα οποία εντόπισε η Πυροσβεστική

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Νίκος Μπαλατσούκας, στάθηκε κυρίως στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσει η υπηρεσία στην προσέγγιση των δασικών περιοχών: απροσπέλαστοι δασικοί δρόμοι λόγω βροχών (νεροφαγιές), ανενεργοί πυροσβεστικοί κρουνοί και «άγνωστα» σχέδια εκκένωσης, σημειώνοντας ότι το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου το αντιπυρικό κομμάτι πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Οι παριστάμενοι αντιδήμαρχοι του δήμου Καβάλας (Δρακονάκη, Τσουρουκίδης, Καλανταρίδης, Τζατζάρης, Φιλόσογλου), οι εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χαράλαμπος Κουφατζής και η δήμαρχος, τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι ο δήμος πράττει το μέγιστο δυνατό, με τα ελάχιστα μέσα τα οποία διαθέτει, τα ελάχιστα χρήματα και κυρίως, το περιορισμένο προσωπικό.

Σταύρος Κιβράκης: Το θέμα της εκκένωσης οικισμών δεν είναι απλό

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, αναφερόμενος στο κομμάτι της εκκένωσης οικισμών, δήλωσε ότι δεν είναι κάτι απλό κι αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, είναι επιβεβλημένο να γίνει με τη θέαση της πρώτης φλόγας, στα πρώτα λεπτά, ειδάλλως είναι προτιμότερο να μην εκκενωθεί ο οικισμός, καθώς τότε ενέχεται ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού, ο οποίος καθίσταται πιο φονικός κι από τις φωτιές.

Όσον αφορά το θέμα των σχεδίων εκκένωσης της πόλης της Καβάλας και των οικισμών του δήμου, συζητήθηκε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ της δημάρχου Καβάλας και τους εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων, αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Τι γίνεται με την ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα

Οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης προς τη θάλασσα με ειδική μνεία στο Παληό. «Υπάρχει ένας παραλιακός δρόμος, παράλληλος της κεντρικής οδού Μελίνας Μερκούρη, ο οποίος διατρέχει το Παληό από τον Αμερικάνο μέχρι και το Ακρωτήρι. Αυτός ο δρόμος δεν υπάρχει πουθενά, διότι είναι αφενός καταπατημένος από ιδιοκτησίες και αφετέρου, αυτοί που σχεδίασαν τον δρόμο, δεν υπολόγισαν ότι σε κάποια σημεία πρέπει να γίνουν γέφυρες. Αν θέλουμε να κάνουμε ένας σχέδιο διαφυγής, λοιπόν, θα πρέπει να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα τα οποία έχουμε», επισήμανε η κ. Δρακονάκη.

Σημαντικός ο ρόλος της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμεναρχείου

Στη σύσκεψη παρίστατο και ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας Κώστας Σιμούδης, ο διοικητής της Τροχαίας Βασίλης Τσομπάνογλου, καθώς και ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και προϊστάμενος της Λιμενικής Αστυνομίας, πλωτάρχης Α. Βρύζας, με τη δήμαρχο Καβάλας να επισημαίνει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εν λόγω φορέων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι οι πυρκαγιές, με το καλοκαίρι να ξεκινάει τώρα, όπως επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες.

Οι άμεσες κινήσεις

Σ΄αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν μερικές άμεσες και βασικές κινήσεις για την πρόληψη καταστροφών και απωλειών ανθρωπίνων ζωών από μια πυρκαγιά, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Απομάκρυνση ξερών δέντρων από ιδιωτικές ή δημόσιες περιοχές
  • Καταγραφή σπιτιών τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάσος (πχ. ύψωμα Βασιλάκη) ώστε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες τους για τα μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει να λάβουν
  • Να ενημερωθούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, για το πού διαμένουν ευπαθείς ομάδες
  • Να υπάρχει ένα βασικό σχέδιο εκκένωσης ανά περιοχή και να εφαρμόζεται κατ’ εντολή των αρμοδίων φορέων μόνο και εφόσον κριθεί απαραίτητο
  • Αποκατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας
  • Να εντοπιστούν κι αν χρειαστεί να διανοιχτούν, όπου δεν υπάρχουν, ελεύθερες δίοδοι προς τη θάλασσα σε παραθαλάσσιους οικισμούς (πχ Παληό)